Σε συμφωνία κατέληξαν Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση για τις διαπραγματεύσεις του Brexit, μετά τη συνάντηση μεταξύ της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος στις συνομιλίες για το Brexit,ενώ ένας συνεργάτης του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέβασε πριν από λίγο στο Twitter μια φωτογραφία που εικονίζει λευκό καπνό.

Παράλληλα, η ΕΕ δηλώνει την ετοιμότητα της για την άμεση έναρξη της προετοιμασίας της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι και ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις βρίσκονται την Παρασκευή στις Βρυξέλλες,πραγματοποιώντας νέες συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, γνωστοποίησε εκπρόσωπος της Μέι.

«Η πρωθυπουργός ταξιδεύει για τις Βρυξέλλες για περαιτέρω συναντήσεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις όσον αφορά το Μπρέξιτ», σημείωσε το πρωί της Παρασκευής εκπρόσσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ. «Η πρωθυπουργός και ο Ντέιβιντ Ντέιβις (…) θα συναντηθούν με τον πρόεδρο (της Κομισιόν) Γιούνκερ και τον Μισέλ Μπαρνιέ», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Η Αρλίν Φόστερ, η ηγέτιδα του βορειοϊρλανδικού ενωτικού κόμματος που υποστηρίζει την κυβέρνηση των Συντηρητικών υπό τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, διαπραγματευόταν ως τις πρώτες πρωινές ώρες σχετικά με το ζήτημα των συνόρων με την Ιρλανδία, δήλωσε πηγή προσκείμενη στο Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (Democratic Unionist Party, DUP).

Βρυξέλλες και Λονδίνο συνεχίζουν την κούρσα προκειμένου να μπορέσουν να καταλήξουν μέσα στην εβδομάδα σε μια συμφωνία για τους βασικούς όρους του διαζυγίου της Βρετανίας και της ΕΕ, ώστε να μπορέσουν να περάσουν στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων, που αφορούν τη μελλοντική διμερή σχέση και ειδικά την εμπορική σχέση.