Αν και διαχρονικά για την τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν το πρώτο τρίμηνο κάθε χρήσης είναι το πιο αδύναμο από τα τρία που ακολουθούν, οι επιδόσεις που ανακοινώθηκαν για το πρώτο τρίμηνο του 2017 επιβεβαιώνουν την καλή εικόνα που παρουσιάζει η ελληνική πολυεθνική τα τελευταία χρόνια με οδηγό πρωτίστως την αγορά των ΗΠΑ η οποία έχει περάσει για τα καλά σε ανάπτυξη.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, όλοι οι γεωγραφικοί τομείς όπου δραστηριοποιείται οΌμιλος σημείωσαν υψηλότερους όγκους πωλήσεων, εκτός της Ελλάδας, η οποία παραμένει στάσιμη σεχαμηλά επίπεδα.
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 361,8 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 7,1% σε σύγκριση μεπέρυσι. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά 18% στα 51,1 εκατ.ευρώ.
Τακαθαρά αποτελέσματα μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας και την πρόβλεψη για φόρους εμφάνισαν ζημίες3,9 εκατ. κατά το -παραδοσιακά αδύναμο- χειμερινό τρίμηνο, έναντι ζημιών 18,6 εκατ. το αντίστοιχοτρίμηνο του 2016.

ΑΓΟΡΑ ΗΠΑ
Η αμερικανική αγορά αποτελεί και το 2017 τον κύριο χώρο ανάπτυξης του ομίλου. Η αύξηση της ζήτησηςγια δομικά υλικά, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα επενδύσεων του Ομίλου έχουν οδηγήσει σε ουσιαστικήβελτίωση των επιδόσεων και της κερδοφορίας, καθώς τα εργοστάσια τσιμέντου και οι μονάδεςπαραγωγής καθετοποιημένων προϊόντων λειτουργούν σε υψηλά επίπεδα παραγωγής.
Ο κύκλος εργασιώνστις ΗΠΑ παρουσίασε αύξηση 26,9% το 1οτρίμηνο 2017 και ανήλθε σε 221,2 εκατ. Τα λειτουργικά κέρδησχεδόν διπλασιάστηκαν σε 34,1 εκατ., από 17,9 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

ΕΛΛΑΔΑ
Στην Ελλάδα, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα παρέμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, επηρεασμένηαπό την κρίση της ελληνικής οικονομίας και την αυξημένη αβεβαιότητα. Ορισμένα από τα μεγάλα έργαστους οδικούς άξονες ολοκληρώθηκαν μέσα στους πρώτους μήνες του 2017, οδηγώντας σε χαμηλότεραεπίπεδα κατανάλωσης τσιμέντου.
Οι εξαγωγές ήταν χαμηλότερες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος,κάτω από συνθήκες έντονου ανταγωνισμού στις διεθνείς αγορές. Η υποτονική εγχώρια αγορά σεσυνδυασμό με το υψηλότερο ενεργειακό κόστος οδήγησαν σε κάμψη της κερδοφορίας. Συνολικά, οκύκλος εργασιών του Τομέα Ελλάδας και Δυτικής Ευρώπης το πρώτο τρίμηνο του 2017 μειώθηκε κατά7,7% και ανήλθε σε 57,6 εκατ. Τα λειτουργικά κέρδη, EBITDA, επηρεασμένα από το υψηλότερο κόστοςκαυσίμων ανήλθαν σε 4,4 εκατ., από 8,3 εκατ. το 1οτρίμηνο του 2016.

Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗ
Στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το πρώτο τρίμηνο του 2017 οι πωλήσεις αυξήθηκαν. Οσυνεχιζόμενος έντονος ανταγωνισμός και το υψηλότερο ενεργειακό κόστος επηρέασαν αρνητικά τηνκερδοφορία. Συνολικά ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 5,8% και ανήλθε σε 37,9 εκατ. ενώ ταλειτουργικά κέρδη μειώθηκαν σε 3,8 εκατ., από 6,3 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2016.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Στην Αίγυπτο, τα εργοστάσια της εταιρίας βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία με τοπική άλεση και χρήση στερεώνκαυσίμων, γεγονός που επέτρεψε την αύξηση της παραγωγής και των πωλήσεων το 1οτρίμηνο του 2017σε σύγκριση με το αδύναμο περσινό πρώτο τρίμηνο. Η οικονομία δεν έχει ακόμη προσαρμοστεί στημεγάλη υποτίμηση της Αιγυπτιακής Λίρας που έγινε το 2016 και το περιβάλλον αβεβαιότητας πουεπικρατεί, επηρεάζει την οικοδομική δραστηριότητα και τις τιμές στην αγορά.
Ο κύκλος εργασιών το 1οτρίμηνο ανήλθε σε 45,2 εκατ. σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε τοπικό νόμισμα αλλά πτώση 30,8% σεευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη, EBITDA, ανήλθαν σε 8,9 εκατ., μειωμένα κατά 17,4% σε ευρώ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Στην Τουρκία, η ζήτηση επηρεάστηκε από τον βαρύ χειμώνα και συγχρόνως η διολίσθηση της τουρκικήςλίρας οδήγησε σε αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές, οι οποίες επηρέασαν περαιτέρω τααποτελέσματα της Adocim. Τα αναλογούντα αποτελέσματα της Τιτάν ήταν ζημίες 0,5 εκατ. έναντικερδών 0,4 εκατ. το 1οτρίμηνο του 2016.
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Στη Βραζιλία, παρά τη βελτίωση σημαντικών μακροοικονομικών δεικτών (πληθωρισμός, επιτόκια,συναλλαγματική ισοτιμία), η αγορά παρέμεινε πτωτική σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016.Τα σημάδια βελτίωσης του δείκτη εμπιστοσύνης του κλάδου κατασκευών, δεν έχουν ακόμα μεταφραστείσε αύξηση της ζήτησης δομικών υλικών.

ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου στο τέλος του πρώτου τριμήνου διαμορφώθηκε σε 716 εκατ. και ήτανυψηλότερος κατά 55 εκατ. σε σύγκριση με το τέλος του 2016, κυρίως λόγω των επενδύσεων και τωναναγκών σε κεφάλαια κίνησης, που παρουσίασαν αύξηση λόγω εποχικότητας. Οι επενδυτικές δαπάνες το 1οτρίμηνο του 2017 ανήλθαν σε 32,9 εκατ. έναντι 27,1 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2016 καιαφορούσαν κατά το μεγαλύτερο μέρος τις δραστηριότητες στις ΗΠΑ.

Προοπτικές για το 2017
Οι προοπτικές του Ομίλου για το 2017 παραμένουν θετικές κυρίως χάρη στην προοπτική βελτίωσης τωναποτελεσμάτων στις ΗΠΑ.
Η ανάκαμψη του κλάδου κατασκευών στις ΗΠΑ και ειδικότερα στις ανατολικές πολιτείες όπουδραστηριοποιείται η εταιρεία εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί, βασιζόμενη και στους τρεις κύριους πυλώνες:οικιστικά ακίνητα, ακίνητα εμπορικού χαρακτήρα και δημόσια έργα. Η άνοδος της ζήτησης σε συνδυασμόμε τα οφέλη από το πρόγραμμα επενδύσεων που έχει πρόσφατα ολοκληρώσει ο Όμιλος, ισχυροποιούν τηθέση μας στην αγορά και επιτρέπουν αισιόδοξες εκτιμήσεις για τις επιδόσεις των δραστηριοτήτων μας.
Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι η ζήτηση θα κυμανθεί σε επίπεδα κάπως χαμηλότερα του 2016. Tασχεδιαζόμενα νέα έργα υποδομών δε φαίνονται ικανά να αναπληρώσουν μέσα στο 2017 το κενό πουαφήνει η ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων ενώ η ιδιωτική οικοδομή κινείται σε ιδιαίτερα χαμηλάεπίπεδα. Η παραγωγή τσιμέντου στην Ελλάδα και το 2017 αναμένεται να συνεχίσει να διοχετεύεται κατάτο μεγαλύτερο μέρος της σε εξαγωγικούς προορισμούς.
Το ρευστό πολιτικό περιβάλλον που παρατηρείται στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όπου έχειπαρουσία ο Όμιλος δεν φαίνεται να επηρεάζει την κατασκευαστική δραστηριότητα, η οποία εκτιμάται ότιγενικά θα κινηθεί σε επίπεδα ανάλογα του 2016.
Η υιοθέτηση από την Αίγυπτο ενός εκτενούς προγράμματος εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων, παράλληλα
με την μεγάλη υποτίμηση του νομίσματος, βραχυχρόνια δημιουργεί ανισορροπίες και δυσκολίες στην αγορά, ωστόσο θέτει τις προϋποθέσεις για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.
Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ, έχονταςολοκληρώσει τα έργα για τη λειτουργία των γραμμών παραγωγής με στερεά καύσιμα,βελτίωσε τηνανταγωνιστικότητά του, εξασφάλισε ενεργειακή επάρκεια, μείωσε το κόστος παραγωγής και αύξησε τιςεπιδόσεις των εργοστασίων του.
Στην Τουρκία, εκτιμάται ότι η ζήτηση θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, στηριζόμενη στη συνέχισημεγάλων δημοσίων έργων. Η διολίσθηση του νομίσματος όμως, σε συνδυασμό με την αύξηση του ήδηυπερβάλλοντος παραγωγικού δυναμικού, αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τα αποτελέσματα.
Στη Βραζιλία, η πολιτική και οικονομική κρίση είναι ακόμη αισθητή, αλλά η οικονομία παρουσιάζεισημαντικά στοιχεία βελτίωσης. Μετά από μείωση πάνω από 10% το 2016, εκτιμάται ότι η ζήτησητσιμέντου θα αρχίσει να σταθεροποιείται εντός του 2017.
Αποτελέσματα μητρικής
Το πρώτο τρίμηνο του 2017 ο κύκλος εργασιών της «Α.Ε. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ» μειώθηκε κατά 4% στα 60,7 εκ., ενώ τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 3,2 εκ. από€9,1 εκ. το πρώτο τρίμηνο του 2016. Τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους (NPAT) παρουσίασαν ζημίες ύψους 4,3 εκ έναντι κερδών ύψους 19,6 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2016, στην οποία όμως είχαν συμπεριληφθεί μερίσματα 20,6 εκ. από θυγατρικές εταιρίες του εξωτερικού.
Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ είναι ένας ανεξάρτητος παραγωγός τσιμέντου και άλλων δομικών υλικών με περισσότερα από 110 χρόνια βιομηχανικής εμπειρίας. Έχοντας έδρα την Ελλάδα, διαθέτει εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου σε δέκα χώρες και είναι οργανωμένος σε τέσσερις γεωγραφικούς τομείς: Ελλάδα και Δυτική Ευρώπη, ΗΠΑ, Νοτιοανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο.