Εισροή τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται στα ταμεία τους επόμενους μήνες μόνο από τις πρώτες υποθέσεις διαφθοράς που έχουν διαλευκανθεί από τη Δικαιοσύνη. Το άθροισμα προέρχεται από απαιτήσεις για επιστροφή από μίζες και παράνομα «δώρα» που έχουν εισπράξει μεσάζοντες προς ανάλογη ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου και αφορά 90 υποθέσεις-δικογραφίες που βρίσκονται στους ανακριτές διαφθοράς στο Πρωτοδικείο αλλά και στην Εισαγγελία Διαφθοράς στο Εφετείο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι απαιτήσεις του Δημοσίου στη δίκη του Βατοπαιδίου, όπου παρίσταται ως πολιτική αγωγή, αγγίζουν τα 234.179.641 ευρώ, όπως και 1,8 εκατ. ευρώ από τον καθένα από τους 15 κατηγορουμένους που κάθονται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, στη δίκη που επαναλαμβάνεται αύριο, Δευτέρα. Στην αίθουσα του Εφετείου θα βρίσκονται πολλοί επώνυμοι μάρτυρες, όπως οι δύο πρώην πρωθυπουργοί κ.κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (προτάθηκε από τον τότε ηγούμενο της μονής Εφραίμ) και Παναγιώτης Πικραμμένος (προτάθηκε από τον κατηγορούμενο δικηγόρο Διονύση Πελέκη), καθώς και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης (προτάθηκε από τον πρώην επικεφαλής της ΚΕΔ Κωνσταντίνο Γκράτσιο), αλλά και δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες.
Εξοπλιστικά και «συμβιβασμός»


Παράλληλα συνεχώς μίζες εντοπίζουν οι ανακριτές Διαφθοράς στις δικογραφίες που εκκρεμούν, με την προσδοκία να φωτιστεί ο δρόμος του χρήματος από ελβετικές ή γαλλικές και γερμανικές τράπεζες. Πρόσφατα ο κ. Γαβριήλ Μαλλής άκουσε χρηματιστή να ομολογεί ότι εκτός από τη μίζα για τα εξοπλιστικά και την προμήθεια των ελικοπτέρων Eurocopter για την οποία κατηγορείτο, υπάρχει και άλλη μία 15 εκατ. ευρώ η οποία διακινήθηκε μέσω γνωστής τράπεζας με έδρα σε φορολογικούς παραδείσους. Παράλληλα ο κ. Μαλλής περιμένει από το υπουργείο Αμυνας και την αποτίμηση της ζημιάς για τα ελικόπτερα ΝΗ-90, ενώ εκκρεμούν και τα αποτελέσματα για το άνοιγμα λογαριασμών.
Από τον ίδιο ξεκίνησε και η διερεύνηση για τις δύο γερμανικές εταιρείες Atlas και Rheinmetall που εμπλέκονται στην προμήθεια των πυραύλων Asrad των υποβρυχίων, η οποία είχε αρχικό τίμημα 168 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα κατηγορητήρια, 12 Γερμανοί πρόκειται να απολογηθούν για ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα (κακουργήματα) στον κ. Μαλλή. Από αυτούς οι οκτώ ανήκαν στην Atlas που κατά το ήμισυ συγχωνεύθηκε με την Thyssen και οι τέσσερις στην εταιρεία η οποία απορροφήθηκε από τη Rheinmetall. Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», στελέχη της τελευταίας συναντήθηκαν με έλληνες εισαγγελείς ζητώντας να συμβιβαστούν καταβάλλοντας ένα ποσό.
Πριν από μερικές εβδομάδες δύο νομικοί, ένας Ελληνας και ένας Γερμανός, είχαν συνάντηση στον Αρειο Πάγο, στο μικρό γραφείο του αντεισαγγελέα κ. Νίκου Παντελή. «Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε έναν αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό» ακούστηκε να λέει ο Γερμανός, καταθέτοντας και έγγραφα από έναν αντίστοιχο συμβιβασμό στην Εισαγγελία της Βρέμης όπου πληρώθηκαν περίπου 50 εκατ. ευρώ και έκλεισε η υπόθεση. Παρόντες ήταν και η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς κυρία Ελένη Ράικου και οι εισαγγελείς κυρία Πόπη Παπανδρέου και κ. Αντώνης Ελευθεριάνος.
Οπως ειπώθηκε στους εκπροσώπους της Rheinmetall, η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα δεν μπορεί να προβεί σε τέτοιους συμβιβασμούς και σύστησαν να υποβάλουν αντίστοιχα έγγραφα αιτήματα στους αρμόδιους υπουργούς. Υποβλήθηκε ήδη στον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Πάνο Καμμένο αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και αν υπάρξει διευθέτηση απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για να συσταθεί Επιτροπή Διαπραγμάτευσης η οποία και θα έχει την ευχέρεια να αποτιμά τη ζημιά. Κατά τον ανακριτή κ. Μαλλή πάντως η ζημιά μόνο από αυτή την προμήθεια είναι 64 εκατ. ευρώ, ποσό που ταυτίζεται με τη μίζα.
Στους ανακριτές κ.κ. Νικόλαο Τσιρώνη και Χριστόφορο Μάρκου έχει επίσης διαβιβαστεί η δικογραφία της προμήθειας των ρωσικών συστημάτων Kornet. Ποινική δίωξη ασκήθηκε εναντίον του αντιπροσώπου των συστημάτων Κώστα Δαφέρμου, ο οποίος φαίνεται να κατηγορείται για ενεργητική δωροδοκία και «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος». Από την Εισαγγελία Διαφθοράς η μίζα αποτιμάται σε τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ, τα οποία καταβλήθηκαν σύμφωνα με τον προφυλακισμένο πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών, Αντώνη Κάντα. Σύμφωνα με την ομολογία Κάντα, καταβλήθηκαν πολύ περισσότερα χρήματα από τον Κ. Δαφέρμο σε τρεις δόσεις: 2.980.000, 800.000 και 700.000 ευρώ. Σύμφωνα πάντα με τον Α. Κάντα, τα 500.000 είναι αυτά που μεταφέρθηκαν από τον τραπεζίτη Φάνη Λυγινό σε λογαριασμό της Siemens.
Νέες διώξεις και συνεργασία


Ραγδαίες είναι όμως και οι εξελίξεις στην υπόθεσης της προμήθειας των συστημάτων Asrad, με βασικό εμπλεκόμενο στην Ελλάδα τον επιχειρηματία Δημήτρη Παπαχρήστου, ο οποίος εμφανίζεται να διακίνησε τουλάχιστον μίζα 4,5 εκατ. ευρώ. Ο πρώην αντιπρόεδρος της εταιρείας Wegmann Ολαφ Εσλερ καταζητείται από τις ελληνικές αρχές και σύντομα αναμένεται να λογοδοτήσει, παρ’ ότι εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του. Οι έλληνες ανακριτές έχουν μάλιστα βοηθήσει τους γερμανούς συναδέλφους τους. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στο απυρόβλητο παραμένει έλληνας καθηγητής που ζει μόνιμα στη Γερμανία, αφού οι εκεί τράπεζες δεν κρατούν αρχεία με λογαριασμούς για πάνω από δέκα χρόνια.


Δίκη Βατοπαιδίου
Πλέον των €300 εκατ. οι απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου

Με ενδιαφέρον αναμένεται η επανάληψη της διαδικασίας για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου αύριο Δευτέρα. Η πολιτική αγωγή ζητεί να υποχρεωθούν και οι 14 κατηγορούμενοι αλλά και η Μονή Βατοπαιδίου να καταβάλουν στο Eλληνικό Δημόσιο για υλική ζημιά το ποσό των 234.179.641 ευρώ και 69.441.393 ευρώ, και μάλιστα εντόκως από την έκδοση της απόφασης. Για χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης ζητείται το ποσό των 1.800.000 ευρώ από κάθε πρόσωπο.
Ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ προτείνει ως μάρτυρες υπεράσπισής του, εκτός από τον Κ. Μητσοτάκη, τον καθηγητή κ. Ι. Κονιδάρη, τον πρώην αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Γ. Βελλή, τον επικεφαλής της ΜΚΟ «Αποστολή» Κ. Δήμτσα, τους μητροπολίτες Μιλήτου κ. Απόστολο, Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιο, Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνό και άλλους εκκλησιαστικούς παράγοντες. Από τον κατηγορούμενο Π. Παπαγεωργίου προτείνονται ως μάρτυρες μεταξύ άλλων ο καθηγητής της Νομικής κ. Ι. Δρόσος, ο πρώην υπουργός κ. Στέφανος Μάνος, η πρώην διευθύντρια του γραφείου του Κ. Μητσοτάκη κυρία Αρτεμισία Κυπραίου κ.ά. Από τον μοναχό Αρσένιο προτείνονται ως μάρτυρες ο δικηγόρος κ. Δ. Παπουτσιδάκης, ο πραγματογνώμονας Ν. Ζαχαριάς, ο πρώην διοικητής του Αγίου Ορους Π. Λούλης, αλλά και ο δημοσιογράφος Δ. Καμπουράκης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ