από metereologos.gr
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018
 
 

Μαγικές λύσεις ή αναπαυτικές αφέλειες;

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Το 2009, παρά το πρωτογενές έλλειμμα των 24 δισ. ευρώ, η ελληνική οικονομία κατέγραψε ύφεση στο -3,2% του ΑΕΠ. Είναι εμφανές πως αυτό ήταν το πρώτο σήμα ότι το κρατικοδίαιτο παραγωγικό μοντέλο της χώρας είχε εξαντλήσει τα όριά του. Μόνο στον αγροτικό τομέα είχαμε εισαγωγές 7 δισ. ευρώ και εξαγωγές 4 δισ. Με το 10% του εργατικού δυναμικού να απασχολείται στην αγροτική οικονομία είχαμε παραγωγή 8 δισ. ευρώ, ισοδύναμη με το 3,4% του τότε ΑΕΠ. Ταυτόχρονα επιδοτούσαμε τον ΟΓΑ με 5 δισ. και την αγροτική οικονομία με άλλα 2,5-3 δισ. ετησίως μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ. Δηλαδή, η αγροτική παραγωγή μας ήταν ίση με την επιδότηση, δεν υπήρχε καμία προστιθέμενη αξία και είχαμε και ένα σημαντικό έλλειμμα (3 δισ.) στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων. Ποτέ κανείς δεν διανοήθηκε να συνδέσει την όποια επιδότηση με το αποτέλεσμα.

Η προεκλογική συζήτηση, αντί να εστιάζει στα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας, κυριαρχείται από ανεδαφικές προσδοκίες, ότι η οικονομία θα ανακάμψει αρκεί να μην εφαρμόσουμε το μνημόνιο. Χρειάζεται απλά να κάνουμε κρατικοποιήσεις, να αποκαταστήσουμε τις μειώσεις συντάξεων του δεύτερου μνημονίου, να κάνουμε προσλήψεις καλύπτοντας τις κενές οργανικές θέσεις ιδιαίτερα στον κοινωνικό χώρο και να αυξήσουμε το επίδομα ανεργίας από ένα σε δύο χρόνια. Οσοι υπερασπίζονται αυτές τις θέσεις ξεχνούν πως η χώρα έχει ακόμη έλλειμμα 4 δισ. ευρώ, χωρίς να συμπεριλάβουμε τους τόκους.

Ας υποθέσουμε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι μας συμφωνούν σε μορατόριουμ πληρωμών των τόκων για ένα διάστημα και ας εφαρμόσουμε ορισμένες μόνο από τις πολιτικές που προτείνονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η επέκταση του επιδόματος ανεργίας θα κοστίσει 1,5 δισ., ενώ η άρση των επιπτώσεων στις συντάξεις του δευτέρου μνημονίου άλλα 700 εκατ. ευρώ. Αυτά τα 2,2 δισ. θα προστεθούν στα 4 δισ. έλλειμμα. Μας λείπουν, αν δεν κάνουμε προσλήψεις και αν δεν επαναφέρουμε τους μισθούς στα προηγούμενα επίπεδα, 6,6 δισ. ως τώρα. Τι θα κάνουμε για να τα καλύψουμε; Εύκολο. Αυξάνουμε τη φορολογία και στοχεύουμε τους πλούσιους. Καλό ακούγεται, αλλά έχουμε ένα μικρό πρόβλημα. Η πλειονότητα των πλουσίων φοροδιαφεύγει. Με την πάταξη της φοροδιαφυγής - ας πούμε πως την κάνουμε πράξη - θα λυθεί το πρόβλημα; Μάλλον όχι άμεσα ή τουλάχιστον όχι στους τελευταίους μήνες του 2012, με δεδομένη την ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών. Αρα θα γίνει στάση πληρωμών και το κράτος δεν θα έχει χρήματα να εξυπηρετήσει μισθούς και συντάξεις. Θα μεταφέρουμε κωδικούς, λένε οι οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ. Σταματάμε να πληρώνουμε τις υπόλοιπες δαπάνες για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Αλλά τι θα γίνει σε ευαίσθητους τομείς όπως η περίθαλψη, το φάρμακο και τα κοινωνικά επιδόματα;

Το κράτος χρωστάει ήδη 6,3 δισ. στους ιδιώτες. Αυτά είναι βέβαια μέρος της δανειακής σύμβασης, αντιστοιχούν σε 3% του ΑΕΠ και θα τονώσουν άμεσα την οικονομία το καλοκαίρι. Αλλά τη δανειακή σύμβαση θα την έχουμε ήδη ακυρώσει. Και έτσι θα μειώσουμε ακόμη περισσότερο τη ρευστότητα στον ιδιωτικό τομέα και την ικανότητά του να πληρώσει μισθούς και να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Και για να ολοκληρώσουμε το «χτύπημα» στον καπιταλισμό, θα αποκαταστήσουμε τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές στα προ μνημονίων επίπεδα ώστε να τονωθούν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Λέτε; Μάλλον θα έχουμε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες νέους ανέργους. Αλλά δεν πειράζει. Θα παίρνουν επίδομα ανεργίας για δύο χρόνια. Το βέβαιον είναι ότι η ύφεση θα βαθύνει, η ανεργία θα αυξηθεί και πολλές επιχειρήσεις θα κλείσουν. Δεν πειράζει, όμως, ιδιωτικές είναι. Εμείς θα μεγαλώσουμε το Δημόσιο, παρ' ότι δεν παράγει ποιοτικές υπηρεσίες και είναι δυσκίνητο και αντιπαραγωγικό.

Εχουμε όμως και άλλες εναλλακτικές προτάσεις. Θα μας σώσει το ευρωομόλογο γιατί τώρα οι Ευρωπαίοι μάς δανείζουν με ληστρικά επιτόκια. Ηδη όμως δανειζόμαστε με συνθήκες ευρωομολόγου. Το κόστος δανεισμού μας από τον Ιούνιο του 2011 και μετά θα μειωθεί αναδρομικά κατά 1,5% σε περίπου 3,0%. Αύτη η μείωση (μαζί με την επιστροφή τόκων) θα εξοικονομήσει περίπου 700 εκατ. ευρώ ετησίως ως το 2020 (δηλαδή, 5,6 δισ. ή 2,8% του ΑΕΠ συνολικά).
Το δεύτερο πακέτο στήριξης θα χρηματοδοτηθεί εκ μέρος των ευρωπαίων εταίρων από το EFSF και το επιτόκιο που θα πληρώνουμε με τα σημερινά δεδομένα δεν ξεπερνά το 2,0% - δηλαδή, το κόστος δανεισμού του EFSF από τις αγορές (και λειτουργικό κόστος περίπου 0,15%). Στην ουσία, δηλαδή, έχουμε ήδη χρηματοδότηση με χαρακτηριστικά καλύτερα του ευρωομολόγου στη χώρα μας.

Ναι, αλλά γιατί να δανείζονται οι τράπεζες με 1% και με τη σειρά τους να δανείζουν αυτές τα κράτη; Γιατί να μη δανείζει απευθείας η ΕΚΤ τα κράτη; Αυτό δεν μπορεί να γίνει τώρα με βάση τις ευρωπαϊκές συνθήκες και το Καταστατικό της ΕΚΤ. Χρειάζεται πρωτίστως να προχωρήσουμε πέρα από την κοινή νομισματική πολιτική, σε μια μορφή ευρωπαϊκής ενοποίησης με κοινή δημοσιονομική και οικονομική πολιτική. Αυτό πρέπει να γίνει γιατί το χαμηλό επιτόκιο θα το διασφαλίζουν τα κράτη-μέλη που έχουν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Καλό ακούγεται, αλλά τότε η δημοσιονομική πολιτική θα καθορίζεται κεντρικά από τις Βρυξέλλες. Αυτό όμως δεν υπονομεύει πλήρως την εθνική κυριαρχία και δεν ισοδυναμεί όχι με ένα αλλά με δέκα μνημόνια;

Εχουμε όμως βρει τη λύση για τις μελλοντικές ανάγκες του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Θα δημιουργήσουμε το Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης. Σ' αυτό το ταμείο θα μεταφέρονται όλα τα δικαιώματα επί του φυσικού και του ορυκτού πλούτου της χώρας, περιλαμβανομένων και των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, εφόσον αποδειχθούν οικονομικά εκμεταλλεύσιμα, καθώς και όλη η εμπορεύσιμη κινητή και ακίνητη περιουσία του κράτους. Ωραία ιδέα, αλλά μόνο αν τα κοιτάσματα είναι εκμεταλλεύσιμα. Α, και για να τα εκμεταλλευτούμε καλύτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ μας λέει ότι δεν θα είμαστε σε «στρατιωτικές συμμαχίες», όπως το ΝΑΤΟ. Τι να το κάνουμε το ΝΑΤΟ; Εξάλλου, η ελληνική ΑΟΖ δεν αμφισβητείται από την Τουρκία αλλά από το Τιμπουκτού.

Είμαι σίγουρος ότι όλο και κάποιες άλλες μαγικές λύσεις θα αναδυθούν όσο προσεγγίζουμε τη 17η Ιουνίου. «Λύσεις» που θα μεγεθύνουν το κράτος και τα ελλείμματα. Ποιος νοιάζεται άλλωστε για το παραγωγικό μας μοντέλο;


Ο κ. Ηλίας Μόσιαλος είναι καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας και διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών της Υγείας στη London School of Economics και πρώην υπουργός.ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (11)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Απορια | 11/06/2012 12:45
  Κ. Μόσιαλε, πιθανόν να έχετε δίκιο. Πιθανόν η πολιτική του Συριζα αν εφαρμοστεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Μπορεί, δεν ξέρω. Έχω ομως την απορία, εσάς ποιος σας δινει το δικαίωμα να μιλάτε. Η δικιά σας πολιτική μας έφερε σε αυτήν την κατάσταση. Ποσες φορές μας σώσατε; Πόσες φορές θέσατε το δίλημα μνημόνια - μέτρα ή καταστροφή. Αφου μας σώσατε τόσες φορές γιατί ζούμε την καταστροφή. Μπορεί βέβαια έσας και το συνάφι σας να μην σας έχει αγγίξει αλλά εχει φτάσει στην πόρτα εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας. Αν δε το βλέπεται είστε τυφλοί ή απλά δεν σας νοιάζει. Αν δεν υπήρχε η δικιά σας πολιτική δεν θα είχαμε ανάγκη τις ¨μαγικές λύσεις¨ του Συριζα. Θα προτιμήσω την πιθανόν καταστρεπτική πολιτική του Συριζα, από τη δικιά σας σίγουρα καταστρεπτική πολιτική. Θα προτιμήσω την ελπίδα που προσφέρει ο Συριζα όχι γιατί είμαι αφελής να πιστεύω οτι θα δημιουργήσει μια γη της επαγγελίας, αλλά γιατί έχω την ανάγκη να πιστευώ οτι υπάρχουν ακόμα κάποιοι που έχουν ειλικρινείς προθέσεις ενω εσείς αποδειχτήκατε περίτρανα ψεύτες.
  Giorgos
  απάντηση518
   
   
  epitelous | 10/06/2012 21:52
  Επιτέλους ένας πολιτικός με άποψη, επιχειρήματα και ειλικρινείς προθέσεις...
  Ανώνυμος / η
  απάντηση292
   
   
  Ευτυχώς! | 10/06/2012 21:51
  Φυσικά και όλοι θέλουμε τους μισθούς και τις συντάξεις της προηγούμενης διετίας αλλά το θέμα είναι και να μπορούμε να τα έχουμε όλα αυτά χωρίς δανεικά. Να ενισχύσουμε δηλαδή το παραγωγικό μοντέλο της χώρας- το οποίο είναι ανύπαρκτο σήμερα- και να είμαστε πλέον σε θέση να παράξουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται μη υλοποιήσιμα πράγματα και όποιος έχει στοιχεία και δεδομένα στην διάθεσή του (βλ. Μόσιαλος) μπορεί να το αποδείξει μέσα από ένα μονοσέλιδο μονάχα άρθρο! Ευτυχώς!
  Ανώνυμος / η
  απάντηση252
   
   
  poios noiazetai? | 10/06/2012 21:31
  Δυστυχώς κ.Μόσιαλε οι άνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν την χώρα (όπως είστε εσείς) απομακρύνονται από αυτήν για να μην παρασυρθούν στο καθεστώς της αντιπαραγωγικότητας και της αναξιοκρατίας που κυριαρχεί στην Ελλάδα. Καλό θα ήταν να είχαμε τις γνώσεις σας στην υπηρεσία του ελληνικού κράτους.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση181
   
   
  μιλώντας με δεδομένα | 10/06/2012 21:18
  Εκτιμώ στον γράφοντα το ότι δε συνηθίζει να μιλά χωρίς δεδομένα. μιλά με αριθμούς κ το κυριότερο, με άξονα τη λογική. αντιλαμβανόμαστε πλέον πως οι προτάσεις των κομμάτων για καίρια ζητήματα δεν δίνουν λύσεις. περιμένουμε να ακούσουμε και νέες προτάσεις για την ανάπτυξη, προτάσεις με προοπτική και όραμα.
  Ευσεβής
  απάντηση140
   
   
  ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΙ ΑΝΑΜΑΣΗΤΕΣ | 10/06/2012 20:33
  O κ καθηγητής ανάμεσα στον ορυμαγδό των στοιχείων του που επιπροσθέτως τα ερμηνεύει και όπως θέλει ξέχνα να μας πει ορισμένα βασικά στοιχειά. 1 Το μέγεθος της ανεργίας. 2 Πόσο έπεσε το ΑΕΠ την περίοδο της ένδοξης διακυβέρνησης του και 3 το μέγεθος της πτώσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα με την παράλληλη αύξηση των κερδών τα όποια φοροδιαφεύγουν πάλι με νομοθεσία την ένδοξης διακυβέρνησης του. Επίσης με βάζει στο πειρασμό να ρωτήσω για βαστάτε ρε παιδιά όλο βάζετε κα βάζετε το πρόβλημα ότι δεν υπάρχουν λεφτά για τις συντάξεις θα ήταν άκομψο να ρωτήσω όχι τι έγιναν τα λεφτά την τελευταία 50ετια γιατί θα είμαι λαϊκιστής αλλά αυτά που πληρώνονται τώρα τι γίνονται; Η παρουσίαση που κάνετε κάθε φορά είναι σαν να μην έχουμε πληρώσει τίποτα εμείς που εργαζόμαστε και ότι κάποιοι άλλοι οι λεγόμενοι φορολογούμενοι τα πληρώνουν αλλά και έτσι πάλι διαπιστώνουμε ότι πάλι εμείς τα πληρώνουμε. Το λάθος μας βεβαία είναι ότι βάλλαμε εσάς διαχειριστές των χρημάτων μας. Όμως ακόμα και με την μεταμφίεση του καθηγητή σας καταλάβαμε κ εκπρόσωπε σας ξέρουμε και θα σας τιμήσουμε ανάλογα με αυτά που λέτε στις εκλογές αν φυσικά τολμήσετε να βάλλετε στην βάσανο των εκλογών τις λαοφόνες ιδέες σας.
  εργαζομενος
  απάντηση123
   
   
  Ο,τι και αν πειτε, δεν ψηφιζω ΠΑΣΟΚ/ΝΔ... | 10/06/2012 18:56
  Να το ξεχασετε αυτο. Βαρεθηκα να ταϊζω ΠΑΣΟΚ/ΝΔ και τραπεζιτες με τους φορους μου.
  Φιλελευθερος
  απάντηση730
   
   
   
  Ναι, αλλά γιατί να δανείζονται οι τράπεζες με 1% και με τη σειρά τους να δανείζουν αυτές τα κράτη; Γιατί να μη δανείζει απευθείας η ΕΚΤ τα κράτη; Αυτό δεν μπορεί να γίνει τώρα με βάση τις ευρωπαϊκές συνθήκες και το Καταστατικό της ΕΚΤ. .. | 10/06/2012 18:54
  Η ΕΚΤ θα πρεπει να δανειζει ΑΤΟΚΑ τα κρατη και να μην μπορει να δανεισει τις εμπορικες τραπεζες παρα μονο οταν αυτες ειναι ετοιμες να καταρρευσουν, παλι με μηδεν επιτοκιο και αυτες. Ειναι παραλογο να πρεπει να πληρωσεις τοκο για το ιδιο σου το νομισμα. Και αληθεια, αφου μονο αυτοι εξουσιαζουν το νομισμα σου, που θα βρεις τα λεφτα να τους πληρωσεις τον τοκο; Θα πρεπει να τους δωσεις λιμανια, κανα νησακι, κτλ. Αυτος ειναι και ο σκοπος του συγχρονου τραπεζικου και νομισματικου συστηματος. Τα ευρω σε κυκλοφορια ειναι 888δις. Τα κρατικα (μονο) χρεη των χωρων της ευρωζωνης ειναι 8.215δις. Καταλαβετε την υποδουλωση που προκαλει το κλασματικο αποθεμα των τραπεζων και η ιδιωτικη κεντρικη τραπεζα. Παρτε μερος στην μαχη τωρα.
  Ωριων
  απάντηση323
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Εξαιρετική ανάλυση | 10/06/2012 16:08
  Μία εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη ανάλυση. Αλλά δυστυχώς ο πολιτικός λόγος κυριαρχείται από υπερβολές, επιθέσεις και φληναφήματα.
  Αθηνά
  απάντηση353
   
   
  Το τέλος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας | 10/06/2012 16:05
  Με όσα διαβάζουμε και ακούμε για τις απόψεις ή προγραμματικές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ..οι θέσεις του ξεπερνούν κάθε μνημόνιο, και το υπερβαίνουν καθώς στερούνται λογικής ρεαλιστικής πρότασης για την οικονομία. Με λίγα λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια ξεκάθαρη άποψη, ίσως και η μοναδική που είναι αποκρυσταλλωμένη. Λέει με περισσή υπερηφάνεια..ιδιωτικές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, εμποροβιοτέχνες, επιστήμονες, εξαγωγείς..ξεχάστε το ελληνικό κράτος. Δεν θα σας πληρώσουμε ποτέ, δεν υπάρχετε για εμάς. Μας ενδιαφέρετε αν και εφόσον υπάρχουν καταθέσεις σας με τις οποίες θα γιγαντώσουμε το δημόσιο για ν'αξιοποιήσουμε το φοβερό παραγωγικό δυναμικό του! Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν επιδιώκει να καταλύσει κάθε έννοια επιχειρηματικότητας στην χώρα, καθώς θα πληρώνει επιδόματα ανεργίας με στόχο να κλείνει ιδιωτικές επιχείρησεις κάθε είδους. Αρα το σύνθημα είναι, εξαφάνιση του ιδιωτικού τομέα, αποκατάσταση του κομματικού κράτους, και απεμπλοκή της χώρας από κάθε διενθνή οργανισμό που θα ψελλίζει την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, με στόχο την αύξηση της απασχόλησης. Πρόκεται γι'απόψεις παιδαριώδεις και καταστροφικές συνάμα, με όρους δημαγωγίας πάνω στον πόνο του ελληνικού λαού!
  meletis
  απάντηση240