Εκτός από νέα, ωραία και έξυπνη, η Γιοζεφίνε Βιτ είναι και θαρραλέα. Το απέδειξε σε ολόκληρο τον κόσμο την Τετάρτη, όταν δεν δίστασε να «επιτεθεί» στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Αφού ξεγέλασε τους άνδρες της ασφάλειας δηλώνοντας ότι εργάζεται για έναν διεθνή ειδησεογραφικό οργανισμό, η ηλικίας μόλις 21 ετών φοιτήτρια Φιλοσοφίας και πρώην μέλος της ακτιβιστικής φεμινιστικής οργάνωσης Femen κατάφερε να εισέλθει στην αίθουσα Τύπου της ΕΚΤ όπου ο ιταλός τραπεζίτης ετοιμαζόταν να μιλήσει στους δημοσιογράφους. Ελάχιστες στιγμές μετά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου του «Σούπερ Μάριο» η Γιοζεφίνε πετάχτηκε από τη θέση της, πήδηξε πάνω στον πάγκο πίσω από τον οποίο καθόταν ο ισχυρός άνδρας της ευρωπαϊκής οικονομίας και τον έλουσε με τα κομφετί που κρατούσε στα χέρια της φωνάζοντας ταυτόχρονα «Τέρμα στη δικτατορία της ΕΚΤ».
Προτού μεταφερθεί εκτός της αίθουσας από την ασφάλεια, η νεαρή Γερμανίδα πρόλαβε να αφήσει ελεύθερες και τις «πεταλούδες» της, όπως ονόμασε η ίδια τα αντίτυπα ενός άτυπου μανιφέστου που πέταξε στον αέρα δανειζόμενη τον όρο από τα μηνύματα που μοίραζαν οι γάλλοι αντάρτες στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο κείμενό της κατηγορεί την ΕΚΤ ότι νομίζει πως είναι «άρχοντας του Σύμπαντος», προειδοποιώντας ότι θα ακολουθήσουν και άλλες ενέργειες διαμαρτυρίας και αμφισβήτησης. Μιλώντας στο «Βήμα» η Γιοζεφίνε εξήγησε ότι τα κίνητρά της είναι αμιγώς πολιτικά, ενώ ο στόχος της είναι ένας καλύτερος, περισσότερο δίκαιος και πιο δημοκρατικός κόσμος.
Η αρχή έγινε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και την Ανγκελα Μέρκελ ενώ την Τετάρτη στο στόχαστρό σας βρέθηκε ο Μάριο Ντράγκι. Γιατί;
«Επέλεξα τον Μάριο Ντράγκι γιατί είναι το αφεντικό της ΕΚΤ και η ΕΚΤ επιβάλλει πολιτικές στον ευρωπαϊκό πληθυσμό οι οποίες τον επηρεάζουν άμεσα. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι όλα αυτά τα χρήματα που δίνονται δεν ωφελούν τις δημοκρατίες, δεν καταλήγουν στα χέρια των λαών αλλά στις τράπεζες. Την ίδια ώρα η ΕΚΤ δεν είναι ένας δημοκρατικός θεσμός και ούτε ελέγχεται μέσω δημοκρατικών διαδικασιών από τους ευρωπαϊκούς λαούς. Οταν η ΕΚΤ διοργάνωσε μια μεγάλη τελετή για τα εγκαίνια του νέου της κτιρίου, πραγματοποιήθηκαν μαζικές πορείες διαμαρτυρίας γιατί το κόστος ανέγερσής του ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ. Βασικά πρόκειται για ένα μνημείο αλαζονείας. Ο κόσμος διαμαρτυρόταν για την υπεροπτική στάση της ΕΚΤ ζητώντας ταυτόχρονα την αλλαγή των πολιτικών της προς όφελος των λαών».
Ποια είναι η γνώμη σας για την κατάσταση στην Ελλάδα;
«Προφανώς για την κρίση και την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα δεν ευθύνεται μόνο η ΕΚΤ. Υπάρχει συσσωρευμένη διαφθορά. Πιστεύω όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να πάρει τα κατάλληλα μέτρα για την πάταξή της. Νομίζω πως πρέπει να επενδύσουμε σ’ αυτή την αλλαγή πολιτικής όσον αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς και την προάσπιση της ισότητας μεταξύ των πολιτών και να δώσουμε μια ευκαιρία στη νέα κυβέρνηση».
Η διαμαρτυρία σας ήταν μια πράξη αλληλεγγύης αποκλειστικά προς τον ελληνικό λαό ή επρόκειτο για ένα μήνυμα, ένα συμβολικό εγερτήριο λάκτισμα προς όλες τις χώρες της Ευρώπης; Ποιος ήταν ο στόχος σας;
«Αυτό που επιδιώκω είναι η έναρξη μιας δημόσιας συζήτησης όσον αφορά τον θεσμό της ΕΚΤ και τον τρόπο λειτουργίας της γιατί, όπως φαίνεται, ο κόσμος θεωρεί πως δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή. Αλλά το να αποδεχόμαστε τις όποιες οικονομικές πολιτικές θεωρώντας ότι δεν μπορούν να αλλάξουν από την ίδια την κοινωνία και προς όφελός της είναι άκρως αντιδημοκρατικό. Ηθελα επίσης να απευθυνθώ απευθείας στον Μάριο Ντράγκι ώστε να τον αναγκάσω να εμφανιστεί ενώπιον του κόσμου όχι ως ένας ήρεμος και απλησίαστος τραπεζίτης αλλά ως ένας άνθρωπος στον οποίο κάποιος μπορεί να απευθύνει τον λόγο, ακόμη και να διαμαρτυρηθεί».
Ποια είναι η γνώμη των Γερμανών για την Ελλάδα αυτή την περίοδο;
«Προφανώς και υπάρχουν κάποια στερεότυπα για την Ελλάδα. Αρκετοί εξακολουθούν να πιστεύουν πως οι Ελληνες είναι άπληστοι, ότι δεν εργάζονται αρκετά και είναι τεμπέληδες και πως εμείς, οι μακρινοί και σκληρά εργαζόμενοι λαοί της Βόρειας Ευρώπης, όπως οι Γερμανοί, πληρώνουμε τους λογαριασμούς και τα χρέη τους. Η εικόνα αυτή είναι αναμφίβολα λανθασμένη, αλλά υπάρχουν άτομα που επιθυμούν τη διατήρησή της γιατί έχουν συμφέροντα. Υφίσταται μια απαίσια ρατσιστική ρητορική που προωθεί τις διακρίσεις εναντίον των Ελλήνων ενώ και οι πολιτικές της ΕΚΤ διχάζουν τους Ευρωπαίους. Αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα γιατί πιστεύω πως ένα Grexit ή ακόμη και ένα Graccident θα σημάνει την αποτυχία της ευρωπαϊκής ιδέας».
Πιστεύετε ότι υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη;
«Ναι, φυσικά και υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας αλλά υφίσταται και ένα άλλο πρόβλημα: η απουσία επαφής με την πραγματικότητα. Γιατί είναι γελοίο να υπάρχουν άτομα που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω ενώ αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ. Αξιόπιστοι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιστραφούν τα χρήματα κυρίως γιατί δεν αξιοποιήθηκαν για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αλλά διοχετεύθηκαν απευθείας στις τράπεζες ή κατέληξαν στην Ελβετία. Αυτή η απουσία επαφής, αυτή η άρνηση της πραγματικότητας επιδεινώνει το πρόβλημα. Αν δεν αντιληφθούμε ότι ζούμε, ότι έχουμε κολλήσει μέσα σ’ ένα ψέμα, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Πρέπει να προσπαθήσουμε να διασώσουμε όσο περισσότερα μπορούμε».
Τι θα λέγατε σε όλους όσοι σας επικρίνουν δηλώνοντας ότι το μόνο που επιδιώκετε είναι η προσοχή του κόσμου;
«Κατ’ αρχάς δεν διαμαρτυρήθηκα για το δικό μου συμφέρον αλλά υπέρ της δημοκρατίας ενώ υπάρχει και η περίπτωση να βρεθώ αντιμέτωπη με τις νομικές συνέπειες της πράξης μου. Αλλά θα τους έλεγα ότι φυσικά και επεδίωξα να τραβήξω την προσοχή του κόσμου, όχι όμως για να αναδειχθώ προσωπικά αλλά για να αποδείξω ότι υπάρχει ένας πιο δημοκρατικός, κριτικός και αποτελεσματικός τρόπος επίλυσης των οικονομικών και όποιων άλλων προβλημάτων μας απασχολούν».
Θα συνεχίσετε να διαμαρτύρεστε;
«Δεν πιστεύω πως είμαι η μοναδική που θα συνεχίσει να διαμαρτύρεται. Υπάρχουν ήδη πολλές μορφές διαμαρτυρίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να ξυπνάνε, οι άνθρωποι επιθυμούν την αλλαγή, και ιδιαίτερα οι νέοι, άτομα στην ηλικία μου τα οποία είναι πολιτικά ενεργά, άσχετα από το αν αυτό δεν είναι πάντα εμφανές. Τα κίνητρά μου είναι αμιγώς πολιτικά. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τον κόσμο όπως είναι σήμερα. Πρέπει να κατανοήσουμε πως είμαστε όλοι ικανοί να φτιάξουμε έναν πιο ευχάριστο, πιο δίκαιο και με περισσότερη ισότητα κόσμο».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ