Ο διπλασιασμός των εξαγωγών, η ανάπτυξη των προιόντων ιδιωτικής ετικέτας αλλά και η ανθεκτικότητα του κλάδου διατροφής ενίσχυσε το τζίρο της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας Κρι-Κρι το 2010 σε σχέση με το 2009. Αντιθέτως, η απορρόφηση του ΦΠΑ και η συνέχιση των προσφορών στα ράφια των σούπερμαρκετ μείωσαν τα κέρδη της χρήσης.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 47,19 εκατ. ευρώ έναντι 40,25 εκατ. ευρώ το 2009, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) εμφάνισαν μικρή πτώση στα 5,42 εκατ. ευρώ από 5,87 εκατ. ευρώ το 2009 και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους, που αντιστοιχούν στους ιδιοκτήτες της μητρικής, υποχώρησαν στα 2,69 εκατ. ευρώ από 3,26 εκατ. ευρώ τη χρήση του 2009.

Σημειώνεται ότι στην τρέχουσα χρήση, η νεοαποκτηθείσα εταιρεία KRI KRI BULGARIA AD ενσωματώνεται για πρώτη φορά στις ενοποιημένες καταστάσεις. Η νέα εταιρεία, στην οποία η ΚΡΙ-ΚΡΙ συμμετέχει με ποσοστό 49%, ιδρύθηκε στα πλαίσια της ενδυνάμωσης των εξαγωγών και της ενίσχυσης της παρουσίας του ομίλου στην αγορά της Βουλγαρίας και επικεντρώνει τη δραστηριότητά της στη διαχείριση και ανάπτυξη του δικτύου πωλήσεων παγωτού της ΚΡΙ-ΚΡΙ στη γειτονική χώρα.

Οι πωλήσεις παγωτού του ομίλου παρουσίασαν αύξηση 14,5% στα 23,43 εκατ. ευρώ. Η μεταβολή αυτή, είναι κυρίως αποτέλεσμα της ανάπτυξης των εξαγωγών και των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Οι πωλήσεις γαλακτοκομικών του ομίλου παρουσίασαν αύξηση 18,9% στα 23,46 εκατ. ευρώ. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει τα αμυντικά χαρακτηριστικά του κλάδου βασικών ειδών διατροφής, που εμφανίζει μεγαλύτερη ανελαστικότητα ζήτησης και αντίσταση στις επιπτώσεις του περιορισμού του εισοδήματος των καταναλωτών. Οι πωλήσεις του ομίλου στο εξωτερικό διπλασιάστηκαν το 2010 έναντι του 2009 (13 εκατ. ευρώ από 6,28 εκατ. ευρώ) αποτελώντας περισσότερο από το 25% των συνολικών πωλήσεων.

Σε σχέση με τα μεγέθη και τα περιθώρια κερδοφορίας του ομίλου, ένας από τους κύριους παράγοντες που επέδρασε αρνητικά, ήταν η απορρόφηση των αυξήσεων του ΦΠΑ, που σημειώθηκαν το 2010 και αφορούσαν στις πωλήσεις παγωτού της εγχώριας αγοράς, η ένταση του ανταγωνισμού, καθώς και η συνέχιση των προσφορών, με στόχο την αύξηση του μεριδίου αγοράς. Τέλος, λόγω του δυσχερούς οικονομικού κλίματος, ο όμιλος αναγκάστηκε να προβεί σε αυξημένες προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων, ύψους 0,6 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση επιδιώκει να διατηρεί μικρή έκθεση σε δανειακά κεφάλαια, κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες μη ομαλής λειτουργίας των πιστωτικών αγορών καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικό. Κατά την 31/12/2010, το υπόλοιπο των οφειλόμενων δανείων του ομίλου ανήρχετο σε 1,84 εκατ.ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός ήταν μηδενικός. Σε σχέση με το μέρισμα για τη χρήση 2010, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας αποφάσισε να προτείνει προς τη Γενική Συνέλευση των μετόχων τη μη διανομή μερίσματος. Η απόφαση αυτή αφορά στην αξιοποίηση φορολογικών κινήτρων από τις διατάξεις των αναπτυξιακών νόμων και στην ενίσχυση της ρευστότητας της εταιρείας στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία.