Περπατώντας στην Αιόλου και κάθε φορά που περνούσα από τις βιτρίνες του Σγούρδα θυμόμουν τις εκεί επισκέψεις με τα γυναικεία μέλη της ευρύτερης οικογένειας. Για γυαλικά, για δώρα, για αξεσουάρ ή εργαλεία σερβιρίσματος.

Ωστόσο, ούτε μία φορά δεν πέρασα το κατώφλι, πιστεύοντας ακράδαντα ότι είχε πια μπει οριστικά στη σφαίρα του παρελθόντος, ότι τίποτε δεν θα έβρισκα εκεί που να ικανοποιεί τις αναζητήσεις μου για εργαλεία εξειδικευμένα στον τομέα της μαγειρικής.

Πλην όμως έκανα λάθος μέγα το οποίο και ομολογώ ευθαρσώς. Διότι στη σημερινή μου βόλτα, μπήκα στο εσωτερικό του ιστορικού μαγαζιού και δεν βγήκα πριν περάσει μια ολόκληρη ώρα, με σακούλα ανά χείρας μάλιστα, καθώς βρήκα και αγόρασα εργαλεία που έψαχνα και δεν έβρισκα.

Με λίγα λόγια, πέρα από τα γυαλικά και τα επάργυρα που πάντοτε έχουν τα μαγαζιά με είδη σπιτιού που σέβονται τον εαυτό τους, ανακάλυψα δεκάδες εργαλεία σε εξαιρετικές τιμές. Ανάμεσά τους και μια σειρά γουδιά, από γρανίτη, μέταλλο, ξύλο και πορσελάνη, αλλά και μια άλλη με φόρμες για κάθε είδους τάρτα, κέικ, πίτα, γλυκό, μικρό ή μεγάλο.

Για την ιστορία, μεταφέρω απόσπασμα από το κείμενο «Οδός Αιόλου, Ένας από τους παλιαότερους δρόμους της Αθήνας, Εμπορική & Οικονομική Ιστορία» του κ. Χρήστου Πανάγου: «O Γεώργιος Σγούρδας, που έφθασε στην Αθήνα από το Γεωργίτσι της Λακωνίας το 1860 και έκανε την πρώτη του επιχείρηση το 1870, για να ανοίξει το 1880 το ιδιόκτητο κατάστημα στην οδό Αιόλου 61 με είδη κιγκαλερίας στην αρχή και στη συνέχεια με προϊόντα υαλοπωλείου. Πρόκειται για την παλαιότερη αθηναϊκή επιχείρηση στο είδος της, που εξακολουθεί να λειτουργεί στο ίδιο πάντα μέρος, χωρίς καμία αλλαγή στο ιδιοκτησιακό της καθεστώς, με επικεφαλής σήμερα τη Ρενέ Σγούρδα (εγγονή του ιδρυτή) και το σύζυγο της, Διονύσιο Καράμπελα-Σγούρδα, ενώ, ήδη, ετοιμάζεται να αναλάβει τη σκυτάλη και η τέταρτη γενιά του ιστορικού οίκου».

Η ατμόσφαιρα βέβαια αποπνέει έναν αέρα «περασμένα μεγαλεία», οι υπάλληλοι όμως, νεότερα κορίτσια αλλά και παλιές έμπειρες πωλήτριες, είναι ευγενέστατες και πρόθυμες να εξυπηρετήσουν.

Σγούρδας, Αιόλου 61, Αθήνα, τηλ. 210 32 12 900, 210 3216 458

Διαβάστε ακόμη
Περίπατος στην Αθήνα: Έναν σκέτο μερακλίδικο στον Τερκενλή
Περίπατος στην Αθήνα: Μπουγάτσα στην Πραξιτέλους
Περίπατος στην Αθήνα: Η Δωρίς της κατσαρόλας
Περίπατος στην Αθήνα: Μπαχάρ, όπως σπηλιά των θησαυρών