Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην καρδιά της Ευρώπης έσπειραν την ανησυχία, όπως ήταν φυσικό, στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων. Οι μετοχές του ευρύτερου τουριστικού κλάδου και των μεταφορών υφίστανται τις μεγαλύτερες απώλειες, ενώ οι επενδυτές στρέφονται στο χρυσό και στα κυβερνητικά ομόλογα, που θεωρούνται «ασφαλή καταφύγια».

Πτωτικά κινούνται σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ πτωτικά άνοιξε και η Wall Street. Οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών American Airlines, Southwest Airlines και Delta Airlines υποχωρούν από 1,6% έως 3%, ενώ η τιμή του χρυσού στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης ενισχυόταν κατά 1% στα 1.255 δολάρια η ουγκιά.

Ο Dow Jones άνοιξε με πτώση 0,33%, ο S&P 500 με πτώση 0,40% και ο Nasdaq με πτώση 0,28%.

Η μετοχή της τράπεζας Goldman Sachs ήταν εκείνη που πίεζε περισσότερο πτωτικά τον Dow Jones, ενώ η μετοχή της Apple, η οποία άνοιξε με πτώση 0,4%, επηρέασε περισσότερο τον S&P 500 και το Nasdaq.

Η μετοχή της μεγάλης εταιρείας διοργάνωσης κρουαζιέρων Carnival Corp άνοιξε με απώλειες 2,2%, ενώ η μετοχή της ιστοσελίδας ταξιδίων Expedia άνοιξε με απώλειες 1,9% και η ομοειδής της Priceline έχανε 2,2%.

Ο S&P 500, πάντως, έχει ενισχυθεί κατά περίπου 8% τις τελευταίες πέντε εβδομάδες και απέχει περίπου 4% από το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών στο οποίο έχει φθάσει.

«Με τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης να αδυνατούν να αποκατασταθούν στα προ κρίσεως επίπεδα σε κάθε γωνιά της γης, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, κάθε τρομοκρατική επίθεση θα επιτείνει τα αίσθημα ανασφάλειας στις αγορές», δήλωσε στο Reuters ο Τζέιμς Αμπέιτ, επικεφαλής επενδύσεων του Centre Funds στη Νέα Υόρκη.

Το βρετανικό πρακτορείο υπενθυμίζει, πάντως, ότι και μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο τα διεθνή χρηματιστήρια αντέδρασαν αρνητικά, γρήγορα όμως ανέκαμψαν.