Οι διακρίσεις ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες καλά κρατούν όσον αφορά τις αποδοχές στον εργασιακό τομέα, καθώς οι γυναίκες εξακολουθούν να αμείβονται κατά μέσο όρο 16,4% λιγότερο από τους άρρενες συναδέλφους του, όπως τονίζεται σε έκθεση που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αν και η τάση αυτή στην ΕΕ βαίνει μειούμενη όσον αφορά τη διαφορά στις απολαβές των ανδρών έναντι των γυναικών, το χάσμα παραμένει σε ορισμένες χώρες, μεταξύ αυτών και η Γαλλία – η οποία ωστόσο παραμένει στο μέσον της κατάταξης, με μια διαφορά 16%.

«Η αρχή της ισότητας στην μισθοδοσία ανδρών και γυναικών απασχολούμενων στην ίδια εργασία περιέχεται στις ευρωπαϊκές συνθήκες από το 1957. Είναι πλέον καιρός αυτή η συνθήκη να εφαρμοσθεί παντού», τόνισε η ευρωπαία επίτροπος για τη Δικαιοσύνη Βίβιαν Ρέντινγκ παρουσιάζοντας την έκθεση.

Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία καταδεικνύουν πως το 2010 η διαφορά στις μισθολογικές αποδοχές μεταξύ γυναικών και ανδρών κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στο 16,4% στους κόλπους της ΕΕ. Τα στοιχεία καταγράφουν μία ελαφρά κάμψη της τάσης, καθώς προηγουμένως ανερχόταν σε 17%. Το ύψος της διαφοράς αυτής ξεκινά από 2% στην Πολωνία, φθάνοντας στο 27% στην Εσθονία, περνώντας από το 8,8% του Βελγίου.

Οι διαφορές στις απολαβές αυξάνονται σε ορισμένες χώρες της Ενωσης, όπως η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Λετονία, η Ουγγαρία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία, τονίζεται στην έκθεση της Επιτροπής.

Η διαφορά στους μισθούς αντανακλά, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, τη δυσκολία συμβιβασμού της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή. Ορισμένες γυναίκες είναι υποχρεωμένες να λαμβάνουν περισσότερες άδειες για οικογενειακούς λόγους ή να μην εργάζονται με πλήρες ωράριο. Ωστόσο, επιμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η διαφορά των μισθολογικών απολαβών αντανακλά τις επίμονες ανισότητες στην αγορά εργασίας στο σύνολό της.