Για τη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη προαλείφεται ο δικηγόρος, διδάκτορας Ευρωπαϊκού και Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κ. Ανδρέας Ποττάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται θετικά το όνομά του για την πλήρωση της θέσης από την οποία αποχώρησε αυτοδικαίως, μόλις έληξε η θητεία της, τέλος 2015, η μέχρι πρότινος Συνήγορος του Πολίτη κυρία Καλλιόπη Σπανού. Σήμερα χρέη Συνηγόρου εκτελεί ο βοηθός Συνηγόρου κ. Βασίλης Καρύδης, νομικός – εγκληματολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ο κ. Ανδρέας Ποττάκης, γιος του πρώην βουλευτή του ΠαΣοΚ Γιάννη Ποττάκη, είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Οξφόρδης.
Το 2011 είχε διορισθεί ως ειδικός σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης. Τον Μάρτιο του 2015, με απόφαση του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα (υπ’ αριθμ. Υ 116/9.3.2015), του ανατέθηκαν καθήκοντα προϊσταμένου του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης. Έναν χρόνο αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2016, παραιτήθηκε και απαλλάχθηκε με απόφαση του Πρωθυπουργού από τα καθήκοντα του επικεφαλής στο Νομικό Γραφείο της ΓΓ της Κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις μέχρι τώρα συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των κομμάτων θεωρείται πρόσωπο που μπορεί να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων της διάσκεψης των προέδρων στη Βουλή η οποία απαιτείται για την επιλογή Συνηγόρου του Πολίτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι Συνήγοροι του Πολίτη έχουν διατελέσει:
Καλλιόπη Σπανού, καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, από τον Μάιο του 2011 έως τον Οκτώβριο του 2015.

Γιώργος Καμίνης, επίκουρος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Τμήμα Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από τον Απρίλιο του 2003 έως τον Σεπτέμβριο του 2010.
Νικηφόρος Διαμαντούρος, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, από τον Οκτώβριο του 1998 έως τον Απρίλιο του 2003, όταν ανέλαβε καθήκοντα ως Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής.