Αφίξεις αστέρων, προβολές ταινιών, δυνατός ήλιος αλλά και υγρασία, κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους, ατελείωτες ουρές, γεμάτα εστιατόρια, πανικός για μια θέση στην αίθουσα Τύπου του Palais De Festivals. Διανύοντας την έκτη μέρα διεξαγωγής του, το 78ο Φεστιβάλ των Καννών, για μια ακόμη χρονιά κινείται στους γνώριμους, πυρετώδεις ρυθμούς του, οι οποίοι συμβάλλουν τα μέγιστα στην επιτυχία του. Αυτό φάνηκε από την πρώτη μέρα διεξαγωγής του, στο σήκωμα της αυλαίας στην αίθουσα «Λιμιέρ», με αμέτρητους σταρ να περπατούν το κόκκινο χαλί, προκειμένου να παραστούν στην πρεμιέρα της φετινής διοργάνωσης, με την παγκόσμια πρεμιέρα της γαλλικής ταινίας «Partir un jour» της Αμελί Μπονέν, η οποία συνοδεύθηκε από το πρώτο μεγάλο γεγονός του φεστιβάλ: την τιμητική βράβευση του Ρόμπερτ Ντε Νίρο για το σύνολο της κινηματογραφικής καριέρας του.
Τρεις μήνες πριν σβήσει τα κεράκια των 82ων γενεθλίων του (17 Αυγούστου) ο αμερικανός ηθοποιός, βαθιά συγκινημένος, παρέλαβε τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα και την επομένη, την Τετάρτη 14 Μαΐου, μοιράστηκε στιγμές από τη ζωή και την καριέρα του στo masterclass που έδωσε στην κατάμεστη αίθουσα «Κλοντ Ντεμπισί». Η καριέρα του Ντε Νίρο είναι άμεσα συνδεδεμένη με το φεστιβάλ της Κυανής Ακτής, όπου ήρθε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Από τότε, οι επισκέψεις του είναι δεκάδες και δύο ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστεί έχουν τιμηθεί με τον Χρυσό Φοίνικα («Ο ταξιτζής», 1976, του Μάρτιν Σκορσέζε, «Η αποστολή», 1986, του Ρόλαντ Τζοφέ). Ποτέ όμως ο ίδιος δεν κέρδισε βραβείο στις Κάννες.
Ο Τομ Κρουζ
Είκοσι χρόνια νεότερος του Ντε Νίρο, αλλά και αυτός πια βετεράνος της μεγάλης οθόνης, ο Τομ Κρουζ ήταν επίσης ένα από τα πρόσωπα που ξεχώρισαν στο πρώτο μισό της διοργάνωσης. Ο ηθοποιός και παραγωγός, κυριολεκτικά αγέραστος στα 62 του χρόνια, προκάλεσε και πάλι πανζουρλισμό συμμετέχοντας στην προώθηση της τελευταίας «Επικίνδυνης αποστολής» του, έβδομης για την ακρίβεια, του «Mission: Impossible – The Final Reckoning».
Οι Κάννες συνηθίζουν να συνδυάζουν την ψυχαγωγία με τον κοινωνικό προβληματισμό και, όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στα μεγάλα προβλήματα των καιρών μας. Το αντιλαμβάνεσαι αμέσως από τη θεματολογία των ταινιών αλλά και από τα πρόσωπα που τις υποστηρίζουν. Μια από τις πρώτες ταινίες που προβλήθηκαν εντός συναγωνισμού στο επίσημο πρόγραμμα είναι το δράμα εποχής «Οι δύο κατήγοροι» του ουκρανού σκηνοθέτη Σεργκέι Λόζνιτσα, ο οποίος με το έργο του ασκεί πάντα κριτική προς τη Ρωσία και τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Η ταινία επιστρέφει στη Σοβιετική Ενωση του Ιωσήφ Στάλιν (1937) και εστιάζει στην προσπάθεια ενός ιδεαλιστή εισαγγελέα (Αλεξάντρ Κουζέντσοφ) να αποδώσει δικαιοσύνη έχοντας ανακαλύψει διαφθορά στους κύκλους των μυστικών υπηρεσιών. Aξίζει να σημειωθεί ότι στο φετινό πρόγραμμα υπάρχει ένα τμήμα αφιερωμένο ειδικά στην Ουκρανία με ένα τρίπτυχο ταινιών εκ των οποίων μία είναι ένα ντοκιμαντέρ για τον ηγέτη της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το ντοκιμαντέρ έχει ως τίτλο το όνομά του, διαρκεί πάνω από δύο ώρες και είναι το πλήρες πορτρέτο του έτσι όπως το συνέθεσαν οι σκηνοθέτες Ιβ Ζελόν, Λίζα Βαπνέ και Αριάν Σεμίν.
Την ερχόμενη εβδομάδα θα παιχτεί η νέα ταινία ενός άλλου ρώσου διαφωνούντα με την πολιτική Πούτιν, του ρώσου σκηνοθέτη κινηματογράφου και θεάτρου Κίριλ Σερεμπρένικοφ, ο οποίος έχει εγκαταλείψει τη χώρα του και ζει στην Ευρώπη. Πρόκειται για την ταινία «Η εξαφάνιση του Γιόζεφ Μένγκελε», στην οποία ο γερμανός ηθοποιός Αουγκοστ Ντιλ πρωταγωνιστεί στον ρόλο του γερμανού εγκληματία πολέμου επιστήμονα Γιόζεφ Μένγκελε, γνωστού για τα φρικαλέα πειράματά του σε ανθρώπους επί ναζισμού.
Υπογραφές για τη Γάζα
Παράλληλα, διάσημοι αστέρες του Χόλιγουντ και της Ευρώπης, από τους Ρίτσαρντ Γκιρ, Σούζαν Σαράντον ως τον ισπανό σκηνοθέτη Πέδρο Αλμοδόβαρ, συνυπέγραψαν κείμενο διαμαρτυρίας κατά του βομβαρδισμού στη Γάζα από τους Ισραηλινούς, το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Liberation» στην έναρξη του φεστιβάλ. Επίσης, απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει η περίπτωση του ιρανού σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί. Ο Παναχί, που έχει ζήσει πολύ άσχημες στιγμές με κατ’ οίκον περιορισμούς και φυλακίσεις και στον οποίο έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα, στέλνει στο φεστιβάλ των Καννών τη νέα, γυρισμένη κρυφά, ταινία του «Ενα απλό ατύχημα». Πάντως, ανάμεσα στις ταινίες που έχουν συζητηθεί αρκετά ανήκει τόσο η τελευταία δημιουργία του αμερικανού σκηνοθέτη Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ «Nouvelle Vague», ένας φόρος τιμής προς το γαλλικό Νέο Κύμα και συγκεκριμένα τη δημιουργία της ταινίας «Με κομμένη την ανάσα» του Ζαν Λικ Γκοντάρ, όπως και το «Eddington» του Αρι Αρσερ, μια ταινία πάνω στη σύγκρουση ενός δημάρχου και ενός αστυνομικού στην πόλη Εντινγκτον της Πολιτείας του Νέου Μεξικού, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στο «Eddington» πρωταγωνιστούν οι Πέντρο Πασκάλ, Εμα Στόουν και Χοακίν Φίνιξ.
Εν τω μεταξύ, σύγχυση έχει προκαλέσει η δήλωση του πρόεδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για δασμούς 100% σε όλες τις ταινίες που παράγονται εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Η δήλωση, που έγινε λίγες μέρες πριν από την έναρξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών (που ως γνωστόν φιλοξενεί τη μεγαλύτερη κινηματογραφική αγορά στον κόσμο), προκάλεσε θόρυβο στους κύκλους της παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας. Ερωτώμενος επί του θέματος, ο Τιερί Φρεμό, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Καννών, είπε ότι θα προτιμούσε να μη σχολιάσει, υποδηλώνοντας ότι ο Τραμπ έχει τη συνήθεια να αλλάζει γνώμη.