Οι κρίσιμες αγορές το 2022 για τον ελληνικό τουρισμό
Παρά τον πόλεμο δεν υπήρξε «πάγωμα» από τις μεγάλες αγορές στις κρατήσεις τουριστικών πακέτων
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σε Δύση και Ανατολή, και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ και στην Κίνα, ανοίγεται η ηγεσία του ελληνικού τουρισμού προκειμένου αφενός να καλύψει τις απώλειες των 800.000 τουριστών από το μέτωπο του πολέμου (Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία) και αφετέρου να διατηρήσει τη δυναμική ανόδου που απέκτησε η χώρα το 2021.
Παρά τον πόλεμο στις κρατήσεις τουριστικών πακέτων, ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι δεν υπήρξε «πάγωμα» από τις μεγάλες αγορές, αν και ανακόπηκε ο ρυθμός των κρατήσεων των προ της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία εβδομάδων.
Τα ερωτηματικά
«Ερωτηματικά» για το 2022 θα αποτελέσουν κυρίως οι αγορές της Πολωνίας και της Ρουμανίας, καθώς παραμένει άγνωστο εάν πλέον τα νοικοκυριά των χωρών αυτών θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν, λόγω πληθωρισμού και των επιπτώσεων στις οικονομίες τους από τις μεγάλες ροές ουκρανών προσφύγων στις δύο χώρες. Πρόκειται για δύο μεγάλες αγορές που τροφοδοτούν τον ελληνικό τουρισμό με προορισμό θέρετρα της Βόρειας Ελλάδας, κατά βάση μέσω των οδικών μετακινήσεων – αφίξεων.
Οι εξελίξεις
Υπό διερεύνηση παραμένει η συμπεριφορά των αμερικανών τουριστών που αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη αγορά για την Ελλάδα, μετά τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. «Εάν η σύρραξη στην Ουκρανία λάβει διαφορετική τροπή, θα επηρεάσει και άλλες αγορές, με κύρια αυτήν των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί είναι πιθανό να δυσκολευθούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη εάν συνεχιστούν οι απρόοπτες εξελίξεις» επισημαίνει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) Αλέξανδρος Βασιλικός αν και ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας προετοιμάζει καμπάνια-πρόσκληση να επισκεφθούν τη χώρα μας όχι μόνο Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αλλά και Κινέζοι, Αραβες και Ινδοί.
Ξενοδοχεία
Στον αντίποδα, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η κινεζική Fosun Tourism Group (η οποία εξαγόρασε τη βρετανική Thomas Cook μετά την πτώχευσή της το 2019) ανακοίνωσε ότι οκτώ ξενοδοχεία Casa Cook και Cook’s Club θα λειτουργήσουν την εφετινή σεζόν στην Ελλάδα. Τέσσερα νέα θα ανοίξουν τον Μάιο σε Ρόδο, Κέρκυρα, Μύκονο και Σάμο, τα οποία θα προστεθούν στις μονάδες που ήδη λειτουργούν σε Ρόδο, Κω και Κρήτη.
ΗΠΑ: Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019, αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό με βάση τις τουριστικές εισπράξεις (1,189 δισ. ευρώ), ενώ σε σχέση με τον αριθμό των επισκεπτών ήταν στην έβδομη θέση με 1,179 εκατ. τουρίστες.
Η αγορά των ΗΠΑ εμφανίζει υψηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη (545 ευρώ) και διανυκτέρευση (95 ευρώ) σε σχέση με τον μέσο όρο της Ελλάδας (482 ευρώ), ωστόσο παρουσιάζει χαμηλότερη μέση διάρκεια διαμονής (5,7 ημέρες) σε σχέση με τον μέσο όρο (6,3 ημέρες) του συνόλου του ελληνικού τουρισμού.
Πολωνία: Ο εισερχόμενος τουρισμός από την Πολωνία την περίοδο 2017-2019 κατέγραψε αύξηση 14,1% (από 747.000 το 2017 σε 852.000 το 2019). Το μερίδιο της πολωνικής αγοράς στον εισερχόμενο τουρισμό για το 2019 ανήλθε στο 2,7%. Οι αφίξεις από την Πολωνία εμφανίζουν έντονη εποχικότητα, με το 83,7% το 2019 να καταγράφεται στο δεύτερο και στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με στοιχεία του UNWTO 2018, η Ελλάδα αποτελεί τον έβδομο πιο δημοφιλή προορισμό για εξερχόμενα ταξίδια από την Πολωνία. Οι εισπράξεις από την Πολωνία το 2019 άγγιξαν τα 416 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη ανήλθε στα 489 ευρώ.
Ρουμανία: Ο εισερχόμενος τουρισμός από τη Ρουμανία κατέγραψε αύξηση 19,9% την περίοδο 2017-2019 (από 1,1 εκατ. το 2017 σε 1,4 εκατ. το 2019). Το μερίδιο αγοράς της Ρουμανίας στον εισερχόμενο τουρισμό για το 2019 ήταν στο 4,4%. Σύμφωνα με στοιχεία του UNWTO, η Ελλάδα αποτελεί τον δεύτερο πιο δημοφιλή προορισμό μετά την Ουγγαρία για εξερχόμενα ταξίδια από τη Ρουμανία. Οι εισπράξεις από τη Ρουμανία το 2019 άγγιξαν τα 483 εκατ. ευρώ, με το μερίδιο αγοράς να ανέρχεται στο 2,7%.
Τουρκία: Ο εισερχόμενος τουρισμός από την Τουρκία κατέγραψε την περίοδο 2017-2019 αύξηση 12,5% (από 972.000 επισκέπτες το 2017 σε 1.093.000 το 2019). Το μερίδιο της τουρκικής αγοράς στον εισερχόμενο τουρισμό για το 2019 ανήλθε σε 3,5%. Οι εισπράξεις από την Τουρκία το 2019 άγγιξαν τα 326 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία του UNWTO, η Ελλάδα αποτελεί τον πιο δημοφιλή προορισμό για εξερχόμενα ταξίδια από την Τουρκία, ενώ οι δημοφιλέστεροι προορισμοί στην Ελλάδα είναι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η Αττική και το Βόρειο Αιγαίο.
Ρώσοι – Ουκρανοί: Οι επισκέπτες από τη Ρωσία και την Ουκρανία που θα «χαθούν» εφέτος για τον ελληνικό τουρισμό υπολογίζονται συνολικά σε περίπου 800.000. Το 2019 η Ελλάδα ήταν στις πρώτες 10 χώρες των προτιμήσεων των ρώσων ταξιδιωτών, προσελκύοντας συνολικά 583.000 ρώσους τουρίστες. Παρόλο που η δυναμική της Ρωσίας ως αγοράς εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα έχει μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια (το 2013 είχαν επισκεφθεί τη χώρα 1,23 εκατ. ρώσοι επισκέπτες), αποτελεί μια σημαντική αγορά λόγω της υψηλής δαπάνης των ρώσων επισκεπτών (645 ευρώ ανά ταξίδι). Οι εισπράξεις από τη Ρωσία το 2019 άγγιξαν τα 435 εκατ. ευρώ. Για φέτος, οι τουριστικοί πράκτορες ανέμεναν την άφιξη περίπου 600.000 ρώσων τουριστών και περίπου 200.000 ουκρανών επισκεπτών με μεγάλους προορισμούς τη Χαλκιδική και την Κρήτη.
Το άνοιγμα στην Κίνα
«Η υπογραφή κοινού προγράμματος δράσης στον τομέα του τουρισμού είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών και την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος» δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας μετά την υπογραφή του κοινού προγράμματος δράσης μεταξύ Ελλάδας και Κίνας για την περίοδο 2022-2024 στον τομέα του τουρισμού.
Από κινεζικής πλευράς, το πρόγραμμα υπέγραψε ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Αθήνα Xiao Junzheng, ο οποίος τόνισε πως «Κίνα και Ελλάδα είναι αρχαίοι πολιτισμοί με πλούσιους τουριστικούς πόρους και ισχυρή τουριστική βιομηχανία. Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια σύναψης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ διανύουμε και το δεύτερο έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Κίνας – Ελλάδας. Η υπογραφή του κοινού προγράμματος δράσης για τον τουρισμό είναι ιδιαίτερα σημαντική και ενισχύει το πνεύμα συνεργασίας των χωρών μας».
Το κοινό πρόγραμμα δράσης επικεντρώνεται στους παρακάτω τομείς:
l Περαιτέρω ενίσχυση της τουριστικής προβολής Ελλάδας και Κίνας μέσα από στοχευμένες πρωτοβουλίες και δράσεις και τη διοργάνωση και συμμετοχή σε διεθνείς ταξιδιωτικές εκθέσεις, συνέδρια και άλλες τουριστικές εκδηλώσεις που διεξάγονται στις δύο χώρες.
l Ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού:
α.
Πολιτιστικός τουρισμός, δεδομένης της μακράς Ιστορίας της Κίνας και της Ελλάδας.
β.
Τουρισμός MICE, λαμβάνοντας υπόψη τον αυξανόμενο όγκο του εμπορίου μεταξύ Κίνας και Ελλάδας, με στόχο τη σύσφιγξη των κινεζο-ελληνικών επιχειρηματικών σχέσεων και την ενίσχυση των ροών επιχειρηματιών τουριστών μεταξύ των δύο χωρών.
γ.
Γαμήλιος τουρισμός και τουρισμός νεονύμφων.
δ.
Ιατρικός τουρισμός και τουρισμός ευεξίας, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής και της αρχαίας ελληνικής ιατρικής, με στόχο τη δημιουργία πρωτότυπων προϊόντων και υπηρεσιών, που βασίζονται στη βοτανολογία, στις διατροφικές θεραπείες και στις θεραπευτικές τεχνικές.
l Συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, που περιλαμβάνει και την οργάνωση εντατικών μαθημάτων της κινεζικής και της ελληνικής γλώσσας στο προσωπικό που απασχολείται στην τουριστική βιομηχανία.
l Τουριστικές επενδύσεις: Ανταλλαγή πληροφοριών για τα προγράμματα επενδυτικών κινήτρων των δύο χωρών.

