Προ ετών ήταν το ομοφυλοφιλικό φιλί στο σίριαλ του Χριστόφορου Παπακαλιάτη «Κλείσε τα μάτια» που είχε σκανδαλίσει το ΕΣΡ και είχε προκαλέσει θύελλα σχολίων. Προσφάτως ένα άλλο ομοφυλοφιλικό φιλί, εκείνο που εξαφανίστηκε στην εν Ελλάδι προβολή του σίριαλ «Downton Αbbey» από τη δημόσια τηλεόραση, έγινε η αφορμή για να ξαναφουντώσει η συζήτηση περί λογοκρισίας.
Ειπώθηκαν και τότε πολλά για την άτολμη και οπισθοδρομική ΝΕΤ. Αυτή τη φορά κάτι σαν λογοκρισία (η οποία μάλιστα δεν αφορά ομοφυλοφιλικές καταστάσεις, δηλαδή θέματα που παραμένουν ταμπού για την ελληνική τηλεόραση) έρχεται από ένα ιδιωτικό κανάλι που (υποτίθεται ότι) δεν έχει τα «βαρίδια» που έχει η δημόσια.
Στον 10ο κύκλο του επιτυχημένου σίριαλ «Two and a half men», με τον Αστον Κούτσερ και τον Τζον Κράιερ, το οποίο προβάλλεται καθημερινά από την τηλεόραση του Alpha, η προσπάθεια των μεταφραστών να… νοικοκυρέψουν τον ανοικοκύρευτο και ενίοτε αγοραίο λόγο των πρωταγωνιστών είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.
Ετσι η λέξη masturbation (αυνανισμός) στα ελληνικά γίνεται (ξανά και ξανά) «παιχνίδι», η λέξη vibrator (δονητής) γίνεται πάλι «παιχνίδι» και διάφορα άλλα… λεκτικά παιχνίδια ανάμεσα σε ζευγάρια εραστών περνούν απλώς αμετάφραστα. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Αν δεν γνωρίζεις αγγλικά ώστε να καταλάβεις τι λέει το πρωτότυπο σενάριο και όχι η ελληνική παράφρασή του, ακούς το αμερικανικό κοινό να σκάει στα γέλια με αυτά που λέγονται και απορείς πού βρήκαν το αστείο!
Γιατί, αν είναι αστείο μια σικ ηλικιωμένη κυρία με παιδιά και εγγόνια να συναντά το σιτεμένο είδωλο των νιάτων της και να του λέει με πονηριά «έχω δώσει το όνομά σου στον δονητή μου», δεν είναι καθόλου αστείο να του λέει «έχω ένα παιχνίδι με το όνομά σου». Τότε η σούπερ γιαγιά, αντί να εμφανιστεί ακόρεστη ερωτικά, όπως τη θέλει το σενάριο, εμφανίζεται απλώς ξεμωραμένη. Και αναφερόμαστε σε μία μόνο σκηνή από τις πολλές της σειράς, όπου άλλα… λαλούν ο Αστον και οι ηθοποιοί που τον πλαισιώνουν και άλλα διαβάζουμε. Αυτά σε μια κωμωδία που προβάλλεται 9-10 το βράδυ, ώρα κατά την οποία τα μικρά παιδιά δεν είναι απαραίτητο να βρίσκονται μπροστά στην τηλεόραση.
Την ίδια στιγμή όσοι δεν έχουν τα κότσια να υποστηρίξουν το πρόγραμμά τους ας αλλάξουν πρόγραμμα. Ας αντικαταστήσουν το «Two and a half men» με τη «Λάσι». Και… καλή διασκέδαση, παιδάκια!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ