Χιλιάδες είναι οι Ελληνες που βρίσκονται για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό. Η οργάνωση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, οι προοπτικές για απασχόληση στο εξωτερικό αλλά και άλλοι λόγοι τούς οδηγούν σε πανεπιστήμια της αλλοδαπής. Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ από το 2000 ως και το 2008 δείχνουν συνεχή μείωση: από 63.500 το 2000 έφθασαν λίγο πάνω από τους 30.000 το 2008. Στα ίδια επίπεδα φαίνεται να είναι και σήμερα καθώς το 2010 ανέρχονταν στις 34.000 ενώ το 2011 έφθασαν τις 33.500.
Υπάρχουν ξακουστά ιδρύματα, αλλά οι ενδιαφερόμενοι θέτουν και άλλα κριτήρια, όπως καλά και ονομαστά πανεπιστήμια με χαμηλά ή καθόλου δίδακτρα, χώρες όπου το κόστος διαβίωσης να μην είναι υψηλό ή να βρίσκονται κοντά στην Ελλάδα, ακόμη και να υπάρχει σύνδεση με επαγγελματική διέξοδο. Ετσι δεν είναι λίγοι όσοι πάνε στη Γερμανία για ανθρωπιστικές και νομικές σπουδές, στη Γαλλία και στη Βρετανία για οικονομικές σπουδές, στις σκανδιναβικές χώρες για ιατρική ή για πολυτεχνικές σχολές σε Ολλανδία και Βέλγιο και για αρχιτεκτονική στην Ιταλία και στην Ελβετία. Επιλογές είναι πάντως, χωρίς να σημαίνει ότι και οι άλλες χώρες δεν έχουν αξιόλογα ιδρύματα σε όλους τους τομείς γνώσεων. Τα Πανεπιστήμια της Βιέννης, του Γκρατς και του Λιντς στην Αυστρία, το Καθολικό του Λουβέν και της Λιέγης στο Βέλγιο, οι Πολυτεχνικές Σχολές της Ζυρίχης και της Λωζάννης στην Ελβετία, το Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, τα «Λα Σαπιέντσα» της Ρώμης και «Φρειδερίκος Β’» στη Νάπολι, στην Ιταλία, τα Πανεπιστήμια Λονδίνου, Ιμπίριαλ, Σίτι, LSE και Εδιμβούργου στη Βρετανία είναι μερικά από τα γνωστότερα.

Γερμανία



Η ιατρική, η νομική, τα οικονομικά, η μηχανική και οι ανθρωπιστικές επιστήμες είναι οι κλάδοι σπουδών που ενδιαφέρουν περισσότερο τους έλληνες φοιτητές. Αυτή τη στιγμή μάλιστα στη Γερμανία σπουδάζουν 2.900 Ελληνες κατατάσσοντάς την στην τρίτη θέση μετά το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία. Ο συνολικός αριθμός των ξένων φοιτητών στη χώρα ανέρχεται στις 300.000, με τη Γερμανία να καταλαμβάνει και πάλι την τρίτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο μετά τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Γερμανία δεν είναι ακριβή σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η φοίτηση στα κρατικά πανεπιστήμια είναι άνευ διδάκτρων, ενώ και το κόστος ζωής (διατροφής, στέγασης, ένδυσης, πολιτιστικών δραστηριοτήτων κ.τ.λ.) είναι χαμηλό και αντιστοιχεί στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το ποσό ανέρχεται κατά μέσον όρο σε 770 ευρώ μηνιαίως. Υπάρχουν φυσικά διαφορές στις τιμές, με τις μικρότερες πόλεις να είναι σαφώς πιο οικονομικές για τους φοιτητές. Πάντως στη Γερμανία υπάρχουν μια σειρά προνόμια όπως στις μετακινήσεις και στην ψυχαγωγία, πάντα όμως με την επίδειξη της φοιτητικής ταυτότητας, όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα.
Σήμερα υπάρχουν συνολικά 371 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα οποία βρίσκονται σε 170 σημεία της γερμανικής επικράτειας. Προσφέρονται πάνω από 13.000 προγράμματα σπουδών, 800 εκ των οποίων απευθύνονται ιδιαίτερα σε φοιτητές από χώρες του εξωτερικού. Σύμφωνα πάντως με την ακαδημαϊκή λίστα κατάταξης QS Ranking, τα καλύτερα πανεπιστήμια είναι της Χαϊδελβέργης, το Πολυτεχνείο του Μονάχου, το Πανεπιστήμιο του Μονάχου και το Φράιμπουργκ.
Η πλειονότητα των γερμανικών πανεπιστημίων (207) σχετίζεται με τις εφαρμοσμένες επιστήμες. Εκατόν δέκα ανώτατα ιδρύματα είναι πανεπιστήμια, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τεχνολογικά πανεπιστήμια, ενώ υπάρχουν και 55 σχολές μουσικής, καλών τεχνών και κινηματογράφου.
Τα περισσότερα γερμανικά πανεπιστήμια χρηματοδοτούνται από το κράτος, μερικά ομόσπονδα κρατίδια (Αμβούργο, Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, Βαυαρία κ.ά.) καθιέρωσαν ωστόσο την εισαγωγή περιορισμένου ύψους διδάκτρων, τα οποία υπολογίζονται σε 500 ευρώ ανά εξάμηνο.
Για περισσότερες πλροφορίες
Ολλανδία



Ολοένα περισσότεροι Ελληνες προτιμούν να φοιτήσουν σε κάποιο ολλανδικό πανεπιστήμιο. Υπολογίζεται ότι το 2004 οι εκεί έλληνες φοιτητές αριθμούσαν περί τους 450, ως επί το πλείστον μεταπτυχιακού επιπέδου, ενώ το 2013 έφταναν τις 1.800. Η Ολλανδία προσφέρει πολλές εκπαιδευτικές και ερευνητικές ευκαιρίες σε αποφασισμένους και ταλαντούχους φοιτητές που επιθυμούν να παρακολουθήσουν προγράμματα υψηλής ποιότητας. Στα Ολλανδικά Ερευνητικά Πανεπιστήμια καθώς και τα Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών διεξάγονται περισσότερα από 1.900 αγγλόφωνα προγράμματα προσελκύοντας με αυτόν τον τρόπο περισσότερους ξένους φοιτητές.
Λόγω του ότι ο αριθμός των κρατικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων είναι μικρός (μόνο 14) όλα χαίρουν παγκόσμιας φήμης για την ποιότητα των σπουδών. Βέβαια υπάρχουν ιδρύματα τα οποία είναι περισσότερο γνωστά για κάποια προγράμματα που προσφέρουν σε συγκεκριμένους τομείς. Οπως το Wageningen (Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών, Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας κ.τ.λ.), το Πανεπιστήμιο του Λάιντεν (θεωρητικές επιστήμες), του Γκρόνινχεν (θεωρητικές επιστήμες), το Erasmus (οικονομικά, μάρκετινγκ κ.τ.λ.) και τα Πολυτεχνεία Ντελφτ, Αϊντχόφεν και Τβέντε.
Τα δίδακτρα που καλούνται να πληρώσουν οι φοιτητές από χώρες-μέλη της ΕΕ (συμπεριλαμβανομένων και των Ολλανδών) είναι εφέτος 1.906 ευρώ ετησίως, πλην ελαχίστων και πολύ εξειδικευμένων προγραμμάτων. Αυτό το ποσό ισχύει και για προπτυχιακές (Bachelor) και για μεταπτυχιακές (Master) σπουδές. Αντιθέτως, οι φοιτητές εκτός ΕΕ καλούνται να πληρώσουν πολύ υψηλά δίδακτρα.
Ενας φοιτητής πάντως θα πρέπει να υπολογίζει το ποσό των 700-1.000 ευρώ τον μήνα για να καλύψει –ανάλογα με τις απαιτήσεις του –τις ανάγκες διαβίωσής του, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους ενοικίου, το οποίο αυξομειώνεται ανάλογα με τις απαιτήσεις (συγκατοίκηση, κοινόχρηστοι χώροι κ.τ.λ.).
Για περισσότερες πληροφορίες
Γαλλία


Τα τελευταία πέντε χρόνια ο αριθμός των αλλοδαπών που σπουδάζουν στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 49%. Υπολογίζεται ότι εκεί σπουδάζουν περισσότεροι από 2.300 Ελληνες: 800 σε προπτυχιακό επίπεδο, 1.100 σε μεταπτυχιακές σπουδές και 400 κάνουν διδακτορική διατριβή. Οι περισσότεροι σπουδάζουν σε δημόσια πανεπιστήμια και δεν πληρώνουν δίδακτρα.
Η Γαλλία διαθέτει ένα από τα πλέον πολυσχιδή και αποτελεσματικά εκπαιδευτικά συστήματα, προϊόν μακράς παράδοσης. Βασίζεται σε ένα εθνικό δίκτυο άνω των 3.500 δημόσιων και ιδιωτικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων διεθνούς κύρους. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν πάνω από 3.000 ειδικευμένες σχολές ή τα λεγόμενα ινστιτούτα που αφορούν ειδικούς τομείς όπως τα κοινωνικά ή και παραϊατρικά επαγγέλματα, ο τουρισμός, η μόδα, το design κ.τ.λ.
Η επιλογή του πανεπιστημίου γίνεται βάσει της πόλης και όχι σε σχέση με τη φήμη του ιδρύματος, εφόσον δεν υπάρχει κατάταξη, με τα ιδρύματα στη Γαλλία να θεωρούνται ισάξια.
Το κόστος εγγραφής στα πανεπιστήμια κυμαίνεται από 180 έως 600 ευρώ και είναι από τα χαμηλότερα παγκοσμίως, εφόσον το κράτος καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του πραγματικού κόστους των σπουδών (6.000 έως 15.000 ευρώ ετησίως ανά φοιτητή). Βέβαια το κόστος εγγραφής στα ιδιωτικά κυμαίνεται από 3.000 έως 15.000 ευρώ.
Για να ζει σχετικά άνετα ένας φοιτητής θα πρέπει να προϋπολογίσει ποσό ως 1.200 ευρώ τον μήνα για το Παρίσι και έως 900 ευρώ για πόλεις όπως η Γκρενόμπλ, η Λίλη, το Μπορντό κ.ά. Ποσό αισθητά ακριβότερο αναλογικά με την Ελλάδα. Οι ξένοι φοιτητές όμως μπορούν, όπως και οι γάλλοι φοιτητές, να επωφελούνται από τα επιδόματα στέγης.
Για περισσότερες πληροφορίες
Σουηδία


Η Σουηδία έχει μια μακρά ιστορία στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και, παρά τον σχετικά μικρό πληθυσμό της, είναι το «σπίτι» για μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου τα οποία ηγούνται στη διεθνή έρευνα και τεχνολογία, όπως της Ουψάλα, της Λουντ και της Στοκχόλμης. Ολόκληρο το σουηδικό σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κατατάσσεται δεύτερο στον κόσμο και πρώτο σε σχέση με το ΑΕΠ, κατέχοντας επίσης υψηλές θέσεις και στις διάφορες ακαδημαϊκές λίστες.
Η δημόσια τριτοβάθμια σουηδική εκπαίδευση είναι χρηματοδοτούμενη από το κράτος και δεν υπάρχουν δίδακτρα για τους φοιτητές από την ΕΕ. Ολοι όμως ανεξαιρέτως αγοράζουν τα βιβλία σπουδών τους καθώς τα αντίγραφα των βιβλιοθηκών δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Ετσι κάθε φοιτητής χρειάζεται να ξοδέψει περίπου 80 ευρώ τον μήνα για βιβλία. Σε σπουδές όπως η νομική και οι φυσικές επιστήμες το κόστος των βιβλίων είναι υψηλότερο. Αρκετές φοιτητικές ενώσεις οργανώνουν παζάρι βιβλίων για φθηνά μεταχειρισμένα βιβλία.
Το κόστος ζωής των φοιτητών διαφέρει σημαντικά από πόλη σε πόλη, με τις μικρότερες να είναι πιο οικονομικές. Επειδή ο αριθμός των φοιτητών ξεπερνά τον αριθμό των δωματίων στις φοιτητικές εστίες που διαθέτουν τα πανεπιστήμια και τα πανεπιστημιακά κολέγια, υπάρχει η επιλογή της συγκατοίκησης σε κοιτώνες. Τα συνολικά μηνιαία έξοδα υπολογίζονται σε περίπου 800 ευρώ, ανάλογα με τον τρόπο ζωής των φοιτητών.
Για περισσότερες πληροφορίες
www.sida.se

«ΛΙΣΤΑ ΣΑΝΓΚΑΗΣ»
Στην κορυφή τα αμερικανικά πανεπιστήμια

Τα αμερικανικά πανεπιστήμια παραμένουν σταθερά για μια ακόμη χρονιά στην κορυφή της ετήσιας ακαδημαϊκής κατάταξης του Πανεπιστημίου της Σανγκάης –με ευρεία απήχηση, αν και αμφισβητούμενη για πολλούς κατάταξη. Τα φημισμένα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ, του Στάνφορντ, του ΜΙΤ, του Μπέρκλεϊ, του Πρίνστον, του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, του Κολούμπια και του Σικάγου παραμένουν κορυφαία, τα οποία μαζί με τα ιστορικά πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα της λίστας. Σε αρκετά υψηλή θέση βρίσκονται και το Πανεπιστήμιο του Τόκιο (21η), το Πανεπιστήμιο του Κιότο (26η) στην Ιαπωνία, το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης (44η) στην Αυστραλία αλλά και το Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ (70ή).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ