Πρόταση για ένα ομόφωνο κατηγορητήριο απ’ τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμη κι απ’ το κυβερνών, επί της δικογραφίας που αφορά τα Τέμπη διατύπωσε ο ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA.
«Δεν πρόκειται να επεκταθώ σε νομικές περικοκλάδες ενώπιον ενός ακροατηρίου που περιμένει με απογοήτευση τη δικαιοσύνη να εκκινήσει. Η διαφορά ανάμεσα στη βαριά αμέλεια και στον ενδεχόμενο δόλο είναι μια νομική έννοια που χρήζει ιδιαίτερης εξειδίκευσης. Όμως θέλω να εισφέρω στη συζήτηση ότι στη δεύτερη περίπτωση γνώριζες τον κίνδυνο και αποδέχθηκες το ισχυρό ενδεχόμενο να συμβεί το μοιραίο» τόνισε αρχικά ο Κεφαλλονίτης πολιτικός.
Όπως συνέχισε ο κ. Φαραντούρης, «η πληθώρα των ενημερώσεων, των προειδοποιήσεων, των εγγράφων απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση, απ’ τους συνδικαλιστές, απ’ τους φορείς, απ’ τους εργαζόμενους, απ’ τους επιστήμονες και απ’ τις ανεξάρτητες αρχές, κουμπώνει σε αυτό που λέμε ‘παιδί μου ήξερες, σε προειδοποιούσαμε και αποδέχτηκες το ισχυρό ενδεχόμενο να επισυμβεί το μοιραίο. Δεν το επιδίωξες, αλλά ανέλαβες το ρίσκο’».
Επεκτείνοντας τη σκέψη του ο καθηγητής Δικαίου, εξέφρασε δυσφορία του «για το γεγονός ότι η Βουλή, περιλαμβανομένης και της κυβέρνησης, είναι πολυδιασπασμένη σε ένα θέμα που απασχολεί για δύο χρόνια» και ζήτησε «μία πρόταση σύσσωμης της αντιπολίτευσης κι αν είναι δυνατόν και της κυβέρνησης.
«Μπορεί να ακούγεται αιρετικό αυτό που λέω» ομολόγησε, αλλά προέτρεψε να γίνει εικόνα «ένα Κοινοβούλιο που σύσσωμο θα κατέληγε σε ένα στιβαρό κείμενο σε αντίθεση με μία ελλιποβαρή ανάλυση η οποία μπορεί να συντηρήσει στην κοινή γνώμη την αίσθηση της συγκάλυψης».
Για τον Νικ. Φαραντούρη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «έθεσε τον εαυτό του στη μέση του θέματος, μπήκε μόνος του στο κάδρο» και γι’ αυτό «θα έπρεπε να εμφανιστεί και να καταθέσει τουλάχιστον ως μάρτυρας». Στο ίδιο πλαίσιο θα ήθελε να «θέσουν όλοι τον εαυτό του στη διάθεση της δικαιοσύνης, ακόμα και αν πιστεύουν ότι είναι αθώοι».