Μοιάζει με εκπληκτικό έργο τέχνης – και όντως υπό μια έννοια είναι: ο «πίνακας» που βλέπετε απεικονίζει στήλες νευρώνων του φλοιού του εγκεφάλου και έχει… ζωγραφιστεί από τον πιο ταλαντούχο «ζωγράφο», τη Φύση (με την αμέριστη βοήθεια βέβαια της προηγμένης τεχνολογίας των ανθρώπων). Και μπορεί η πρόοδος της επιστήμης σε πολλά πεδία να μας έχει χαρίσει ως σήμερα πολλές τέτοιες εικόνες και μαζί όγκο γνώσης σχετικά με τον πιο τέλειο «βιοχημικό» υπολογιστή, που δεν είναι άλλος από τον ανθρώπινο εγκέφαλο, ωστόσο δεν έχουμε ακόμη εκείνη την ολοκληρωμένη αποτύπωση, δεν έχουμε κατανοήσει βαθιά στο σύνολό της τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου, για να μπορούμε να τον θεραπεύσουμε όταν εκείνος ασθενεί. Τώρα ένα νέο, γιγάντιο ερευνητικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με ορίζοντα δεκαετίας στο οποίο υπάρχουν ελληνικές συμμετοχές, το Human Brain Project, υπόσχεται αυτό ακριβώς: να μας χαρίσει τον πιο λεπτομερή, ζωντανό «πίνακα» του εγκεφάλου, εκείνον που δεν θα του λείπει ούτε μια μικρή… πινελιά. Με βάση τα εκπληκτικά ευρήματα που αναμένονται από αυτό το πρόγραμμα η επιστήμη ελπίζει ότι στο μέλλον θα… ζωγραφίσει ενάντια σε σημερινές νόσους-μάστιγες του πληθυσμού.

Είναι το «πρόγραμμα των προγραμμάτων» σε ό,τι αφορά την εμβάθυνση σχετικά με τα πώς, τα πού και τα γιατί του ανθρώπινου εγκεφάλου. Είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την επιστήμη του 21ου αιώνα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση που πριν από κάποιους μήνες ανακοίνωσε τη διεξαγωγή του Human Brain Project (www.humanbrainproject.eu), στο οποίο περισσότεροι από 90 εταίροι από κέντρα τόσο της Ευρώπης (μεταξύ τους τρία ελληνικά πανεπιστήμια) όσο και άλλων χωρών εκτός ευρωπαϊκού εδάφους θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αποτυπώσουν τη λεπτομερέστερη ως σήμερα εικόνα όχι μόνο της δομής του εγκεφάλου αλλά και της λειτουργίας του.

Στόχος όλων με συντονιστές επιστήμονες από το Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της Λωζάννης (EPFL) είναι σε ορίζοντα δεκαετίας και με συνολική χρηματοδότηση που φθάνει τα 1,2 δισ. ευρώ να βρουν την άκρη του «μίτου» που κρύβεται μέσα σε… νευρώνες προκειμένου να δώσουν και εκείνοι με τη σειρά τους απαντήσεις σε «καυτά» ερωτήματα, όπως το τι είναι αυτό που μας κάνει ανθρώπους, ποιες θεραπείες μπορούν να αναπτυχθούν στο μέλλον για την καλύτερη αντιμετώπιση των νόσων του εγκεφάλου, αλλά και πού μπορούν να φθάσουν οι υπολογιστικές μέθοδοι ώστε να υπηρετούν ακόμη καλύτερα προγράμματα όπως αυτό – και όχι μόνο. «Το Βήμα» σάς παρουσιάζει σήμερα (μέσα και από τα μάτια των καθηγητών από τα ελληνικά πανεπιστήμια που συμμετέχουν στο Human Brain Project) το τεράστιο αυτό ερευνητικό εγχείρημα που ελπίζεται ότι σε μία δεκαετία θα βάλει τελείες σε πολλά ερωτηματικά σχετικά με το μυστήριο που ονομάζεται ανθρώπινος εγκέφαλος, τοποθετώντας συγχρόνως στο τέλος της εμβληματικής προσπάθειας ένα μεγάλο θαυμαστικό (για την επιστήμη, αλλά κυρίως για τον πληθυσμό).
Πειράματα με τοποθέτηση ηλεκτροδίων για την καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητας του
εγκεφάλου διεξάγονται από ερευνητές της Μονάδας Γνωστικής Νευροαπεικόνισης του Ινστιτούτου INSERMCEA στο Παρίσι, οι οποίοι συμμετέχουν στο τεράστιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
φωτογραφια: INSERM-CEA

Τόνοι δεδομένων ζητούν επεξεργαστή

Η νευροεπιστήμη έχει ήδη κάνει τεράστια άλματα και από πολλά εργαστήρια ανά τον κόσμο έχουν προκύψει «τόνοι» δεδομένων σχετικά με συγκεκριμένες πτυχές τόσο του υγιούς όσο και του νοσούντος εγκεφάλου, διαφορετικών ειδών οργανισμών διαφορετικών ηλικιών. Το κενό όμως που υπάρχει στη σημερινή γνώση είναι η συνολική, η ολοκληρωμένη κατανόηση του προηγμένου βιοχημικού «υπολογιστή» που διαθέτουμε όλοι εντός του κεφαλιού μας –η βαθιά γνώση των πολλαπλών επιπέδων της οργάνωσής του, από τα γονίδια και τη λειτουργία τους ως τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνει και ορίζει τη συμπεριφορά. Και βέβαια αυτό το κενό δημιουργεί, μεταξύ άλλων, ένα τεράστιο εμπόδιο για τις φαρμακευτικές εταιρείες που προσπαθούν να αναπτύξουν φάρμακα ενάντια στις ασθένειες του εγκεφάλου.
Σε αυτό το νευραλγικό σημείο υπεισέρχεται η επιστήμη των υπολογιστών με στόχο να σώσει τους επιστήμονες από την αέναη αναζήτηση ενός άπιαστου ονείρου. Σε σχετική παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το Human Brain Project διευκρινίζεται το πώς τα μηχανήματα εκτιμάται ότι θα δώσουν τη λύση στον μεγάλο «γρίφο» του εγκεφάλου: «Μεμονωμένες πτυχές του εγκεφάλου διερευνώνται από τους επιστήμονες εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, αλλά παρά την απίστευτη πρόοδο είχε πια καταστεί εμφανές ότι θα χρειαζόταν άλλος ένας αιώνας ή και περισσότερο προτού καταφέρουμε να μετρήσουμε κάθε γονίδιο, κάθε πρωτεΐνη, κάθε κύτταρο, κάθε σύναψη και κάθε δίκτυο του εγκεφάλου σε όλες τις πιθανές συνθήκες και για όλα τα πιθανά είδη, σε οποιαδήποτε πιθανή ηλικία και για κάθε πιθανή νόσο. Μια εναλλακτική στρατηγική είναι να εντοπίσουμε τα δεδομένα τα οποία είναι απολύτως απαραίτητο να μετρηθούν πειραματικά και να προβλέψουμε τα υπόλοιπα στοιχεία με βάση όσα ήδη γνωρίζουμε.

Αυτό απαιτεί ένα συγκεκριμένο πλάνο ώστε να ενσωματωθεί και να χρησιμοποιηθεί κατάλληλα ο τεράστιος όγκος δεδομένων και γνώσης που ήδη έχουμε, αλλά και ο «κατακλυσμός» νέων στοιχείων που βγαίνει από εργαστήρια ανά τον κόσμο. Ολα αυτά μεταφράζονται στην ανάγκη ανάπτυξης ριζικά νέας τεχνολογίας πληροφορικής».

Τρισδιάστατο μοντέλο νευρώνα το οποίο «χτίστηκε» με βάση εργαστηριακά στοιχεία. Οι μικρές προεξοχές αποτελούν τα σημεία στα οποία ο νευρώνας θα δημιουργήσει συνάψεις με άλλους νευρώνες.
φωτογραφια: ΕPFL/Blue Brain Project

Οι έξι πλατφόρμες

Χωρίς υπολογιστές λοιπόν η επιστήμη δεν θα μπορέσει ποτέ να βγει από τον χαοτικό εγκεφαλικό… λαβύρινθο. Ετσι, πρώτος στόχος του προγράμματος είναι το «χτίσιμο» ενός ολοκληρωμένου συστήματος που θα αποτελείται από έξι ερευνητικές πλατφόρμες παρέχοντας στη διεπιστημονική ομάδα νευροεπιστημόνων, ερευνητών του πεδίου της Ιατρικής αλλά και επιστημόνων του πεδίου της τεχνολογίας πρόσβαση σε καινοτόμα εργαλεία και υπηρεσίες που θα επιταχύνουν την έρευνα. Αυτές είναι οι εξής:
  • Η πλατφόρμα Νευροπληροφορικής η οποία θα επιτρέψει τη σύνδεση με άλλες διεθνείς πρωτοβουλίες με στόχο να συγκεντρωθούν στοιχεία από τους νευροεπιστήμονες ανά τον κόσμο τα οποία και θα καταστούν διαθέσιμα στην επιστημονική κοινότητα.
  • Η πλατφόρμα Προσομοίωσης του Εγκεφάλου η οποία θα ενσωματώσει αυτές τις πληροφορίες σε μοντέλα υπολογιστών παρέχοντας τη δυνατότητα να εντοπιστούν στοιχεία που σήμερα διαφεύγουν την προσοχή των επιστημόνων και επιτρέποντας παράλληλα πειράματα «in silico» (κοινώς, στον υπολογιστή), τα οποία δεν είναι δυνατόν να διεξαχθούν στο εργαστήριο.
  • Η Υπολογιστική Πλατφόρμα Υψηλής Απόδοσης που θα παρέχει τη διαδραστική τεχνολογία των υπερυπολογιστών την οποία έχουν απόλυτη ανάγκη οι νευροεπιστήμονες για τη μοντελοποίηση των στοιχείων και τις προσομοιώσεις που θα πρέπει να κάνουν.
  • Η Πλατφόρμα Ιατρικής Πληροφορικής η οποία θα επιτρέπει τη σύνδεση κλινικών δεδομένων από ολόκληρο τον κόσμο, παρέχοντας έτσι στους ερευνητές νέα μαθηματικά εργαλεία ώστε να αναζητούν τις βιολογικές «υπογραφές» διαφορετικών νόσων.
  • Η Νευρομορφική Υπολογιστική Πλατφόρμα η οποία θα καταστήσει δυνατή τη «μετάφραση» των μοντέλων του εγκεφάλου σε μια νέα γενιά υπολογιστών.
  • Η Νευρορομποτική Πλατφόρμα η οποία θα δώσει το «πράσινο φως» τόσο στους νευροεπιστήμονες των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων όσο και στους ερευνητές της βιομηχανίας να πειραματιστούν με εικονικά ρομπότ τα οποία θα ελέγχονται με μοντέλα του εγκεφάλου που θα έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο του προγράμματος.
Ολες αυτές οι πλατφόρμες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε προηγούμενη προηγμένη ερευνητική δουλειά των εταίρων του προγράμματος και θα είναι διαθέσιμες για εσωτερικού τύπου δοκιμή μέσα σε 18 μήνες από την επίσημη έναρξη του Human Brain Project τον προσεχή Οκτώβριο. Μέσα σε 30 μήνες οι πλατφόρμες αυτές θα «ανοίξουν» για χρήση στην επιστημονική κοινότητα, έτσι ώστε να γίνεται πιο γρήγορα αναβάθμισή τους καθ’ όλη τη δεκαετία που θα διαρκέσει το μεγαλεπήβολο αυτό επιστημονικό έργο.
Αμφίδρομη επανάσταση
Τελικώς εκείνο που θα προσπαθήσουν να επιτύχουν οι εκατοντάδες ερευνητές έχοντας στα χέρια τους τη «δύναμη» τόσων υπολογιστών είναι το να αποκαλύψουν πώς ο «υπερυπολογιστής» της φύσης, που δεν είναι άλλος από τον εγκέφαλό μας, καταφέρνει να φέρνει εις πέρας… χαλαρά όσα οι υπολογιστές των ανθρώπων δεν καταφέρνουν αν δεν φθάσουν στα όρια της «αντοχής» τους: να διαχειρίζεται δηλαδή δισεκατομμύρια «μονάδες επεξεργασίας» συνδεδεμένες με χιλιόμετρα νευρικών ινών και τρισεκατομμύρια συνάψεων καταναλώνοντας ενέργεια που δεν ξεπερνά αυτή ενός απλού λαμπτήρα. Μια τέτοια αποκάλυψη όχι μόνο θα «μαρτυρήσει» όλα τα μυστικά του εγκεφάλου αλλά θα ανοίξει και τον δρόμο για ασύλληπτους με τα σημερινά δεδομένα υπολογιστές, συσκευές που θα είναι ταχύτατες και θα λειτουργούν με ελάχιστη ενέργεια. Θα μιλάμε τότε χωρίς αμφιβολία για μια «αμφίδρομη» επανάσταση τόσο για την επιστήμη όσο και για τη βιομηχανία.
Είναι λοιπόν ηλίου φαεινότερον ότι για να «φωτιστεί» ο εγκέφαλός μας η πληροφορική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του τιτάνιου αυτού ερευνητικού έργου. Και τα τρία ελληνικά επιστημονικά ιδρύματα που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Human Brain Project θα αφορούν… κομπιουτεράδες. «Πρόκειται για μια μνημειώδη προσπάθεια στην οποία επιστρατεύονται επιστήμονες διαφορετικών πεδίων ώστε να παραχθούν λεπτομερή μοντέλα του εγκεφάλου για προσομοιώσεις με απώτερο στόχο να έχουμε μια πλήρη εικόνα τόσο της δομής όσο και της λειτουργικότητάς του σπιθαμή προς σπιθαμή» αναφέρει στο «Βήμα» ο κ. Μίνως Γαροφαλάκης, καθηγητής της Σχολής Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης. Το Εργαστήριο Τεχνολογίας Συστημάτων Λογισμικού και Δικτυακών Εφαρμογών του οποίου ηγείται αναμένεται, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «να συμμετάσχει στη διαχείριση και ανάλυση των δεδομένων που είναι απαραίτητα για τις προσομοιώσεις και τα ιατρικά πειράματα. Διαθέτουμε ήδη εμπειρία στην ανάπτυξη αλγορίθμων και αναμένεται να φτιάξουμε νέους ώστε να έχουμε ως το τέλος του προγράμματος την ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με την κανονικότητα του εγκεφάλου αλλά και τα προβλήματά του, το πώς δηλαδή παρεκκλίνει από αυτή την κανονικότητα».
Ενα νευρομορφικό τσιπ που σχεδιάστηκε από τη συνεργαζόμενη στο Human BrainProject ομάδα
του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. «Διαθέτει»384 νευρώνες, 100.000 συνάψειςκαι λειτουργεί με ταχύτητα 10.000φορές μεγαλύτερη από την φυσιολογική «βιολογική» ταχύτητα του εγκεφάλου.
φωτογραφια: Ηeidelberg University

Παλεύοντας με τα exabytes

Για να συμβεί αυτό απαιτούνται εξελιγμένες υποδομές. «Θα χρησιμοποιηθούν υπάρχουσες υποδομές των διαφορετικών κέντρων, αλλά θα δημιουργηθούν και υποδομές στο πλαίσιο του προγράμματος. Θα έχουμε τεράστια υπολογιστική δύναμη εκμεταλλευόμενοι το υπολογιστικό «νέφος» που επιτρέπει να μοιράζουμε τα δεδομένα σε ένα δίκτυο υπολογιστών. Φανταστείτε ότι θα μπορούμε να αναλύουμε τεράστιο όγκο δεδομένων σε επίπεδο ακόμη και exabytes –για να καταλάβει κάποιος τι εννοούμε, ένα exabyte «χωράει» μέσα του 50.000 χρόνια βίντεο!». Ο κ. Γαροφαλάκης, ο οποίος λαμβάνει με την ομάδα του για την πρώτη φάση του προγράμματος 250.000 ευρώ (η φάση αυτή θα διαρκέσει περίπου μία τριετία και στη συνέχεια θα αποφασιστούν οι χρηματοδοτήσεις των επόμενων φάσεων –η δεύτερη και κύρια φάση θα διαρκέσει περίπου 4-4,5 χρόνια και θα ακολουθήσει η τελική φάση εξαγωγής των αποτελεσμάτων), σημειώνει ότι προς το παρόν αυτό που προέχει είναι να λάβει χώρα ένας γόνιμος διάλογος με τους νευροεπιστήμονες και τους άλλους ειδικούς του πεδίου της Ιατρικής μέσα από τον οποίο θα προκύψουν οι κατευθυντήριες γραμμές για να αποδειχθεί και τι είδους αλγόριθμοι πρέπει να δημιουργηθούν. «Είναι βασικό να μάθουμε ποια ακριβώς ερωτήματα καλούμαστε να απαντήσουμε κάθε φορά ώστε να «κόψουμε και να ράψουμε» στα κατάλληλα μέτρα τους νέους αλγορίθμους». Το σίγουρο είναι πάντως ότι πλέον Ιατρική και υπολογιστές προχωρούν χέρι-χέρι. «Είναι αδιαμφισβήτητο ότι χωρίς τους κομπιουτεράδες δεν μπορεί να προχωρήσει και η ιατρική έρευνα».
Την άρρηκτη σύνδεση μεταξύ της επιστήμης των υπολογιστών και του Human Brain Project επισημαίνει στο «Βήμα» και ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Βασίλης Βασσάλος που επίσης συμμετέχει στο τεράστιο ερευνητικό έργο. Η ομάδα του κ. Βασσάλου θα εργαστεί στο πλαίσιο της Πλατφόρμας Ιατρικής Πληροφορικής. «Θα ασχοληθούμε με τη συλλογή στοιχείων από τμήματα νοσοκομείων όπως τα ακτινολογικά τμήματα με στόχο να υπάρξει τεράστια αύξηση της διαθέσιμης πληροφορίας σχετικά με τους ασθενείς και τις ασθένειες του εγκεφάλου. Σήμερα η συλλογή τέτοιου είδους δεδομένων γίνεται μέσω κλινικών δοκιμών στις οποίες συμμετέχουν εθελοντές. Λαμβάνοντας δεδομένα από τις τεράστιες βάσεις των νοσοκομείων θα υπάρχει πλέον ένα πολύ μεγαλύτερο δείγμα, πολύτιμο για τις έρευνες». Βέβαια για να συμβούν όλα αυτά απαιτείται μηχανοργάνωση στα νοσοκομεία. «Δεν χρειάζεται κάτι εξεζητημένο, έστω μια βασική μηχανοργάνωση, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτή είναι προαπαιτούμενο! Εμείς πάντως σκοπεύουμε να συλλέξουμε όσο περισσότερα στοιχεία μπορούμε, κάνοντας συνεχή άντλησή τους καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος».
Οι προεργασίες για το ερευνητικό έργο της ομάδας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν ήδη ξεκινήσει από τον περασμένο Απρίλιο, μας πληροφορεί ο κ. Βασσάλος. «Στον «χορό» μπαίνουν και εταιρείες και στο συγκεκριμένο κομμάτι δεν έχει ακόμη επιλεγεί ο εταιρικός συμμετέχων». Η ομάδα του κ. Βασσάλου θα λάβει χρηματοδότηση της τάξεως των 50.000 ευρώ ετησίως για την πρώτη φάση του Human Brain Project. «Η πρόκληση είναι μεγάλη και είναι σημαντικό να απαντήσουμε σε αυτή και στο πλαίσιο της ανάγκης εξωστρέφειας των ελληνικών πανεπιστημίων, κυρίως μέσα στην κρίση». Ο καθηγητής τονίζει ότι ο μεγάλος χρονικός ορίζοντας του συγκεκριμένου προγράμματος δίνει περιθώρια για τη βαθιά ανάλυση τόσο του εγκεφάλου όσο και των ίδιων των ερευνητικών πρακτικών.


Ως τον τελευταίο νευρώνα…
Στο πεδίο της Ιατρικής Πληροφορικής θα συνεισφέρει και άλλη μια ελληνική επιστημονική ομάδα, αυτή του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Γιάννη Ιωαννίδη και με χρηματοδότηση της τάξεως των περίπου 190.000 ευρώ για την πρώτη φάση του προγράμματος. «Εμείς θα παρέχουμε το λογισμικό, την πλατφόρμα πάνω στην οποία θα τρέξουν τμήματα του προγράμματος. Πρόκειται για μια γενική πλατφόρμα η οποία θα μπορεί να έχει και άλλες χρήσεις εκτός από τη μελέτη του εγκεφάλου». Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, τα όσα θα δούμε (επιστήμονες και μη) στα χρόνια που έρχονται θα είναι θαυμαστά. «Τίθεται ένας πολύ υψηλός, προκλητικός στόχος που θα «γεννήσει» καινοτομία τόσο στην Ιατρική όσο και στην επιστήμη των υπολογιστών. Ο τελικός σκοπός είναι η πλήρης απεικόνιση του εγκεφάλου ως τον τελευταίο νευρώνα, την τελευταία σύναψη, ως το έσχατο ηλεκτρικό ρεύμα που φθάνει σε κάθε γωνιά του εγκεφάλου». Την ίδια στιγμή και από πλευράς Πληροφορικής το πρόγραμμα αυτό, κατά τον καθηγητή, είναι «προκλητικό». «Οι προκλήσεις και η πρόοδος που σίγουρα θα επέλθει θα αφορούν τόσο το πεδίο των υπερυπολογιστών όσο και εκείνο της διαχείρισης, οργάνωσης και επεξεργασίας πολύπλοκων δεδομένων. Αναμένεται να προκύψουν νέοι αλγόριθμοι, καινούργια εξελιγμένα υπολογιστικά μοντέλα».
Ο κ. Ιωαννίδης πιστεύει ότι θα είναι μάλλον απίθανο να καταφέρουν οι ειδικοί να φθάσουν μέσα σε μία δεκαετία στον δυσθεώρητο στόχο που είναι η πλήρης κατάκτηση του εγκεφάλου του ανθρώπου. «Οπως όμως συμβαίνει συχνά στην επιστήμη, θέτουμε ουσιαστικά άπιαστους στόχους που ενθουσιάζουν την επιστημονική κοινότητα. Και μπορεί να μην πιάσουμε το άπιαστο, αλλά στην πορεία είμαι σίγουρος ότι θα πιάσουμε κάτι πολύ… χειροπιαστό προς όφελος της επιστήμης και της κοινωνίας». Μόνο κυνηγώντας επιστημονικά όνειρα (όσο μακρινά και αν φαίνονται) μπορούμε μάλλον να διαμορφώσουμε μια καινούργια επιστημονική –και όχι μόνο –πραγματικότητα. Το Human Brain Project που μόλις γεννήθηκε υπόσχεται να «γεννήσει» γνώση αλλά και ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους.
Και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού
Μετά την Ευρώπη και οι ΗΠΑ, διά στόματος μάλιστα του προέδρου της χώρας Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσαν μια αντίστοιχη τεράστια ερευνητική πρωτοβουλία για τη μελέτη του ανθρώπινου εγκεφάλου με στόχο μεταξύ άλλων την αντιμετώπιση ασθενειών όπως η νόσος Αλτσχάιμερ ή η νόσος του Πάρκινσον. Τον περασμένο Απρίλιο ο αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε στην Ουάσιγκτον το «ΒRAIN Initiative» (Πρωτοβουλία για την Ερευνα του Εγκεφάλου με Προωθημένες Καινοτόμες Νευροτεχνολογίες), ένα πρόγραμμα που θα εγκαινιαστεί το 2014 με χρηματοδότηση 100 εκατομμυρίων δολαρίων μόνο για το πρώτο έτος.
Το «BRAIN Initiative» θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών μέσω των οποίων θα είναι δυνατή η παρακολούθηση περισσότερων νευρώνων στον εγκέφαλο ταυτόχρονα. «Η πρωτοβουλία BRAIN θα επιταχύνει την ανάπτυξη και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, που θα επιτρέψουν στους ερευνητές να παράγουν δυναμικές εικόνες του εγκεφάλου οι οποίες θα δείχνουν πώς τα μεμονωμένα κύτταρά του και οι πολύπλοκοι νευρώνες αλληλεπιδρούν με την ταχύτητα της σκέψης» ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση ο Λευκός Οίκος. Στην ανακοίνωση σημειωνόταν επίσης ότι «οι τεχνολογίες αυτές θα ανοίξουν νέες πόρτες για να διερευνηθεί το πώς ο εγκέφαλος καταγράφει, επεξεργάζεται, χρησιμοποιεί και αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες πληροφοριών, ώστε να χυθεί φως στους πολύπλοκους δεσμούς ανάμεσα στη λειτουργία του εγκεφάλου και στην ανθρώπινη συμπεριφορά».
Στο «BRAIN Initiative» θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (National Institutes of Health), το ερευνητικό σκέλος του Πενταγώνου DARPA, καθώς και το Εθνικό Ιδρυμα Επιστήμης των ΗΠΑ (National Science Foundation).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ