Χαράτσι που μπορεί να ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές της ΔΕΗ, καθώς οι τελευταίοι λογαριασμοί που έφθασαν στα σπίτια τους έχουν χρεωθεί με τον αυξημένο ΦΠΑ 13% που ισχύει από 1/1/2011 και όχι με τον παλαιό ΦΠΑ (11%) παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση ρεύματος αφορά κυρίως την περίοδο των τελευταίων μηνών του 2010. Ηταν μια υποσημείωση στο νόμο για τις εισηγμένες ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) όταν ψηφίστηκε η αύξηση του ΦΠΑ πως ο φόρος θα υπολογιζόταν βάσει της ημερομηνίας έκδοσης του λογαριασμού.

Σύμφωνα με συγκεκριμένη καταγγελία στο ΒΗΜΑonline, σε έναν λογαριασμό που αφορά την περίοδο 27/10/2010 έως 3/1/2011 το κόστος του ρεύματος ανέρχεται στα 86,75 ευρώ. Σε αυτό το ποσό έχει υπολογιστεί ΦΠΑ 13%, το κόστος του οποίου ανέρχεται σε 11,2 ευρώ.

Ο υποψιασμένος καταναλωτής επικοινώνησε με τη ΔΕΗ, οι υπάλληλοι της οποίας αιτιολόγησαν την επιβάρυνση του παραπάνω λογαριασμού με τον νέο ΦΠΑ επειδή αυτός εκδόθηκε στις 3/1/2011 και όπως ορίζει ο νόμος θα επιβαρυνθεί με ΦΠΑ 13%.

Σε κάθε λογαριασμό της ΔΕΗ η επιβάρυνση με τον αυξημένο ΦΠΑ -ανάλογα και με την κατανάλωση- μπορεί πολλές φορές να είναι της τάξης των 3-4 ευρώ αλλά αθροιστικά στα 6,2 εκατομμύρια λογαριασμούς που εκδίδει η ΔΕΗ το ποσό που θα εισρεύσει στα ταμεία της επιχείρησης από το νόμιμο -αλλά κρυφό χαράτσι- μπορεί να ξεπεράσει και τα 25 εκατ. ευρώ.