Την πρόθεση της κυβέρνησης να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) επεσήμανε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνος Σκουρλέτης.

Τη μη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ επιδικώκει η κυβέρνηση με το σχετικό θέμα να εντάσσεται σήμερα στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνάντησης που είχε την Τρίτη με το προεδρείο του ΣΕΒ, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι το δημόσιο θα έχει τον έλεγχο στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού, χωρίς να διευκρινίσει το ποσοστό της συμμετοχής του. Τόνισε ωστόσο ότι θα διασφαλιστεί ο υγιής ανταγωνισμός με ισότιμη πρόσβαση όλων των παραγωγών ενέργειας στα δίκτυα.

Το θέμα του ΑΔΜΗΕ θα βρίσκεται στο επίκεντρο των θεμάτων που θα συζητήσουν στελέχη του υπουργείου με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών. Οι συζητήσεις, όπως ανέφερε ο υπουργός θα ξεκινήσουν αύριο Τετάρτη.

Όσον αφορά τα πάγια του ΑΔΜΗΕ και αν αυτά θα παραμείνουν στη ΔΕΗ όταν τα δίκτυα δεν θα ανήκουν πλέον στην επιχείρηση, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι οι δανειστές δεν επιθυμούν να παραμείνουν στη ΔΕΗ. Όπως είπε ο ίδιος, πιθανώς θα ανήκουν στον νέο φορέα που θα δημιουργηθεί. Το θέμα του ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με τον υπουργό αναμένεται ότι θα έχει κλείσει έως τις 16 Αυγούστου.

Να σημειωθεί ότι το ζήτημα της ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ προβλέπεται στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης εκτός εάν βρεθούν εναλλακτικά μέτρα που οδηγούν σε ισοδύναμο αποτέλεσμα για τον ανταγωνισμό.

Στη συνάντηση με τον ΣΕΒ, όπως ανέφερε ο πρόεδρός του Συνδέσμου κ. Θόδωρος Φέσσας, συζήτησαν θέματα που αφορούν το κόστος της ενέργειας, αλλά και ζητήματα χωροταξίας και περιβάλλοντος. Όπως τόνισε ο ίδιος, στη συνάντηση επικράτησε ένα κλίμα συνεργασίας. Σύμφωνα με τον κ. Φέσσα, ο ΣΕΒ επεσήμανε στον κ. Σκουρλέτη ότι «καθόμαστε από την ίδια πλευρά του τραπεζιού» και ότι όλα τα μέλη του είναι διατεθειμένα να συνεργαστούν.

Στη συνάντηση συζητήθηκε ακόμη και το θέμα της διακοψιμότητας (επιτρέπει στις βιομηχανίες να διακόπτουν σε περιόδους αιχμής τη λειτουργία τους, προκειμένου να μειώνεται η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, με αντάλλαγμα εκπτώσεις στην τιμή του ρεύματος υψηλής τάσης).

Την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Σκουρλέτης θα έχει συνάντηση και με τους Αζέρους για το θέμα τόσο του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου ΤΑΡ όσο και για το ζήτημα πώλησηςμετοχών τουΔΕΣΦΑ στην κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar, το οποίο έχει κολλήσει στην Κομισιόν.

Εκλογές μέσα στο 2015

Όσον αφορά στο θέμα των εκλογών, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι οι εξελίξεις οδηγούν σε εκλογές μέσα στο 2015 και σίγουρα μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές.

Ερωτηθείς για το φερόμενο σχέδιο (Plan Β) του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, δήλωσε ότι ούτε τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, ούτε ο πρωθυπουργός γνώριζαν τίποτα, επισημαίνοντας ότι η θέση της κυβέρνησης για παραμονή στο ευρώ ήταν και είναι δεδομένη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι μελέτες δεν συνιστούν σχέδιο. Αντίστοιχες μελέτες υπάρχουν από το 2012, σημείωσε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι γίνονται συστηματικές προσπάθειες υπονόμευσης της κυβέρνησης από τα συστημικά μέσα διαπλοκής που έχουν πάρει διαζύγιο από τη δημοσιογραφία και τη δεοντολογία.