Οι άγνωστες παρανομίες από ΜΚΟ στο Προσφυγικό
«Το Βήμα» αποκαλύπτει τις απόρρητες έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ στη Μυτιλήνη πριν από τον εμπρησμό της Μόριας – Οι «διεισδύσεις» στην Τουρκία, οι ΜΚΟ-πλοηγοί των δουλεμπόρων, οι επίμαχες συνομιλίες και τα βίντεο
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
«Μην πηγαίνετε από εκείνο το σημείο, γιατί υπάρχει σκάφος του Λιμενικού της Ελλάδας και θα σας εμποδίσει. Ακολουθήστε τις οδηγίες μας για να αποφύγετε τα ελληνικά πλοία…».
Αυτή φέρεται να ήταν μία από τις δεκάδες υποδείξεις μελών τριών ΜΚΟ που έχουν «βάση» στη Μυτιλήνη και τις γύρω περιοχές προς δουλεμπορικά πλοία που μετέφεραν μετανάστες από τα τουρκικά παράλια και η οποία καταγράφηκε στο πλαίσιο απόρρητης έρευνας – τους τελευταίους τρεις μήνες – της ΕΥΠ, της Αντιτρομοκρατικής και άλλων διωκτικών αρχών, που αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής». Πρόκειται για έρευνα που παρακολουθούσαν και επόπτευαν καθημερινά το Μαξίμου και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως και οι κ.κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Λευτέρης Οικονόμου από την ηγεσία της λεωφόρου Κατεχάκη. Κάτι που αποτυπώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να υπάρχει μια «κάθαρση» στη δράση των εν λόγω οργανώσεων στην Ελλάδα.
Κερδοσκοπία
και Μόρια
Πρόκειται για άγνωστο, ογκώδη φάκελο που φέρεται – όπως λένε έλληνες αξιωματούχοι – να αποδεικνύει με τον πλέον σαφή τρόπο τις παράνομες μεθοδεύσεις αρκετών ΜΚΟ που κερδοσκοπούν σε βάρος των μεταναστών και εμποδίζουν τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος από τις ελληνικές αρχές. Ολα αυτά αποκαλύπτονται λίγες ημέρες μετά τον εμπρησμό του ΚΥΤ της Μόριας από τουλάχιστον 20 Αφγανούς που διέμεναν στο συγκεκριμένο σημείο και όπου πάλι ερευνήθηκε – χωρίς να επιβεβαιωθεί – ότι μπορεί να υποκινήθηκαν από ΜΚΟ. Ωστόσο φέρεται να έχει διαπιστωθεί ότι ορισμένες από αυτές τις οργανώσεις του νέου φακέλου της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ για τη λαθραία μεταφορά μεταναστών προέτρεπαν πρόσφυγες της Μόριας να φύγουν από το ΚΥΤ λόγω των μέτρων για την COVID. Σε διαδικτυακούς τόπους ΜΚΟ υπήρχαν αναφορές για «παράνομες πιέσεις σε καθημερινή βάση και το Moria Camp μετατρέπεται σε μεγαλύτερη φυλακή της Ευρώπης με το πρόσχημα των μέτρων κατά της COVID-19».
Η διείσδυση των «πρακτόρων» της ΕΥΠ
Η συγκεκριμένη σημαντική έρευνα των διωκτικών αρχών και των μυστικών υπηρεσιών περιλαμβάνει τηλεφωνικές παρακολουθήσεις μελών ΜΚΟ και αλλοδαπών, καταγραφές επικοινωνιών σε κλειστά γκρουπ στο Facebook, βιντεοσκοπήσεις υπόπτων. Ακόμα στον εν λόγω φάκελο έχουν ενταχθεί αναφορές και στοιχεία από δύο αλλοδαπούς που στρατολογήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. και την ΕΥΠ, μετέβησαν στην Τουρκία, εμφανίστηκαν ως πρόσφυγες και κατέγραψαν τις παράνομες μεθοδεύσεις μελών ΜΚΟ και ολόκληρο το παρασκήνιο των συνεννοήσεων προκειμένου άτομα κυρίως από τη Μέση Ανατολή αλλά και τη Βόρεια Αφρική να έρχονται μαζικά στη χώρα μας.
Με τη διείσδυση των «πρακτόρων» της ΕΥΠ στην Τουρκία και στις λέμβους με τους μετανάστες να αποδίδει σημαντικά αποτελέσματα και να αποτυπώνει τη δράση ορισμένων ΜΚΟ που θέλουν να παρουσιάσουν «έργο» – με την υποδοχή ολοένα και περισσότερων προσφύγων «πελατών» – ώστε να αυξάνεται η χρηματοδότησή τους.
ΜΚΟ-«οδηγοί» διακινητών
Η έρευνα ανέλυσε στοιχεία και πληροφορίες από μετανάστες που κατέφθαναν στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες, όπως και δεδομένα που αντλήθηκαν από την κινητή τηλεφωνία, από συσκευές τηλεφώνων, από ιστοσελίδες στο Facebook και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από αυτά τα στοιχεία αναδεικνύονται παράνομες ενέργειες τουλάχιστον 10-12 μελών ΜΚΟ σε περίπου 10 λαθροδιακινήσεις μεταναστών, κυρίως προς τη Λέσβο, οι οποίες μπήκαν στο «στόχαστρο» των ελληνικών υπηρεσιών. Σε μία-δύο τουλάχιστον από αυτές επέβαιναν και οι «μετανάστες»-πληροφοριοδότες των ελληνικών αρχών. Οι υπεύθυνοι των διωκτικών αρχών και της ΕΥΠ εστίασαν αρχικά το ενδιαφέρον τους σε αναρτήσεις στο Διαδίκτυο όπου δίνονταν τηλέφωνα «έκτακτης ενημέρωσης» και συναγερμού για μετανάστες που επέβαιναν σε πλοιάρια από Τουρκία.
Τα τηλέφωνα αυτά ανήκαν σε ΜΚΟ που λειτουργούσαν ως «οδηγοί» και υποδοχείς των αλλοδαπών από την Τουρκία. Ενώ όμως αυτές οι κλήσεις εμφανίζονταν να γίνονται… επισήμως μόνο σε περιπτώσεις μεγάλου κινδύνου και ναυαγίου, κατέληγαν – όπως προέκυψε από τις σχετικές παρακολουθήσεις – να μετατρέπονται σε «πλοηγούς» των σκαφών, για να αποφύγουν τις δυνάμεις του Λιμενικού και της Frontex. Επιβαίνοντες στα πλοιάρια που είχαν «μυηθεί» από την Τουρκία στο… κόλπο τηλεφωνούσαν διαρκώς στα ειδικά τηλέφωνα των εν λόγω ΜΚΟ. Και έτσι από παρατηρητές των εν λόγω οργανώσεων έπαιρναν εντολές για να αποφύγουν με ελιγμούς ή με άλλες κινήσεις τα ελληνικά «εμπόδια». Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες εξετάζεται αν μέλη αυτών των ΜΚΟ είχαν εσωτερική πληροφόρηση από κρατικές υπηρεσίες.
Τα τηλέφωνα και τα social media «μίλησαν»
Συνεννοήσεις φέρεται να υπήρχαν και μέσω γκρουπ σε διαδικτυακές πλατφόρμες των κινητών, μέσω Facebook. Σημειώνεται ότι προ μερικών ημερών στελέχη του Λιμενικού και της ΕΛ.ΑΣ. είχαν πραγματοποιήσει ξαφνικό έλεγχο σε σκάφος Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Περάματος, στον κόλπο της Γέρας Λέσβου. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΛ.ΑΣ. προσήγαγε για εξακρίβωση στοιχείων όλα τα μέλη της ΜΚΟ που βρίσκονταν πάνω στο σκάφος εκείνη την ώρα, ενώ κατασχέθηκαν για έλεγχο όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές. Παραμένει ωστόσο άγνωστο αν αυτός ο έλεγχος αποτελεί συμπληρωματική κίνηση της κεντρικής έρευνας της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ. ή είναι ανεξάρτητη κίνηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλές από τις εν λόγω ΜΚΟ στη Λέσβο υπήρξε έλεγχος στις αρχές Μαΐου από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την Οικονομική Αστυνομία, με βάση συγκεκριμένες πληροφορίες και καταγγελίες αλλά και στο πλαίσιο μιας συνολικότερης προσπάθειας να διερευνηθούν συναλλαγές των ΜΚΟ στην Ελλάδα που ασχολούνται με τη διαχείριση των μεταναστών, και οι οποίες υπολογίζεται ότι προσεγγίζουν τις 1.400. Σημειώνεται, τέλος, ότι μια προσπάθεια των ελληνικών αρχών να πληγούν ΜΚΟ που φαίνεται να παρανομούν και να «επιβαρύνουν» το Προσφυγικό υπήρξε και τον Σεπτέμβριο του 2018. Ωστόσο η συγκεκριμένη έρευνα από τις δικαστικές αρχές στο Ανατολικό Αιγαίο παραμένει στάσιμη…

