O Mαρτσέλο Ζακαρία, ο διάσημος ιταλός σεφ από την Ακαδημία της Barilla, μας δίνει τη δική του συνταγή για πάστα α λα θαλασσινά. Αυστηρά al dente και εντελώς νηστίσιμη.

{{{ moto }}}
Υλικά (για 4 άτομα)

  • 320 γρ. σπαγκέτι
  • 1 κιλό μύδια
  • 100 ml έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε εξωτερικά τα μύδια με σύρμα κουζίνας κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό. Αφαιρούμε το «γένι», κρατώντας το μύδι με το ένα χέρι και τραβώντας το «γένι» με το άλλο με μια απότομη, κοφτή κίνηση. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι με 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Δυναμώνουμε τη φωτιά, τα σοτάρουμε και όταν ανοίξουν (μετά από περίπου 2-3 λεπτά) απομακρύνουμε το σκεύος από την εστία και πετάμε μερικά από τα κελύφη, έτσι ώστε κάποια μύδια να μείνουν με μόνο ένα κέλυφος και κάποια άλλα χωρίς. Αφαιρούμε τα μύδια από το σκεύος και τα κρατάμε στην άκρη.
  2. Στραγγίζoυμε τα υγρά του τηγανιού από τον αφρό και ρίχνουμε τον καθαρό πλέον ζωμό πίσω στο τηγάνι, μαζί με τα μύδια. Σε ένα άλλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι μαζί με το σκόρδο μέχρι να χρυσίσει. Προσθέτουμε τα μύδια μαζί με τον ζωμό τους και μαγειρεύουμε μέχρι να πάρουν βράση.
  3. Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, μέχρι να γίνουν al dente. Χωρίς να τα σουρώσουμε εντελώς, τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα των μυδιών και ανακατεύουμε ελαφρά. Το πιάτο ολοκληρώνεται με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό.