Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν πλέον ανοίξει τις ατζέντες και σημειώνουν τις ημερομηνίες των επόμενων εβδομάδων, ώστε να ληφθεί η τελική απόφαση και να προχωρήσει ο Πρωθυπουργός στην προκήρυξη των εκλογών και τη διάλυση της Βουλής.

Συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη επιβεβαιώνει ότι «προετοιμαζόμαστε για τον Απρίλιο», κάτι το οποίο διαπιστώνει κανείς και στην Πειραιώς, όπου το κομματικό επιτελείο βρίσκεται σε αναβρασμό, ενώ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έκανε ένα ακόμη βήμα και ανέφερε στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ την Πέμπτη ότι «εκλογές θα έχουμε κάποια στιγμή την άνοιξη, άρα είμαστε σε οιονεί προεκλογική περίοδο».

Η ατζέντα προς τις κάλπες

Βάσει του κυβερνητικού και κομματικού προγραμματισμού, τα δεδομένα είναι τα εξής:

  • Το τελευταίο (μέχρι στιγμής) προγραμματισμένο Υπουργικό Συμβούλιο είναι στις 28 Φεβρουαρίου.
  • Το σύνολο του νομοθετικού σχεδιασμού ολοκληρώνεται στις αρχές Μαρτίου.
  • Ενα «ερανιστικό» νομοσχέδιο (νομοσχέδιο-σκούπα) θα έρθει προς συζήτηση και ψήφιση εντός της ερχόμενης ή μεθεπόμενης εβδομάδας.
  • Το οικονομικό επιτελείο έχει διαμηνύσει ότι οι εξαγγελίες για την τρέχουσα κυβερνητική θητεία έχουν ολοκληρωθεί. Τα ταξίδια του Πρωθυπουργού στο εξωτερικό ολοκληρώνονται με την παρουσία του αυτό το Σαββατοκύριακο στη Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου. Στο ημερολόγιο υπάρχει μόνο η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 23-24 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, η οποία πιθανώς θα συνδυαστεί με την προηγούμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γαλλία, στα ναυπηγεία όπου κατασκευάζονται οι φρεγάτες Belh@rra.
  • Τα ψηφοδέλτια είναι έτοιμα σε ποσοστό 90% και απομένουν οι τελικοί εσωτερικοί έλεγχοι.
  • Το πρόγραμμα της ΝΔ αναμένεται να δημοσιοποιηθεί έως το τέλος του Φεβρουαρίου.
  • Επιπλέον, με τη συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στα «ΝΕΑ» διαψεύστηκε με σαφή τρόπο ότι η Εκκλησία έχει την οποιαδήποτε ένσταση στο ενδεχόμενο διεξαγωγής των εκλογών την Κυριακή των Βαΐων, στις 9 Απριλίου.

Η επικρατέστερη των εισηγήσεων

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Πρωθυπουργός σταθμίζει δύο εισηγήσεις, οι οποίες διατυπώνονται από διαφορετικές ομάδες συνεργατών του: Να προχωρήσει στον προκήρυξη των εκλογών το ταχύτερο δυνατόν, καθώς τα δημοσκοπικά δεδομένα είναι ευνοϊκά και δεν εμφανίζουν στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανατροπές ή να επιλέξει μία ημερομηνία η οποία θα φέρει το κλείσιμο του εκλογικού κύκλου όσο το δυνατόν πιο κοντά στην εξάντληση της τετραετίας.

Οι ενδείξεις αυτή τη στιγμή συγκλίνουν στο ότι θα επικρατήσει η πρώτη επιλογή. Ενας επιπλέον λόγος είναι ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθούν «ατυχήματα», όπως η αχρείαστη ένταση με τους καλλιτέχνες ή η άνευ ουσίας, αλλά επικοινωνιακά επιζήμια, αντιπαράθεση για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Εφόσον δεν υπάρξουν απρόοπτα, αναζητείται ο τρόπος με τον οποίο ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την προκήρυξη των εκλογών για την Κυριακή των Βαΐων, η οποία βάσει των συνταγματικών προβλέψεων θα πρέπει να γίνει στις 10 Μαρτίου. Πιθανολογείται ότι μία επιλογή θα είναι ο προγραμματισμός ενός έκτακτου Υπουργικού Συμβουλίου, μάλλον απολογιστικού χαρακτήρα, για τη συγκεκριμένη Παρασκευή.

Το σενάριο των ηττημένων

Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα ο Πρωθυπουργός έχει ήδη αναλάβει τον κεντρικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία. Και με σταδιακά βήματα προσαρμόζει στις συνθήκες της περιόδου τα διλήμματα και τους κινδύνους. Στην τελευταία του συνέντευξη στην ΕΡΤ ανέδειξε μεταξύ των άλλων και τις πιθανές «εκπλήξεις» που μπορεί να επιφυλάσσει ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τις δηλώσεις του ότι δεν θα επιθυμεί να σχηματίσει «κυβέρνηση των ηττημένων».

Οπως είπε χαρακτηριστικά, με προφανή επιδίωξη να υπογραμμίσει τη σημασία της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης με το σύστημα της απλής αναλογικής: «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν μπορούσε ο κ. Τσίπρας με κάποιον τρόπο, και ως ηττημένος, να βρει κάποια πλειοψηφία η οποία να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, θα διερευνούσε αυτό το ενδεχόμενο. Πολύ δύσκολο αριθμητικά, όχι αδύνατο. Αρα οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό ως ενδεχόμενο υπάρχει, δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί κανείς μαθηματικά να το αποκλείσει».

Κοιτώντας δεξιά και αριστερά

Πέραν των όσων συμβαίνουν στη δημόσια σφαίρα της αντιπαράθεσης, η προσοχή του εκλογικού επιτελείου της ΝΔ είναι στραμμένη στην κινητικότητα και στις προσπάθειες συσπειρώσεων στον χώρο της Αριστεράς και της Ακρας Δεξιάς. Ως προς το δεύτερο, κρίσιμη είναι η απόφαση του Αρείου Πάγου και το αν θα απαγορευτεί τελικά η συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές, αλλά και το αν θα υπάρξουν συσπειρώσεις σε άλλα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ, με στόχο ένα εκλογικό ποσοστό που θα τους επιτρέψει να μπουν στη Βουλή. Υπό αυτό το πρίσμα ιδιαίτερη σημασία προσδίδεται στις τακτικές πλέον δημόσιες παρεμβάσεις του πρώην προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Την αντίστοιχη σημασία έχει για την κυβέρνηση και η κινητικότητα στην Αριστερά, καθώς η είσοδος του ΜέΡΑ25 ή κάποιου άλλου σχήματος στο Κοινοβούλιο θα επηρεάσει σε καθοριστικό βαθμό και τις πιθανότητες της αυτοδυναμίας.

Ο ρόλος του σεισμού και η επίσκεψη Μπλίνκεν

Η παράμετρος που φαίνεται ότι τουλάχιστον έως τις εκλογές έχει εκλείψει είναι η ελληνοτουρκική ένταση. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι οι καταστροφές από τους σεισμούς και η έκταση της ανθρώπινης τραγωδίας στην Τουρκία αναγκαστικά θα απορροφήσουν όλη την ενέργεια και την πολιτική δράση του Ταγίπ Ερντογάν.

Σε αυτή τη συγκυρία, σημαντικό στοιχείο της περιόδου είναι και η επικείμενη επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος θα βρεθεί στην Αθήνα στις αρχές της εβδομάδας, αφότου προηγουμένως θα έχει επισκεφθεί την Τουρκία.

Εν όψει πάντως των συναντήσεών του με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, από την κυβέρνηση διαμηνύουν ότι όποιος και αν είναι ο σχεδιασμός της αμερικανικής κυβέρνησης για μία ενθάρρυνση του ελληνοτουρκικού διαλόγου, πριν από τις εκλογές δεν θα πρέπει να αναμένει κανείς κάποια εξέλιξη.