Ανοιξε από την Παρασκευή η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο εφέτος σε σύγκριση με πέρυσι είναι μειωμένο από 50 έως 150 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και το εισόδημα των δικαιούχων. Η πληρωμή του μερίσματος αναμένεται να γίνει στις 14 Δεκεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσει άλλη μία πληρωμή στις 21 Δεκεμβρίου για όσους δεν προλάβουν να υποβάλουν άμεσα την αίτηση.

Η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί σε 6 βήματα, ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι ενώ εκτιμούν ότι είναι δικαιούχοι, στο τέλος θα μείνουν εκτός λόγω των περιορισμών που υπάρχουν.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για την υποβολή της αίτησης είναι τα εξής:

1ο βήµα: Εισαγωγή στην εφαρμογή www.koinonikomerisma.gr με τους κωδικούς TAXIS net. Θα χρειαστεί κάποιος να αναγράψει τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου και τον ΑΜΚΑ προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.

 

2ο βήµα: Συναίνεση ενδιαφερομένου για πρόσβαση της εφαρμογής στα στοιχεία του και διασταύρωση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων με επανάληψη αναγραφής ΑΦΜ και ΑΜΚΑ.

 

3ο βήµα: Εμφάνιση και έλεγχος όλων των προσυμπληρωμένων προσωπικών οικονομικών στοιχείων κάθε ενδιαφερομένου (και των φιλοξενουμένων). Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι τα στοιχεία που αντλούνται προέρχονται από τις φορολογικές δηλώσεις του 2018, δηλαδή τα εισοδήματα του 2017.

 

4ο βήµα: Συμπλήρωση e-mail, αριθμού κινητού τηλεφώνου και IBAN τραπεζικού λογαριασμού που θα μπουν τα χρήματα, εφόσον φυσικά η αίτηση γίνει αποδεκτή. Στην περίπτωση που κάποιος ήταν άνεργος το 2018 θα πρέπει να συμπληρώσει ειδικό κωδικό, ενώ όποιοι έχουν αποκτήσει παιδί ή παιδιά εντός του τρέχοντος έτους και αυτοί με τη σειρά τους θα πρέπει να αναγράψουν το ΑΜΚΑ των τέκνων για να τύχουν καλύτερης μεταχείρισης και να λάβουν υψηλότερο μέρισμα.

 

5ο βήµα: Εγκριση ή διαγραφή φιλοξενουμένων από τη μεριά του ατόμου που συμπληρώνει την αίτηση. Ωστόσο οι φιλοξενούμενοι θα μπουν και αυτοί στο www.koinonikomerisma.gr για να δώσουν τη συγκατάθεση-συναίνεσή τους και να προχωρήσει η διαδικασία.

 

6ο βήµα: Επιβεβαίωση στοιχείων και πάτημα κουμπιού «Συμφωνώ» για να προχωρήσει η διαδικασία και να εγκριθεί το ποσό του μερίσματος.

Ωστόσο, έχουν προκύψει πολλά ερωτήματα αναφορικά με την εφετινή διαδικασία υποβολής αιτήσεων και «Το Βήμα της Κυριακής» παρουσιάζει συνοπτικά τις απαντήσεις.

Μπορώ να τροποποιήσω τη σύνθεση του νοικοκυριού;

 Η μόνη δυνατή μεταβολή είναι η περίπτωση γέννησης τέκνου εντός του 2018. Καμία άλλη αλλαγή στη σύνθεση του νοικοκυριού δεν είναι δυνατή.

Μπορώ να αλλάξω τη σύνθεση του νοικοκυριού σε περίπτωση που είχα κάποιον φιλοξενούμενο, αλλά δεν τον φιλοξενώ πλέον;

Η αίτηση περιλαμβάνει τα στοιχεία της φορολογικής δήλωση 2018 (εισοδήματα 2017). Εάν στη δήλωση εμφανίζεται φιλοξενούμενο άτομο, ακόμα και αν αυτό πλέον δεν φιλοξενείται, δεν μπορεί να αφαιρεθεί.

 Τι γίνεται στην περίπτωση όπου κάποιος φαίνεται στην τελευταία φορολογική δήλωση φιλοξενούμενος, ενώ τώρα μένει σε δικό του σπίτι ή σε δωρεάν παραχωρημένη κατοικία; Μπορεί να κάνει αίτηση μόνος του;

Οχι. Ακόμα και εάν τώρα δεν διαμένει στο νοικοκυριό που είχε δηλώσει.

Οσοι σπουδάζουν μπορούν να υποβάλουν αίτηση μόνοι τους ή θεωρούνται προστατευόμενα μέλη;

Οχι. Δεν μπορούν να υποβάλουν. Οσοι σπουδάζουν μέχρι την ηλικία των 25 ετών θεωρούνται προστατευόμενα μέλη, συμπεριλαμβάνονται στη φορολογική δήλωση των γονέων τους, ανεξαρτήτως τόπου διαμονής, ακόμη και αν υποβάλλουν δική τους ξεχωριστή δήλωση.

Παντρεύτηκα το 2018, αλλά έμενα μόνος το 2017, μπορώ να κάνω αίτηση μαζί με τον/τη σύζυγο;

Δεν μπορεί να γίνει κοινή αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα, αφού η αίτηση απεικονίζει την εικόνα του φορολογουμένου σύμφωνα με την εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή τυχόν τροποποιητικές της μέχρι 31/10/2018.

Τι να κάνω στην περίπτωση που με φιλοξενούσε άτομο που έχει αποβιώσει;

Σε αυτή την περίπτωση, η πλατφόρμα αναγνωρίζει αυτόματα το πρόβλημα και επιτρέπει στους φιλοξενουμένους να κάνουν αίτηση, αρκεί να έχει δηλωθεί ο θάνατος στο ληξιαρχείο.

Φιλοξενήθηκα για έναν μήνα το 2017. Μπορώ να κάνω αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα;

Το σύστημα δεν μετράει μήνες φιλοξενίας. Τουλάχιστον έναν μήνα να έχει φιλοξενηθεί κάποιος εντός του 2017 θεωρείται φιλοξενούμενος.

Τι λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό του εισοδήματος για το κοινωνικό μέρισμα;

Το σύνολο των εισοδημάτων πραγματικών ή τεκμαρτών και εκείνων που απαλλάσσονται από τον φόρο καθώς και το σύνολο των επιδομάτων.

Το επίδομα ανεργίας, το ΚΕΑ, τα αναπηρικά επιδόματα, το ΕΚΑΣ, συνυπολογίζονται στο εισόδημα;

Ναι. Θεωρούνται εισόδημα.

Είμαι άνω των 70 ετών και δεν έχω πρόσβαση σε υπολογιστή, είναι απαραίτητο να κάνω αίτηση;

Εάν είστε άνω των 70 ετών και λαμβάνετε σύνταξη ή το επίδομα των ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ, δεν είναι απαραίτητη η υποβολή αίτησης (αφορά ένα μόνο άτομο ή ζευγάρι και δεν ισχύει όταν υπάρχουν και άλλα μέλη στο νοικοκυριό).

Τα υπέρ και τα κατά των ξεχωριστών δηλώσεων από τα ζευγάρια

Εξι μήνες μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας όπου άνοιγε τον δρόμο στην Εφορία να επιτρέπει στα παντρεμένα ζευγάρια ή σε όσα έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης να υποβάλλουν χωριστά δηλώσεις, το υπουργείο Οικονομικών με νομοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή εφαρμόζει την απόφαση του ΣτΕ από τις φορολογικές δηλώσεις του 2019 (εισοδήματα 2018).

Η διαδικασία της ξεχωριστής υποβολής είναι προαιρετική και κάθε χρόνο θα πρέπει ένας από τους δύο συζύγους να ενημερώνει έως τα τέλη Φεβρουαρίου ηλεκτρονικά την Εφορία μέσω εφαρμογής του συστήματος TAXIS για τις προθέσεις τους αν έχουν αποφασίσει να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση χωριστά.

Με αυτόν τον τρόπο θα εκδίδεται ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα για τον σύζυγο και τη σύζυγο.

Αυτό έχει τα υπέρ και τα κατά του. Στα υπέρ είναι ότι ο κάθε σύζυγος: Πληρώνει τον φόρο που του αναλογεί και αν έχει επιστροφή φόρου τον εισπράττει χωρίς να γίνεται συμψηφισμός επιστροφής με τυχόν οφειλή του άλλου συζύγου.

Στα κατά είναι η περίπτωση όπου ένας από τους δύο συζύγους πιάνεται στα τεκμήρια και δεν θα μπορεί ο άλλος, ενώ έχει τα εισοδήματα, να τον καλύψει για να μην πληρώσει παραπάνω φόρο. Επίσης, όταν ένας από τους δύο δεν καλύπτει το ποσό αποδείξεων με πλαστικό χρήμα θα πληρώνει πέναλτι φόρου 22%, ενώ όταν υποβάλλεται κοινή φορολογική δήλωση τότε ο ένας σύζυγος συμπληρώνει αυτόματα τις αποδείξεις που λείπουν από τον άλλον.