Μία ακόμη απαγόρευση κυκλοφορίας –αυτή τη φορά ολική –για αυτοκίνητα με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου προωθεί ο δήμος της γαλλικής πρωτεύουσας, αποσπώντας τον άτυπο τίτλο του σκληρότερου πολέμιου των συμβατικών οχημάτων στις χώρες της ΕE.
Σύμφωνα με το σχέδιο των τοπικών αρχών δεν θα επιτρέπεται σε αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης να κυκλοφορούν στους δρόμους της Πόλης του Φωτός, σε μια προσπάθεια περιορισμού της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Τα χρονικά ορόσημα είναι δύο καθώς ως το 2024, χρονιά που το Παρίσι θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι αρχές φιλοδοξούν ότι θα έχουν εξοστρακίσει τα πετρελαιοκίνητα μοντέλα εκτός των ορίων της πόλης ενώ ως το 2030 δεν θα κυκλοφορούν ούτε βενζινοκίνητα.
Αν και για το σύνολο της γαλλικής επικράτειας η «περίοδος χάριτος» εξαντλείται το 2040, στο Παρίσι οι αρχές εφαρμόζουν ήδη μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας όπως γεωγραφικές ζώνες χωρίς την παρουσία αυτοκινήτων, ημέρες χωρίς αυτοκίνητο και πρόστιμα σε οδηγούς οι οποίοι εισέρχονται στο κέντρο της πόλης με αυτοκίνητα ηλικίας άνω των είκοσι ετών. Μέτρα όπως αυτά καθιστούν τη γαλλική πρωτεύουσα πεδίο εφαρμογής πρότυπων προγραμμάτων ενοικίασης ποδηλάτων και scooters και ανάπτυξης σχημάτων διαμοιρασμού των αυτοκινήτων (car sharing).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ