Μπορεί ο κ. Ευ. Βενιζέλος να ετοιμάζεται να παραιτηθεί από υπουργός Οικονομικών, αλλά το ενδιαφέρον αναμένεται να εστιαστεί στον (κατ’ ουσία) «Επίτροπο» της χώρας κ. Χορστ Ράϊχενμπαχ ο οποίος βρίσκεται ήδη στην Αθήνα. Επισήμως, ο Γερμανός θα συνομιλήσει με υπουργούς προκειμένου να υπάρξει καλύτερος συντονισμός της τεχνικής βοήθειας που έχει ζητήσει η Ελλάδα για να εφαρμόσει το Μνημόνιο. Ανεπισήμως όμως ήδη συζητείται στα κυβερνητικά γραφεία ότι δεν θα αργήσει η στιγμή που μια ενισχυμένη Ομάδα Δράσης με κάθε λογής τεχνοκράτες θα αναλάβει όχι την καθημερινή στενή επιτήρηση και παρακολούθηση, αλλά την εφαρμογή των αλλαγών, δηλαδή με άλλα λόγια τη διακυβέρνηση της χώρας. Οι γνώστες αναφέρονται για κοινοτικά στελέχη παντού, από τις εφορίες ως το ΕΣΥ. Το γεγονός αυτό, όσο κι αν αρέσει σε πολλούς, είναι βαθιά υποτιμητικό για την εθνική αξιοπρέπεια, αλλά δεν έχουμε άλλον να κατηγορήσουμε γι’ αυτό πέραν του εαυτού μας.

**

Ο κ. Ι. Ραγκούσης δεν φρόντισε να διατυμπανίσει τον ενθουσιασμό του που ο νέος πρόεδρος του ΠαΣοΚ θα είναι ο κ. Ευ. Βενιζέλος, πολύ απλά γιατί η εξέλιξη δεν του αρέσει καθόλου. Ποτέ δεν συμπάθησε τον νέο πρόεδρο και τα αισθήματα είναι αμοιβαία. Ωστόσο, ο κ. Ραγκούσης δεν απάντησε με «αιχμηρές δηλώσεις» αλλά με μια πλατφόρμα θέσεων 3.770 λέξεων για το μέλλον της προοδευτικής παράταξης όπου η λέξη ΠΑΣΟΚ αναφέρεται 10 φορές. Πρόκειται για μια καλύτερη επεξεργασία ιδεών και θέσεων που κατά καιρούς παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και ο στόχος είναι αφενός να ενισχύει το βουλευτικό προφίλ του εν’ όψει των εκλογών και αφετέρου να καταγραφεί ως εκφραστής όσων (λίγων προς το παρόν…) εκσυγχρονιστών στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι έτοιμοι να «αποθεώσουν» τον νέο πρόεδρο.

**

Εξομολογητικός ήταν ο κ. Π. Γερουλάνος κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι Γερμανοί δεν δείχνουν εφέτος μεγάλη προθυμία να επισκεφθούν την Ελλάδα γιατί πιστεύουν ότι δεν θα γίνουν δεκτοί με απόθεμα ευγνωμοσύνης επειδή «διέσωσαν» τη χώρα μας. Ο Παύλος ήταν άρτι αφιχθείς από το Βερολίνο όπου δεν διαπίστωσε αυξημένο ενθουσιασμό για διακοπές στην Ελλάδα. Ο κ. Κ. Παπούλιας πάντως τον καθησύχασε υπενθυμίζοντας ότι παρόλη την αρνητική δημοσιότητα το 2011 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 16.500.000 τουρίστες. Δεν γνωρίζω βέβαια αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωρίζει την επίμονη φήμη ότι ο αριθμός φτάνει τόσο ψηλά επειδή εδώ και δεκαετίες (όχι μόνο τώρα…) προσμετρούνται στους τουρίστες οι Έλληνες που επιστρέφουν στην Ελλάδα μετά από ταξίδι στο εξωτερικό, καθώς και ο εσωτερικός τουρισμός. Δηλαδή, με λίγη υπερβολή μπορούμε να πούμε ότι αν είσαι κάτοικος Παγκρατίου και πας για καφέ στην Νέα Σμύρνη τότε συγκαταλέγεσαι στα 16.500.000 των τουριστών.

**

Τις αντιφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με το κούρεμα των ομολόγων των ιδιωτών αποταμιευτών επιχείρησε να αναδείξει η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Στην Δημοκρατική Συμμαχία υπενθυμίζουν ότι το κράτος που εγγυάται τις καταθέσεις ως 100.000 ευρώ θα έπρεπε να μπορεί να εγγυάται τις τοποθετήσεις αντίστοιχου ύψους σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Φυσικά αυτό δεν έγινε, ούτε η κυβέρνηση προετοίμασε λύση αναπλήρωσης των απωλειών, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί. Προφανώς, όπως τονίζει η Ντόρα, τα επιτελεία των δύο μεγάλων κυβερνητικών κομμάτων ήταν πολύ απασχολημένα με την προσπάθεια (που τελικώς δεν ευοδώθηκε…) για την προώθηση στη Βουλή τροπολογίας για την μερική διαγραφή των δανείων τους.