Οριακή είναι πλέον η κατάσταση της οικονομίας στην Κύπρο, μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, με τον νέο υπουργό Οικονομικών κ. Χ. Γεωργιάδη να δηλώνει ότι τα δημόσια οικονομικά αυτόν τον μήνα εξαντλούνται.

Η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να εξεύρει άμεσα πόρους έως το τέλος Απριλίου γιατί έως το τέλος του μήνα υπάρχει πλέον ορατή η απειλή για στάση πληρωμών. Και τούτο επειδή, όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών η κυπριακή κυβέρνηση δεν επεξεργάζεται αλλά και δεν διαθέτει σχέδιο Β. Η πρώτη δόση από την τρόικα έχει προγραμματισθεί να δοθεί στα μέσα Μαΐου, αλλά στο μεταξύ η κατάσταση κρίνεται οριακή. Ήδη οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν ότι δεν έχουν χρήματα για να συντηρήσουν τις μονάδες τους, ενώ απειλείται άμεσα η αναστολή της λειτουργίας των Κυπριακών Αερογραμμών.

Ο κ. Γεωργιάδης απέρριψε όλες τις αιτιάσεις για έξοδο από το ευρώ, λέγοντας ότι ισοδυναμεί με πολλαπλάσιο κούρεμα όχι μόνον των καταθέσεων στις δύο τράπεζες αλλά σε ολόκληρη την οικονομία ενώ το βιοτικό επίπεδο θα αφηγηθεί αιώνες πίσω:

«Είναι η ώρα της διόρθωσης για λάθη του παρελθόντος. Η ώρα που πληρώνουμε τον λογαριασμό. Θα ξοδεύουμε όσα η τσέπη μας σηκώνει δεν υπάρχει άλλη επιλογή», δηλώνει σε δραματικούς τόνους ο υπουργός Οικονομικών..

Η Γενική Λογίστρια της Κύπρου κυρία Ρέα Γεωργίου μιλώντας τη Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της κυπριακής Βουλής προειδοποίησε ότι το ειδικό απόθεμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κεντρική Τράπεζα ύψους 85 εκατ. ευρώ δεν είναι επαρκές και χρειάζεται άμεση χρηματοδότηση ύψους 80 εκατ. ευρώ πριν τις 24 Απριλίου για να μην δημιουργηθεί στάση πληρωμών.

«Σε περίπτωση που κάποια από τα χρηματικά ιδρύματα λήγουν οι ανανεώσεις γραμματίων όπως π.χ. στις 16 Απριλίου θα προκύψει πρόβλημα για ικανοποίηση χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους στις 18 Απριλίου», τόνισε η ίδια.

Όπως εξήγησε αυτή τη στιγμή ο βραχυπρόθεσμος εσωτερικός δανεισμός του κράτους από τράπεζες και ημικρατικούς οργανισμούς ανέρχεται σε 966,7 εκατ. ευρώ, ωστόσο λόγω των εξελίξεων στην Κύπρο τα αναμενόμενα ποσά που αφορούν στα δημόσια έσοδα είναι εξαιρετικά δύσκολα να προβλεφθούν και για αυτό το Γενικό Λογιστήριο έχει αναπροσαρμόσει τις προβλέψεις του για τους επόμενους μήνες προς τα κάτω.

Η Γενική Λογίστρια σημείωσε ότι τον Απρίλιο τα φοροεισπρακτικά τμήματα του κράτους όπως ΦΠΑ, ΤΕΠ και Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχουν ανακοινώσει παράταση στην προθεσμία πληρωμών με αποτέλεσμα ο Απρίλιος να παρουσιάζει χρηματικό έλλειμμα ύψους 160 εκατ. ευρώ.