Το Σύμφωνο Σταθερότητας στην Ευρώπη «είναι βέβαιο» ότι δεν θα επιβληθεί «με τους ίδιους κανόνες» στο μέλλον, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δεν προβλέπει, ωστόσο, αναθεώρηση των ανωτάτων ορίων του ελλείμματος και του χρέους μέχρι το επόμενο έτος.

Μετά την ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών συνομιλιών που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο με στόχο την αναζήτηση συναίνεσης μεταξύ των χωρών-μελών για την τροποποίηση των κριτηρίων που πλαισιώνουν τα δημόσια οικονομικά, «είναι βέβαιο ότι δεν θα εφαρμοσθούν οι ίδιοι κανόνες» σχολίασε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα πλαφόν

 «Το 2023 δεν θα υπάρξει επιστροφή» στους κανόνες αυτούς, προέβλεψε πάντως η ίδια, η οποία θεωρεί ότι η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να ενεργήσει ως προς «τους τρόπους ερμηνείας» των κανόνων, καθώς τα πλαφόν του 3% και 60% «είναι εγγεγραμμένα στα κείμενα (των συνθηκών) και για να εξαφανισθούν θα πρέπει να αναθεωρηθούν» ομοφώνως από τα κράτη-μέλη.

«Δεν πιστεύω ότι μπορούμε με ρεαλιστικό τρόπο να περιμένουμε θεμελιώδεις αλλαγές στα κριτήρια του ελλείμματος και του χρέους, για τα οποία θα χρειαζόταν τροποποίηση των συνθηκών» δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος αναμένει πως η πραγματική διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει τον Ιούνιο, οπότε θα παρουσιάσει και η Κομισιόν τις προτάσεις της.

Οι τοποθετήσεις αυτές προδιαθέτουν για δύσκολες συνομιλίες για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας, δεδομένης και της δήλωσης του γάλλου υπουργού Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος θεωρεί «ξεπερασμένα» τα όρια.  

Τρικ για το χρέος

Ξένες τράπεζες εκτιμούσαν πως θα μπορούσε να υιοθετηθεί ένα τρικ για το χρέος: Ο υφιστάμενος κανόνας προβλέπει ότι κάθε χρόνο οι κυβερνήσεις θα πρέπει να μειώνουν το δημόσιο χρέος κατά το 1/20 της υπέρβασης άνω του 60% του ΑΕΠ. Με πολλές χώρες να έχουν χρέη πολύ πάνω από το 100% του ΑΕΠ, ένας τέτοιος κανόνας θεωρείται μη ρεαλιστικός από τους υπουργούς Οικονομικών.

Ετσι όπως εκτιμάται θα μπορούσε να υπάρχει η υποχρέωση οι κυβερνήσεις να μειώνουν κάθε χρόνο το δημόσιο χρέος κατά το 1/40 (όχι κατά 1/20) της υπέρβασης άνω του 60% του ΑΕΠ, κάτι που σημαίνει πως άτυπα το όριο του 60% θα είναι τελικά χωρίς να αλλάξει στο 100%.

Επενδύσεις

Η ανάγκη για δημόσιες επενδύσεις για την επίτευξη των στόχων της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης αποτελεί επίσης βασικό επιχείρημα των υποστηρικτών της αναθεώρησης του ΣΣΑ, ώστε να εστιάζει λιγότερο στην επιβολή της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Οπως πάντως εκτιμάται, οι χώρες της Νότιας Ευρώπης θα έρθουν για ακόμα μία φορά σε σύγκρουση με τα πλούσια κράτη του Βορρά, που επιδιώκουν ελάχιστες αλλαγές, υποστηρίζοντας ότι οι τεράστιες αγορές τίτλων της ΕΚΤ έκαναν τις κυβερνήσεις υπερεξαρτημένες από αυτήν.