«Ραντεβού στον Τερκενλή, για καφέ και κουβέντα» μου είπε η ανιψιά μου και εντύπωση μεγάλη μου προκάλεσε το γεγονός ότι επέλεξε το συγκεκριμένο μέρος, αφού συνήθως οι συναντήσεις μας γίνονται σε πιο «ιδιαίτερα» μαγαζιά.

Για την ίδια όμως, όπως και για μένα, δεν υπάρχει πιο «ιδιαίτερο» από το σέρβις και το τελικό προϊόν. Δεν μιλάω ούτε για τα τσουρέκια ούτε για τα γλυκά που τον έκαναν διάσημο ανά το πανελλήνιο.

«Πάρε ελληνικό καφέ» με προέτρεψε και στην γκρίνια μου για τα νεροπλύματα και τα «χωματόζουμα» των περισσότερων καφενείων ανταπάντησε με ένα «θα δεις». Και είδα.

Ο ελληνικός ήρθε στον δίσκο του, στο μπρίκι του για να σερβιριστεί μπροστά μου στο φλιτζάνι και να μη χάσει κατά τη μεταφορά το καϊμάκι του, στη σωστή θερμοκρασία και με… μεζέ. Σαντουιτσάκι από πτι μπέρ με λουκούμι φρεσκότατο και αρωματικό.

Τέτοια γλυκά σάντουιτς μας έφτιαχνε ο παππούλης μου στο παντοπωλείο του όταν ήμουν πιτσιρίκι, για να πάρουμε δύναμη μετά τα πολύωρα παιχνίδια μας στη γειτονιά.

Στα συν η κανάτα – θερμός με το παγωμένο νερό και το ευγενικό σέρβις. Στον εξωτερικό χώρο, οι περισσότεροι κάπνιζαν, αλλά δεν μπορώ να πω ότι με ενόχλησε. Απ’ έξω, οι πιτσιρικάδες με τα σκέιτ, ο κουλουρτζής της πλατείας, κάποιοι με πανό αλλά δεν πρόλαβα να διαβάσω υπέρ ποίου, ακόμη και διαβάτες με σακούλες από μαγαζιά της Ερμού πέρασαν – ναι υπάρχει ακόμη το είδος του καταναλωτή Αθηναίου.

Τερκενλής, πλ. Συντάγματος, Αθήνα, τηλ. 210 3310 576

Διαβάστε ακόμη:
Περίπατος στην Αθήνα: Μπουγάτσα στην Πραξιτέλους
Περίπατος στην Αθήνα: Η Δωρίς της κατσαρόλας
Περίπατος στην Αθήνα: Μπαχάρ, όπως σπηλιά των θησαυρών
Περίπατος στην Αθήνα: Μητροπολιτικόν για το γλυκό σας