Σχεδόν πέντε χρόνια μετά την είσοδό της στην γκάμα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, η Mercedes GLB ανανεώνεται διατηρώντας τις αξίες (κύρος, καινοτομίες, ευρεία γκάμα εκδόσεων, μεταπωλητική αξία και premium εξυπηρέτηση μετά την πώληση) που την κατέστησαν ικανή και ταυτόχρονα μοναδική στο είδος της.

Διατηρώντας την πρωτοτυπία της πενταθέσιας ή προαιρετικά επταθέσιας επιλογής σε αυτές τις εξωτερικές διαστάσεις, υιοθετεί πλέον νέα αισθητικά στοιχεία. Μεταξύ άλλων:

  • ο μπροστινός προφυλακτήρας νέας σχεδίασης με το εμφανές προστατευτικό του υποδαπέδου που αποκαλύπτει τα offroad γονίδια του αυτοκινήτου
  • οι ανασχεδιασμένοι προβολείς και
  • τα τεχνολογίας LED πίσω φώτα

Παράλληλα η γκάμα έχει εμπλουτιστεί με τέσσερα πρόσθετα σχέδια τροχών διαστάσεων 18-20 ιντσών και το νέο μεταλλικό χρώμα Spectral Blue.

Στο αισθητά αναβαθμισμένο εσωτερικό ένα από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά είναι η ανεξάρτητη διπλή οθόνη, με τον βασικό εξοπλισμό να περιλαμβάνει πίνακα οργάνων-οθόνη 7 ιντσών και μια οθόνη πολυμέσων 10,25 ιντσών, ενώ στο πακέτο Advantage είναι διαθέσιμες δύο ευρείες οθόνες 10,25 ιντσών.

Πού διαφέρει η GLB

Στα νέα στοιχεία εδώ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τιμόνι επενδυμένο με δέρμα ήδη από τον βασικό εξοπλισμό, ενώ στη γραμμή εξοπλισμού AMG Line το τιμόνι είναι πλέον και θερμαινόμενο.

Με δεδομένες τις αυξημένες απαιτήσεις εξατομίκευσης των εκδόσεων κάθε μοντέλου Mercedes, στην ανανεωμένη GLB συναντάμε επίσης διαφορετικά καθίσματα άνεσης στις γραμμές εξοπλισμού AMG line και Progressive με επενδύσεις από ανακυκλωμένα υλικά και υπερπλήρη βασικό εξοπλισμό, ο οποίος περιλαμβάνει σύστημα υποβοήθησης μεγάλης σκάλας φωτισμού, κάμερα οπισθοπορείας και πακέτο USB, πακέτο στάθμευσης, πακέτο καθρεφτών και συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης.

Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η τελευταία γενιά του MBUX με διαφορετικά στιλ οθόνης (Classic, Sporty, Discreet), ατμοσφαιρικό φωτισμό δέκα αποχρώσεων και λειτουργίες Navigation, Assistance και Service, διατηρώντας τη δυνατότητα χειρισμού και μέσω φωνητικών εντολών.

Παράλληλα η έξυπνη φωνητική υποβοήθηση της Mercedes αποκτά ολοένα και περισσότερες δυνατότητες διαλόγου και εκμάθησης χάρη σε online υπηρεσίες που μπορούν να ενεργοποιηθούν από την εφαρμογή Mercedes me. Ετσι το σύστημα μαθαίνει σταδιακά τον οδηγό του και απομνημονεύει τις ρυθμίσεις ή τις διαδρομές που επιλέγει συνήθως, προτείνοντας εξατομικευμένες λειτουργίες infotainment, άνεσης και οδήγησης προσαρμοσμένες στις συνθήκες κίνησης.

Υπάρχει επίσης δυνατότητα ενεργοποίησης ορισμένων ενεργειών χωρίς τη φράση «Hey Mercedes», ενώ η φωνητική υποβοήθηση μπορεί πλέον και να εξηγεί λειτουργίες του οχήματος μέσω του surround ηχοσυστήματος της Burmester.

Διαφορετικές επιλογές

Η ανανεωμένη GLB διατίθεται στην Ελλάδα με τιμή εκκίνησης 51.700 ευρώ, τέσσερις επιλογές βενζινοκινητήρων απόδοσης 163+14, 190+14, 224+14 και 306+14 ίππων και τρεις επιλογές πετρελαιοκίνησης, με την γκάμα να περιλαμβάνει τετρακύλινδρα σύνολα με κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DCT επτά ή οκτώ ταχυτήτων.

Από την άλλη, οι δύο βενζινοκινητήρες υψηλότερης απόδοσης (στην GLB 250 με τους 224+14 ίππους και στην GLB 35 AMG με τους 306+14 ίππους) διατίθενται με το μεταβλητό σύστημα τετρακίνησης 4MATIC.

Για τη μείωση της κατανάλωσης και των εκπομπών ρύπων, όλοι οι βενζινοκινητήρες είναι εξηλεκτρισμένοι και διαθέτουν πρόσθετο ηλεκτρικό σύστημα 48 Volt για την κινούμενη με ιμάντα μίζα-δυναμό. Τα 10 kW επιπλέον ισχύος (έτσι προκύπτουν οι +14 ίπποι) που διατίθενται από αυτό το ήπια υβριδικό σύστημα στιγμιαία υποστηρίζουν την άμεση εκκίνηση και χρησιμοποιούνται για ταχύτερη επιτάχυνση μέσω της λειτουργίας ενίσχυσης.

Στην άλλη όχθη της τεχνολογίας ο δίλιτρος πετρελαιοκινητήρας αποδίδει 150 ή 190 ίππους με ροπή 320 και 400 Nm αντίστοιχα διαμορφώνοντας τις τιμές εκκίνησης στα 61.600 ευρώ για τη δικίνητη έκδοση GLB 200 d και στα 63.950 ευρώ για την τετρακίνητη GLB 200 4 MATIC, ενώ η επίσης τετρακίνητη GLB 220 d 4MATIC κοστίζει 67.400 ευρώ.