Ενα ηλεκτρονικό «χαρτί» λεπτότερο από μικρόμετρο και ικανό να λειτουργεί ως οθόνη ανέπτυξαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Τσάλμερς στη Σουηδία. Η οθόνη του μέλλοντος, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε υπέρλεπτες εύκαμπτες τηλεοράσεις, ρολαριστά smartphones και άλλες φορητές συσκευές, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πολύ οικονομική καθώς καταναλώνει ενέργεια αντίστοιχη με εκείνη ενός Kindle. H οθόνη-«χαρτί» βασίζεται στη λογική της αντανάκλασης του φωτός για τη δημιουργία μιας χρωματικής παλέτας που θυμίζει οθόνη LED, ενώ οι προβαλλόμενες σε αυτήν εικόνες διατηρούν την ευκρίνειά τους ακόμη και υπό συνθήκες έντονου φωτισμού. «Το «χαρτί» θυμίζει το Kindle. Δεν ανάβει σαν μια συμβατική οθόνη, αλλά αντανακλά το εξωτερικό φως. Ετσι λειτουργεί άψογα σε συνθήκες έντονου φωτισμού, όπως π.χ. υπό το φως του ήλιου –σε αντίθεση με τις οθόνες LED» εξηγεί ο δρ Αντρέας Ντάλιν. Για την ώρα οι ειδικοί έχουν καταφέρει να δοκιμάσουν μια μικρή επιφάνεια του νέου πολυμερούς υλικού, πιστεύουν ωστόσο ότι η μετάβασή του από το ερευνητικό στάδιο στο στάδιο της παραγωγής δεν θα αργήσει και ότι σύντομα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα γενιά εύκαμπτων και αποδοτικών ηλεκτρονικών προϊόντων.
Ρομποτικός κηπουρός


Ξεχάστε την αγγαρεία του κουρέματος του γκαζόν ή το μάζεμα των φύλλων: τώρα υπάρχει ο Kobi. Ενας ρομποτικός και πλήρως αυτόνομος κηπουρός, ο οποίος σύμφωνα με τους επινοητές του με έδρα στη Νέα Υόρκη αναλαμβάνει τη φροντίδα του κήπου, χωρίς γκρίνιες και αναβολές.

Το ακούραστο ρομπότ για εξωτερικές δουλειές αναλαμβάνει να κουρέψει το γκαζόν, να μαζέψει τα ξερά φύλλα το φθινόπωρο ή ακόμη και το χιόνι τον χειμώνα σε μεγάλες εκτάσεις. Χάρη στην επαναφορτιζόμενη μπαταρία του, το σύστημα GPS και τους υπερευαίσθητους αισθητήρες του, το ρομπότ κινείται με αυτονομία σε ταχύτητες που φθάνουν τα 3 χλμ./ώρα.
Για τους απαιτητικούς πάλι, που επιθυμούν να έχουν τον πλήρη έλεγχο γύρω από τη φροντίδα του κήπου τους, ο Kobi συνοδεύεται από Wi-Fi και Bluetooth, γεγονός που σημαίνει ότι δέχεται εντολές και μέσω του smartphone του ιδιοκτήτη του.
Ο Kobi αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2017 στην αμερικανική αγορά, στην τιμή των 4.000 δολαρίων –δηλαδή περίπου 3.600 ευρώ.
Μπλουζάκι-φορτιστής!


Μια νέα μορφή ενεργειακών ινών που μπορούν να ενσωματωθούν σε υφάσματα δημιουργώντας ηλιακές κυψέλες ανέπτυξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τσινάν στην Κίνα.

Οι ενεργειακές ίνες από πολυμερή περιέχουν τιτάνιο και μαγγάνιο και σύμφωνα με τους επιστήμονες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια νέα γενιά ενεργειακών βαμβακερών ρούχων που θα «γεμίζουν» από τον ήλιο και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη φόρτιση μικροσυσκευών, όπως π.χ. tablets και smartphones.
«Οι «κλωστές» από ηλεκτρόδια ινών επιτρέπουν το ράψιμο και το πλέξιμό τους σε ενεργειακά υφάσματα μεγάλης κλίμακας» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης δρ Βέντσιε Μέι. «Η καινοτομία αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στην παραγωγή «έξυπνων» ενεργειακών ενδυμάτων τα οποία από τη μία θα προσφέρουν μοναδικές δυνατότητες σχεδιασμού τους, ενώ από την άλλη θα χαρίζουν στους κατόχους τους μια ιδιαίτερη εμπειρία».
Το αεροπλάνο του Τζέιμς Μποντ


Για αεροσκάφος με αναδιπλούμενα φτερά έχουμε ακούσει, για αεροσκάφος με συναρμολογούμενα μέρη όμως πρώτη φορά! Ο λόγος για το e-Go, το οποίο όταν δεν χρησιμοποιείται μπορεί να γίνει… κομμάτια και να μπει στην αποθήκη ή στο γκαράζ.

Το μικρό μονοθέσιο που πετάει με απλή αμόλυβδη βενζίνη έπειτα από επτά χρόνια ανάπτυξης κυκλοφορεί σε δύο εκδόσεις –μια βασική στα 55.000 ευρώ και μια «ενισχυμένη» των 66.500 ευρώ.
Στην παρούσα φάση η εταιρεία αναζητεί έναν αγοραστή που θα μπορούσε να οδηγήσει τα μονοθέσια αεροπλανάκια στο μέλλον, μέσα από μια σειρά συναρμολογούμενων αεροσκαφών με πολλές θέσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ