Μπορεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος να αποτελεί μια υποτιμημένη λειτουργία της Βουλής, πλην όμως, μερικές φορές, το περιεχόμενο των ερωτήσεων που υποβάλλονται, έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Όπως, για παράδειγμα, συμβαίνει με την ερώτηση που υπέβαλαν τις προηγούμενες ημέρες οκτώ κυβερνητικοί βουλευτές, καλώντας τον υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο, να καθιερώσει την αναγραφή σε κάθε ψηφοδέλτιο, του αριθμού των σταυρών προτίμησης στους υποψήφιους βουλευτές, που θέτει κάθε φορά ο εκλογέας.
Με στόχο, όπως λένε οι ίδιοι, την αποφυγή του φαινομένου της παράνομης σταυροδότησης, την ώρα της διαλογής. Η οποία, όπως με ενημερώνει συνεργάτης μου, είναι ένα παλαιό φαινόμενο που, όμως, τα τελευταία χρόνια, έχει εξελιχθεί σε κανονική «φάμπρικα», μέσω της οποίας αλλοιώνεται η σειρά εκλογής των βουλευτών.
***
…και ο μηχανισμός της ΟΝΝΕΔ
Πίσω, λοιπόν, από το κείμενο που υπογράφουν οι οκτώ γαλάζιοι βουλευτές (Δημήτρης Καιρίδης, Θεόδωρος Καράογλου, Μακάριος Λαζαρίδης, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Στέλιος Πέτσας, Γεώργιος Κωτσός, Σοφία Βούλτεψη και Περικλής Μαντάς) υποκρύπτεται ένας παρασκηνιακός πόλεμος, που κορυφώθηκε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Τότε οι συγκεκριμένοι βουλευτές, αλλά και άλλοι συνάδελφοί τους διαπίστωσαν ότι λειτούργησε ένας ψηφοθηρικός μηχανισμός επιβολής σταυροδοσίας, που ευνοεί συγκεκριμένους υποψηφίους εις βάρος άλλων.
Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη «μηχανή» είχαν, όπως καταγγέλλεται, στελέχη της ΟΝΝΕΔ, που ήλεγχαν τους διορισμούς των εκλογικών αντιπροσώπων της ΝΔ, καθώς και της ΔΑΠ, που κατεύθυναν τους δικαστικούς αντιπροσώπους. Έτσι, την ώρα της διαλογής των ψηφοδελτίων, παρενέβαιναν στη σταυροδοσία, προσθέτοντας σταυρούς σε ασταύρωτα ψηφοδέλτια ή σε εκείνα που είχαν λιγότερους σταυρούς από τους προβλεπόμενους στη συγκεκριμένη περιφέρεια.
***
Έχει γνώση ο Λιβάνιος
Γαλάζια πηγή, με την οποία συνομίλησε συνεργάτης μου υποστηρίζει ότι επί του θέματος – το οποίο συνιστά «νόθευση της λαϊκής βούλησης» – είναι ενήμερο το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ένας από τους οκτώ ερωτώντες το κατήγγειλε και σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ. Κατά την ίδια πηγή, τέτοια περιστατικά καταγράφηκαν σε εκλογικές περιφέρειες της Αττικής, της Βόρειας Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου.
Πληροφορούμαι, εξάλλου, ότι ο αρμόδιος υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος είναι γνώστης της «φάμπρικας», η οποία στήνεται συχνά σε συνεννόηση αντιπροσώπων και άλλων κομμάτων, που και εκείνοι βάζουν σταυρούς στους αρεστούς που έχουν στα δικά τους ψηφοδέλτια. Γι’ αυτό και στις τελευταίες ευρωεκλογές, στα ψηφοδέλτια που εστάλησαν επιστολικά, προβλέφθηκε ότι ο εκλογέας έπρεπε να σημειώσει τον αριθμό των σταυρών που έθεσε. Οι ερωτώντες βουλευτές απαιτούν το μέτρο αυτό να επεκταθεί παντού.
***
Τρέχει, τρέχει ο αντιπρόεδρος…
Δε φτάνει η καθημερινή έντονη δραστηριότητα που έχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης στα δύο γραφεία που διαθέτει (ένα στο Μέγαρο Μαξίμου και ένα στο Μέγαρο Μποδοσάκη), έχει αποκτήσει πλέον και… διπλωματική δραστηριότητα. Την Τρίτη, στις 13.00, θα γευματίσει με 29 πρέσβεις (οι 27 της ΕΕ, της Ελβετίας και της Νορβηγίας) στο εστιατόριο της Αίγλης του Ζαππείου. Τη συνάντηση διοργανώνει η πρεσβεία της Πολωνίας και ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης είναι ο «special guest».
Λίγες ώρες αργότερα, ο Κωστής Χατζηδάκης θα πάρει το αεροπλάνο για τις Βρυξέλλες. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ έχει καλέσει του αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην πρώτη τους συνάντηση. Θα τους προσφέρει breakfast στα γραφεία του κόμματος την Τετάρτη… στις 7.30 το πρωί (ώρα Βρυξελλών). Το μεσημέρι, επιστρέφει Αθήνα για να συνεχίσει τις συναντήσεις του στο Μέγαρο Μποδοσάκη. Ε, δεν το λες και ένα συνηθισμένο 24ωρο.
Αλλά αυτά έχουν οι πολλές αντιπροεδρίες που κατέχει (κυβέρνησης, ΝΔ και ΕΛΚ). Για να μην πω και για τις μελλοντικές ηγετικές φιλοδοξίες, που όσο και αν δεν τις διατυμπανίζει ο ίδιος, δύσκολα κρύβονται.
***
Η «σέχτα» του Ευκλείδη
Όλο και περισσότερο πείθομαι ότι ο Eυκλείδης Τσακαλώτος αποτελεί case study των αριστερών πολιτικών, που ζουν και υπάρχουν για να κάνουν παρέα μεταξύ τους και να συζητούν αποκλειστικά με τους ομοϊδεάτες τους. Δεν είναι μόνον ότι στον κύκλο των στελεχών τής – υπό διάλυση – Νέας Αριστεράς, ο πρώην υπουργός Οικονομικών αποτελεί τον κατ’ εξοχήν αρνητή των προσπαθειών που κάνει ο Αλέξης Χαρίτσης για να τα ξαναβρούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι περισσότερες από τις πρωτοβουλίες που παίρνει, αποπνέουν διάθεση απομονωτισμού.
Προ ημερών, για παράδειγμα, ενημέρωσε ότι οι πιστοί οπαδοί του – πόσοι να είναι άραγε; – θα μπορούν να ενημερώνονται για τα οικονομικά και όχι μόνο, θέματα, από το blog του. Ενώ αύριο το απόγευμα, παρουσιάζει το βιβλίο του με τίτλο «Μανιφέστο για μια βιώσιμη κοινωνία» με ομιλητές «συντρόφους» από την πάλαι ποτέ ομάδα των «53», που λειτουργούσε στον ΣΥΡΙΖΑ και ήταν ο ίδιος άτυπος αρχηγός της.
Το πιο ωραίο, όμως, είναι ότι η εκδήλωση γίνεται σε γνωστό μπαράκι που βρίσκεται κοντά στο Σύνταγμα και απέναντι από τα γραφεία των βουλευτών. Δικαιολογημένα νομίζω, άσπονδος φίλος του Ευκλείδη αναρωτιόταν διαβάζοντας την πρόσκληση: «Μα, βρε παιδί μου, εκεί που πίνουν τα ποτά τους θα παρουσιάσουν και το βιβλίο και μεταξύ τους; Χάθηκε να ανοιχτούν λίγο;». Ο ίδιος υποστήριζε ότι, κατά την παραδοσιακή μαρξιστική αργκό, αυτός είναι ο ορισμός του «σεχταρισμού», αλλά εγώ δε γνωρίζω από αυτά και, άρα, δεν τα υιοθετώ.
***
Η τροπολογία και η «φωτογραφία»
Ακούγοντας το οργίλο ύφος με το οποίο ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης υποστήριζε σε κανάλια και ραδιόφωνα ότι δεν είναι «φαύλη» (δικός του ο χαρακτηρισμός) η τροπολογία με την οποία άλλαξε το καθεστώς για τη ζήτησα από επιφανή συνταγματολόγο να μου πει αν είχε δίκιο εταιρείες, επειδή «ήταν 10 ώρες στη Βουλή και κανείς δεν είπε το παραμικρό», ζήτησα από επιφανή συνταγματολόγο να μου πει αν είχε δίκιο. Εκείνος, αντί άλλης απάντησης μου υπέδειξε τη ρητή διάταξη του Συντάγματος που (άρθρο 71) ορίζει:
«Προσθήκες ή τροπολογίες Υπουργών συζητούνται μόνο αν έχουν υποβληθεί τρεις τουλάχιστον ημέρες πριν από την έναρξη της συζήτησης στην Oλομέλεια». Επειδή, όμως, δεν πίστεψα ούτε τους ισχυρισμούς ότι όλο αυτό έγινε για να μπορεί το παιδί ενός πολιτικού (ποιου άραγε;) να πουλάει… παπούτσια στο εξωτερικό, που μέχρι τώρα δεν μπορούσε, έχω ζητήσει από διάφορες πηγές να ψάξουν τη «φωτογραφία» που, όπως υπαινίσσονται από την αντιπολίτευση, κρύβεται πίσω από την τροπολογία του Φλωρίδη. Τι λέτε; Θα το μάθω;
***
Από τη Νέα Υόρκη στην Αριστοτέλους
Όσοι βλέπετε τακτικά τηλεοπτικά πάνελ με πολιτικούς – προσωπικά το κάνω από επαγγελματική διαστροφή – θα διαπιστώσατε ότι δειλά-δειλά ξεκίνησαν και πάλι οι εμφανίσεις του υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος επί περίπου ένα δίμηνο απείχε, καθώς είχε εκδοθεί απαγορευτικό από το Μαξίμου, στελέχη του οποίου διαπίστωναν ότι τα όσα έλεγε για τα Τέμπη κόστιζαν δημοσκοπικά στην κυβέρνηση και έδιναν πόντους στη Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Ο ίδιος, ωστόσο, ήταν και παραμένει βέβαιος ότι έπραττε σωστά. Γι’ αυτό και τις προηγούμενες ημέρες, που βρέθηκε δίπλα-δίπλα με τον Πρωθυπουργό, σε μια εκδήλωση για την Υγεία είπε, όπως μεταφέρει αυτήκοος μάρτυς, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Να πεις, πρόεδρε και για μένα έναν καλό λόγο, ότι είχα δίκιο που επέμενα στο τέλος…». Ο Πρωθυπουργός δεν το έκανε, αλλά η γλώσσα του σώματος και όλα τα συμφραζόμενα της κοινής τους παρουσίας έδειχναν ότι οι πάγοι στη σχέση τους βαίνουν προς λιώσιμο.
Όπως μαθαίνω, άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιστρέφοντας την προσεχή Τετάρτη (21/5) από τις ΗΠΑ, το πρώτο που έχει στο πρόγραμμά του είναι να πραγματοποιήσει την αναβληθείσα επίσκεψη στο υπουργείο Υγείας. Επίσκεψη, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, αναβλήθηκε όταν ο Άδωνις λειτούργησε ως (υποψήφιος…) αρχηγός και έκανε δημόσιες εξαγγελίες για το μισθολόγιο των ενστόλων.
***
Δεν ήταν από τις ευκολότερες συνόδους αυτή στην οποία συμμετείχε τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος βρέθηκε στην Αττάλεια της Τουρκίας για τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Μαθαίνω πάντως ότι εντυπωσίασε τους ομολόγους του, με τις ιστορικές και μυθολογικές γνώσεις του, όταν, μετά την κοπιώδη συνεδρίαση, μετέβησαν όλοι μαζί με πούλμαν στην αρχαία ελληνική πόλη Σίδη, που βρίσκεται κοντά στην Αττάλεια και είναι ένα ανοικτό μουσείο, με εντυπωσιακά μνημεία από την αρχαία και τη ρωμαϊκή περίοδο.
Ο έλληνας ΥΠΕΞ αφηγήθηκε στους ομολόγους του την ιστορία της πόλης, η οποία, όπως είπε, έλαβε το όνομα Σίδη από μια ομώνυμη νεαρά, η οποία αυτοκτόνησε στο μνήμα της μητέρας της, επειδή ο πατέρας της την κακομεταχειριζόταν. Από το αίμα της οι θεοί έκαναν να φυτρώσει μια ροδιά, ενώ τον κακοποιητή πατέρα τον μεταμόρφωσαν σε αρπακτικό πουλί, ορίζοντας όμως ότι εφεξής τα αρπακτικά πτηνά δε θα πλησιάζουν τη ροδιά.
Ρώτησα τη διπλωματική πηγή που μου μετέφερε το στιγμιότυπο, αν υπάρχουν σύγχρονοι θεοί που να εμποδίζουν τα γεωπολιτικά… αρπακτικά της εποχής μας να πλησιάζουν την Ελλάδα, αλλά η απάντηση που έλαβα είναι ότι «αυτά συνέβαιναν… μόνον στη μυθολογία».