Μπορεί ένα κόμμα της Αριστεράς να διατηρεί επιφυλάξεις έναντι στην επιχειρηματικότητα; Και όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πείσει ακόμη ότι όταν έρθει στη διακυβέρνηση της χώρας θα πείσει πως θα ακολουθηθούν οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Είναι ένα ερώτημα το πώς θα διαχειριστεί την κατάσταση, αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί ως προς την οικονομική διαχείριση και δεν πρέπει να φανταζόμαστε ότι θα μεταβούμε σε μια εποχήsoviet.
Οι πολιτικοί αντίπαλοι της Κουμουνδούρου της χρεώνουν μια παλαιολιθική αντίληψη σε σχέση με την οικονομία, την επιχειρηματικότητα και την ελεύθερη αγορά, την ώρα που στην πραγματικότητα ουδέποτε ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τέτοιου είδους δείγματα γραφής. Όμως η διάχυτη άποψη υπάρχει σε σχεδόν ολόκληρο το φάσμα του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας. Άρα, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός από τις γενικές κατευθύνσεις κεντρικής οικονομικής πολιτικής πρέπει να διασφαλίσει ένα ασφαλές επιχειρηματικό περιβάλλον μέσα από μια Αριστερή απόχρωση αντιμετώπισης των προβλημάτων, όπως οι εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των καταναλωτών.
Ίσως η αντίληψη για τα την εσωτερική οικονομική πολιτική να είναι Αριστερή, όμως σε επίπεδο διεθνούς οικονομικού και εμπορικού ανταγωνισμού, θεωρώ πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει μια άκρως ανταγωνιστική και υπέρ των Εθνικών συμφερόντων πολιτική, παρά το γεγονός πως κατά καιρούς υπήρξαν φωνές διεθνισμού και ισοπέδωσης εντός των τειχών της Κουμουνδούρου.
Ενθαρρυντικό για την εξωστρέφεια της χώρας σε περίπτωση διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι θετικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, κάτι το οποίο μπορεί να φαίνεται εκ πρώτης όψεως οξύμωρο, όμως από την άλλη δείχνει ότι η ηγεσία της υπερδύναμης φαίνεται ότι αποδέχεται την ιδεολογία και τις αντιλήψεις ενός δυνάμει κόμματος εξουσίας στην Ελλάδα, ενώ σύντομα το παράδειγμα της Ουάσιγκτον θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό ίσως συμβαίνει γιατί όπως και στις διαπροσωπικές σχέσεις, σέβεσαι περισσότερο αυτόν που έχεις αμφιβολίες παρά αυτόν που έχεις σίγουρο.
Σʼ αυτή την φάση της ευφορίας που βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρώ θεμιτό να μιλήσει ανοιχτά ο κ. Αλέξης Τσίπρας και το οικονομικό του επιτελείο για το τι πρόκειται να κάνουν για να ενισχύσουν την αγορά. Εκεί είναι η ουσία της πολιτικής και όχι τόσο τι θα κάνουν με τα Μνημόνια που μέχρι τότε θα έχουν ατονήσει τα ίδια όμως θα βιώνουμε τις συνέπειες της πολιτικής τους σε σχέση με την ύφεση και την ανεργία που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι διέλυσαν τον οικονομικό ιστό της χώρας.
Αν μιλήσει ανοιχτά και ξεπεράσει τα ταμπού του παρελθόντος και τα συντηρητικά μυαλά μέσα στο κόμμα, τότε θα δει τα ποσοστά του να εκτοξεύονται πάνω από 35% και την πλειοψηφία της κοινωνίας να εμπιστεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ για μια ουσιαστική, εποικοδομητική και σταθερή διακυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια.