Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Τον Διονύση Σαββόπουλο είναι αμφίβολο αν τον έχει υπ’ όψιν του ο Φρανς Τίμερμανς. Γνωρίζει όμως καλά και θαυμάζει, όπως αποκάλυψε, έναν άλλο τραγουδοποιό που έχει την «τύχη» να τραγουδά στα αγγλικά: τον Μπρους Σπρίνγκστιν. Εμπνευσμένος από τον αμερικανό ακτιβιστή-μουσικό, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας την Τρίτη στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για το Υδρογόνο που διοργανώθηκε στο Ρότερνταμ, είπε ότι «το υδρογόνο ροκάρει». Και διαβεβαίωσε ότι στο μέλλον τα πιο συναρπαστικά ταξίδια μας θα είναι εκείνα που θα κάνουμε με καθαρή ενέργεια που προέρχεται από το υδρογόνο.
Ας μας συγχωρήσουν ο κ. αντιπρόεδρος και ο αγαπητός Μπρους, αλλά ο «δικός» μας Διονύσης, λόγω καταγωγής ίσως, θα το συνόψιζε πιο λακωνικά και πιο ποιητικά. Θα έλεγε απλά ότι «το υδρογόνο είναι το ροκ του μέλλοντός μας». Και μάλιστα το πράσινο υδρογόνο, αυτό δηλαδή που προέρχεται από ηλεκτρισμό που παράγεται με εναλλακτικές πηγές: από τον Αίολο και τον Ηλιο, θεοί αμφότεροι και χιλιοτραγουδισμένοι παρ’ ημίν και παγκοσμίως.
«Η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, αυτός ο τρομερός πόλεμος που ξεκίνησε ο Πούτιν, χαλύβδωσε τη βούληση της Ευρώπης να τερματίσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα» είπε ο Τίμερμανς, παρακάμπτοντας βέβαια τους ευρωπαϊκούς φαρισαϊσμούς και την ασυνεννοησία των «27» σε ό,τι αφορά τις (μη) κυρώσεις κατά της Μόσχας. Αλλά, κατά τον ολλανδό πολιτικό και διπλωμάτη, «ο πόλεμος θα λειτουργήσει ως επιταχυντής για την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού προβλήματος του πλανήτη» – εφόσον τερματιστεί τάχιστα βέβαια, διότι κάθε μέρα που περνά διευρύνει, βαθαίνει και διαιωνίζει την κλιματική κρίση.
10 εκατ. τόνοι παραγωγή
Ο Τίμερμανς αποκάλυψε ότι την ερχόμενη Τετάρτη 18 Μαΐου η Κομισιόν θα παρουσιάσει το λεπτομερές ευρωπαϊκό σχέδιο (RepowerEU) για την καθαρή ενέργεια, που προβλέπει την παραγωγή 10 εκατ. τόνων πράσινου υδρογόνου ετησίως στην Ευρώπη και την εισαγωγή σε αυτήν επιπλέον 10 εκατ. τόνων από τρίτες χώρες. Από το λιμάνι του Ρότερνταμ ο Τίμερμανς μίλησε για τη σημασία όλων των ευρωπαϊκών λιμένων για τη στροφή προς την «οικονομία του υδρογόνου». Για το πώς μπορεί να μεταφερθεί και να αποθηκευθεί ενέργεια που παράγεται από αέρηδες που πνέουν χιλιάδες ναυτικά μίλια μακριά.
Ο Τίμερμανς ανέφερε τρεις παράγοντες που καθιστούν την παραγωγή υδρογόνου κοστοβόρα: τη διαθεσιμότητα και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, την τιμή των ηλεκτρολυτών για να εξαχθεί πράσινο υδρογόνο και τη στήριξη (ή… μη στήριξη) των κυβερνήσεων, ώστε να αποφέρει κέρδη το όλο εγχείρημα. «Με τις σημερινές τιμές του φυσικού αερίου, το πράσινο υδρογόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθίσταται ανταγωνιστικό» σημειώνει ο αντιπρόεδρος, διευκρινίζοντας ότι σήμερα η Ευρώπη παράγει υδρογόνο κατά 98% από φυσικό αέριο («κάτι που πρέπει να τερματιστεί»). Και παρατηρώντας ότι «υπό το πρίσμα αυτό ο πόλεμος επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση».
Αλέξανδρος Καψύλης