Προεκλογική αντεπίθεση με στόχο η Νέα Δημοκρατία να πιάσει τον πήχη του 33% των ευρωεκλογών του 2019 και στις 9 Ιουνίου ξεκινούν άμεσα τα «γαλάζια» στελέχη μετά την απαραίτητη ανάπαυλα για τις ημέρες του Πάσχα.

Οι συσκέψεις στην οδό Πειραιώς δεν σταματούν καθώς άπαντες θα ενημερωθούν αναλυτικά τόσο για την ατζέντα των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να αναδεικνύουν τις επόμενες εβδομάδες, όσο και για ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος της κάθε Περιφέρειας που θα περιοδεύσουν.

Βασικά σημεία αναφοράς θα αποτελέσουν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει λάβει η ΝΔ κατά τους πρώτους μήνες της δεύτερης κυβερνητικής θητείας της και συγκεκριμένα:

  • ο νέος δικαστικός χάρτης
  • η επιστολική ψήφος
  • τα μη κρατικά πανεπιστήμια
  • και η αντιμετώπιση της οπαδικής βίας

Για την ακρίβεια που εξελίσσεται σε μόνιμο πονοκέφαλο για τους πολίτες, τα κυβερνητικά στελέχη θα τονίζουν τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί καθώς και τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Το δίλημμα της σταθερότητας

Η στρατηγική της ΝΔ ενόψει των ευρωεκλογών ξεδιπλώνεται βεβαίως εδώ και αρκετές εβδομάδες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλαμβάνει ενεργό ρόλο με περιοδείες, ομιλίες και συναντήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στην ακριτική Χίο και αναμένεται για άλλη μια φορά να αναδείξει μεταξύ άλλων το κεντρικό προεκλογικό δίλημμα που δεν είναι άλλο από αυτό της σταθερότητας.

Η σταθερότητα θεωρείται άμεσα συνδεδεμένη με την πορεία της οικονομίας και τα κυβερνητικά χείλη θα υπογραμμίζουν με κάθε ευκαιρία ότι αυτή δεν πρέπει να διαταραχθεί τώρα που οι βασικοί δείκτες της έχουν αποκτήσει θετικό πρόσημο.

Επιπλέον, στη ΝΔ θεωρώντας ότι διαθέτουν ένα δυνατό ψηφοδέλτιο θα θέσουν και το δίλημμα της δημιουργίας μιας σοβαρής ομάδας κρούσης στις Βρυξέλλες που θα μπορεί να διαπραγματευτεί σε ζητήματα όπως αυτό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που το προηγούμενο διάστημα προκάλεσε ξεσηκωμό των αγροτών στην Ελλάδα αλλά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Οι δεξιές διαρροές και τα αντίδοτα

Ολα τα παραπάνω έχουν φυσικά την σημασία τους αλλά οι εμπειρότεροι των εκλογών γνωρίζουν καλά ότι το παιχνίδι παίζεται και σε επίπεδο προσώπων αλλά και σε επίπεδο επικοινωνίας. Για αυτό άλλωστε στη ΝΔ βλέποντας την αξιοσημείωτη δημοσκοπική άνοδο του Κυριάκου Βελόπουλου αλλά και τη σταθερότητα της ΝΙΚΗΣ έχουν προχωρήσει σε μια σειρά κινήσεων με στόχο να ανακόψουν την διαρροή στα δεξιά που φαίνεται να προκλήθηκε κυρίως από την θέσπιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Το ζήτημα προκάλεσε και ρήξη με την Εκκλησία, ωστόσο ο πάγος έλιωσε μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ιερώνυμου σε θερμό κλίμα και την επίσκεψή τους σε δομές της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Η κοινή παρουσία των δύο ανδρών ήταν ένα ισχυρό μήνυμα συμβολισμού σε όσους το προηγούμενο διάστημα είχαν βγάλει τα «χριστανόμετρα», ενώ θετικά αποτιμάται και η ομαλή παρουσία των βουλευτών στις εκκλησίες το Πάσχα, παρά τις προτροπές περί του αντιθέτου.

Κινήσεις με στόχο το δεξιό ακροατήριο είχαν γίνει και με την παρουσίες στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Αρχικά, κρίσιμη θεωρείται η επιλογή του Φρέντη Μπελέρη, του ομογενούς εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας που κρατείται στις φυλακές των Τιράνων με την Αθήνα να κατηγορεί την Αλβανία πως στην υπόθεση αυτή καταπατά βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Επειτα και η παρουσία του δημοφιλούς δημοσιογράφου Γιώργου Αυτιά που πολιτεύται με κεντρικό σύνθημα το «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια», αναμένεται να προσελκύσει το ίδιο κοινό.

Οι διαρροές όμως ,σύμφωνα με τις μετρήσεις, έχουν και γεωγραφικά χαρακτηριστικά. Για αυτό και δεν θεωρείται τυχαίο ότι την ευθύνη για την Κεντρική και την Δυτική Μακεδονία έχουν αναλάβει αντίστοιχα ο Νίκος Δένδιας και ο Αδωνις Γεωργιάδης. Δύο κορυφαίοι υπουργοί δηλαδή που μπορούν με άνεση να απευθυνθούν στο κοινό της λαϊκής δεξιάς.

Η δεξαμενή του Κέντρου

Την ίδια ώρα στη ΝΔ γνωρίζουν ότι το μεγάλο ποσοστό των εθνικών εκλογών το έδωσε η διεύρυνση προς το μετριοπαθές Κέντρο που συνεχίζει να αιμοδοτεί με στελεχιακό δυναμικό την Πειραιώς δίνοντας έτσι την άνεση να μπαίνει στα χωράφια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠαΣοΚ.

Ετσι, στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο συναντά κανείς του πρώην βουλευτές του ΠαΣοΚ Εφή Χριστοφιλοπούλου και Πύρρο Δήμα καθώς και τον Σωτήρη Σέρμπο και τον Σπύρο Καρανικόλα, δύο στελέχη που είχαν διατελέσει σε θέσεις στη Χαριλάου Τρικούπη.