Εκτός συνόρων, μεγάλο ερώτημα εξακολουθεί να παραμένει τι θα σημάνει το ηχηρό εκλογικό χαστούκι στον Εμανουέλ Μακρόν που προβάλλεται ως ο de facto ηγέτης της ΕΕ από τότε που η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ αποχώρησε από την εξουσία. Θα υπάρχουν επιπτώσεις στις διπλωματικές του κινήσεις ειδικά σε μια περίοδο αλληλοεπικαλυπτόμενων κρίσεων με τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και την αύξηση του κόστους ζωής; Μπορεί αυτή η, κατά γενική ομολογία, αποτυχία του να σπιλώσει την ευρωπαϊκή του κληρονομιά; Θα απολαμβάνει ισχυρή αξιοπιστία στη ευρωπαϊκή σκηνή;

«Θεωρώ ότι ο Μακρόν θα συνεχίσει να ασκεί ηγετικό ρόλο, επειδή δεν υπάρχουν πραγματικά άλλοι ηγέτες στην Ευρώπη που να έχουν ατζέντα για την Ευρώπη» σχολιάζει στο Reuters η Τζορτζίνα Ράιτ από τη δεξαμενή σκέψης Institut Montaigne. Στη Γερμανία ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς λόγω του δικού του τετρακομματικού συνασπισμού δεν έχει την ίδια επιρροή στα ευρωπαϊκά δρώμενα με αυτή της προκατόχου του Μέρκελ. Στην Ιταλία, από την άλλη, ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι πρέπει να επωμιστεί το βάρος της νέας κρίσης που διέρχεται ο μεγαλύτερος εταίρος στον κυβερνητικό του συνασπισμό. Τα Πέντε Αστέρια διασπάστηκαν την περασμένη εβδομάδα μετά την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει την κατάρρευση της κυβέρνησης πριν από τις προγραμματισμένες εκλογές.

Οι σύμβουλοι του γάλλου προέδρου δεν θεωρούν ότι το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής θα μειώσει την ικανότητα του Μακρόν να διαμορφώνει την ευρωπαϊκή ατζέντα, ενώ στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων ο γάλλος υπουργός ΕΕ Κλεμάν Μπον δήλωσε ότι «η δέσμευση της Γαλλίας στην Ευρώπη είναι ακλόνητη».

Οι απόψεις πάνω στο θέμα διίστανται. «Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών θα επηρεάσει σχετικά την ευρωπαϊκή αξιοπιστία του προέδρου. Σε αντίθεση με πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, η Γαλλία δεν είναι τόσο εξοικειωμένη με την έννοια των συνασπισμών και των συμβιβασμών με διαπραγμάτευση» λέει ο ειδικός σύμβουλος του Ινστιτούτου Jacques Delors Τιερί Σοπέν στην ιστοσελίδα Euractiv.

Συνεπώς, προσθέτει, «θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να προσαρμοστούμε και να μάθουμε, διότι αυτή η λογική του συμβιβασμού έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική κουλτούρα της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, που έχει τις ρίζες της σε μια κάθετη προσέγγιση διακυβέρνησης».

Εκτός αυτού, ο γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον «ευρωσκεπτικισμό» του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν αλλά και της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης της Μαρίν Λεπέν, που είναι τώρα οι κύριες αντιπολιτευτικές δυνάμεις στη νέα Εθνοσυνέλευση, αλλά και η μόνη ορατή πλειοψηφία.

Ωστόσο, καθώς οι εξωτερικές υποθέσεις εξακολουθούν να βρίσκονται στη θεσμική αρμοδιότητα του προέδρου, ο Σοπέν καταλήγει με τη διαπίστωση ότι «οι βουλευτικές εκλογές δεν θα επηρεάσουν θεμελιωδώς την ευρωπαϊκή ατζέντα της Γαλλίας».