Ο Μωυσής Ελισάφ, καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής, είναι ένας άνθρωπος-σύμβολο για την περιοχή, όπως είπε την περασμένη Τετάρτη στην αίθουσα εκδηλώσεων της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας ο Νίκος Αλιβιζάτος. Ως επικεφαλής του συνδυασμού «Γιάννενα, Νέα Εποχή» και διεκδικητής του Δήμου Ιωαννιτών δίνει τη μάχη για να γυρίσει η πόλη σελίδα. Και όπως είπε στην ίδια εκδήλωση ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς, «μπορεί να γεφυρώσει διαφορές και απόψεις και να εμπνεύσει νέους και μεγάλους και να οδηγήσει τα Γιάννενα σε μια νέα εποχή». «Η εκλογή Ελισάφ δεν θα είναι μόνο θετική για τα Γιάννενα, αλλά θα έχει μεγάλη πολιτική και ηθική σημασία για όλη τη χώρα» είπε ο συγγραφέας Σταύρος Ζουμπουλάκης που σημείωσε ότι έχει να παραβρεθεί σε πολιτική εκδήλωση 30-40 χρόνια. «Το Βήμα» συνάντησε τον Μ. Ελισάφ πριν από την εκδήλωση προς τους ετεροδημότες και συνομίλησε μαζί του για θέματα που αφορούν ευρύτερα την αυτοδιοίκηση, καθώς είναι ένα πρόσωπο γύρω από το οποίο υπάρχει μεγάλη συζήτηση και ενδιαφέρον λόγω και της πλούσιας δράσης του στην περιοχή αλλά και της ιδιαίτερα ενεργού ακαδημαϊκής δραστηριότητάς του.

Ποιος είναι ο καλός δήμαρχος για εσάς; Ποιο πρέπει να είναι το μοντέλου του δημάρχου της νέας εποχής;

«Ο καλός δήμαρχος πρέπει να είναι αποτελεσματικός. Οφείλει να ακούει τους δημότες, να παίρνει τα μηνύματά τους και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του δήμου του. Ο καλός δήμαρχος πρέπει να έχει όραμα στο οποίο θα κάνει συμμέτοχους τους πολίτες ώστε από κοινού να ανοίξουν δρόμους για τη νέα εποχή».

Τι θέλουν σήμερα τα Γιάννενα, μια σημαντική περιφερειακή πόλη με Ιστορία και με αρκετό νέο κόσμο λόγω και του Πανεπιστημίου;

«Με δεδομένο ότι τα μεγάλα έργα υποδομής, κυρίως οι οδικοί άξονες, έχουν ολοκληρωθεί, σήμερα η πόλη χρειάζεται ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και προβολής. Στην παράταξή μας αυτό το αποκαλούμε «προγραμματισμένη εξωστρέφεια» για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε τα Γιάννενα να καταστούν και πάλι το εμπορικό, επιστημονικό, πολιτιστικό, αθλητικό και τουριστικό κέντρο των Νοτιοδυτικών Βαλκανίων. Το Πανεπιστήμιο άλλωστε με το αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό και τις υποδομές του μπορεί να διαδραματίσει στρατηγικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία».

Οι πολίτες θέλουν σήμερα μόνο έναν δήμαρχο που θα μαζεύει αποτελεσματικά τα σκουπίδια ή ζητούν να είναι και πολιτικός και να μιλά και για την πολιτική;

«Πρωταρχικός στόχος του δημάρχου και της δημοτικής αρχής πρέπει να είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των κατοίκων. Ωστόσο ο δήμαρχος πρέπει να αρθρώνει πολιτικό λόγο, να τοποθετείται με σαφήνεια για τα μεγάλα προβλήματα του τόπου χωρίς κομματικές εξαρτήσεις και να είναι συγχρονισμένος με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα».

Ποιο είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα στα Γιάννενα;

«Η ανεργία, κυρίως των νέων, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ευρύτερη περιοχή. Οσον αφορά τα τοπικά προβλήματα, τα σοβαρότερα εντοπίζονται σε αυτό που ονομάζουμε «καθημερινότητα», όπως η αποκομιδή των απορριμμάτων, το καταστρεμμένο οδικό δίκτυο, ο απαρχαιωμένος φωτισμός, καθώς επίσης και το μεγάλο έλλειμμα στις νέες τεχνολογίες και τις ψηφιακές υποδομές. Επίσης πρέπει να επισημανθούν τα φαινόμενα της κακοδιαχείρισης, του πελατειακού συστήματος, της αδιαφάνειας, της αναξιοκρατίας και της αδιαφορίας στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Τέλος, σοβαρό πρόβλημα αποτελεί ο τρόπος λειτουργίας των υπηρεσιών του δήμου που πρέπει να εξυγιανθούν και να εκσυγχρονιστούν άμεσα».

Η Ηπειρος δυστυχώς είναι από τις τελευταίες περιφέρειες στην ΕΕ από πλευράς ανάπτυξης. Πώς φαντάζεστε την ανάπτυξη στην Ηπειρο με επίκεντρο τα Γιάννενα;

«Η Ηπειρος βρίσκεται σήμερα στο σταυροδρόμι των δύο μεγαλύτερων οδικών αξόνων της χώρας, με δύο αεροδρόμια που αναπτύσσονται ραγδαία και ένα λιμάνι με τεράστια δυναμική. Είναι μια περιφέρεια που χαρακτηρίζεται από το φυσικό περιβάλλον, την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και τα τοπικά προϊόντα. Η ανάπτυξη λοιπόν δεν μπορεί παρά να έρθει μέσα από τους συγκεκριμένους τομείς και τη διασύνδεσή τους. Τα Γιάννενα είναι το κέντρο της Ηπείρου και μπορούν να πρωταγωνιστήσουν σε αυτή την προσπάθεια αξιοποιώντας τα δυνητικά τους πλεονεκτήματα και συγκεκριμένα το Πανεπιστήμιο, το επιστημονικό και πολιτιστικό δυναμικό, την πολυπολιτισμική τους παράδοση, τα μνημεία τους και την ομορφιά που τους χάρισε η φύση».

Είστε το κέντρο της Ηπείρου ή θέλετε συνέργειες με Αρτα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα και σε ποιον βαθμό; Ρωτώ γιατί υπάρχει μια αντίληψη κυριαρχίας των Ιωαννίνων.

«Προφανώς είναι απαραίτητες οι συνέργειες με όλους τους δήμους της Ηπείρου, και αυτούς που αναφέρατε αλλά και τους όμορους. Μέσα από τη συνεργασία μπορούμε να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα και να επιταχύνουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής».

Πώς αυτοπροσδιορίζεστε; Τα προβλήματα στους δήμους έχουν χρώμα και, εάν ναι, ποιες λύσεις χωρούν και ιδεολογική προσέγγιση;

«Είμαι ενεργός πολίτης που πιστεύω ότι ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ακατάλληλος για κομματικές αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις και ότι οι κομματικές διακηρύξεις δεν αποτελούν εχέγγυο για τη λύση των τοπικών προβλημάτων. Γι’ αυτόν τον λόγο συγκροτήσαμε την παράταξή μας χωρίς καμία κομματική στήριξη ή διαμεσολάβηση. Οι προτάσεις μας είναι βαθιά πολιτικές και προοδευτικές επειδή διασφαλίζουν λύσεις για τους πολλούς».

Επιγραμματικά μπορείτε να μου παραθέσετε τις προγραμματικές σας προτεραιότητες;

«Βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών, εξυγίανση και εκσυγχρονισμός των δομών του δήμου, ψηφιακή επανάσταση, αποτελεσματική κοινωνική πολιτική, αξιοποίηση των πολιτιστικών δομών και του ανθρώπινου δυναμικού, τουριστική ανάπτυξη, ολιστική στρατηγική διαχείρισης της λίμνης Παμβώτιδας, αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων για νέα έργα στον δήμο».

Ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας της πόλης και η ανάπτυξη

Ποια πρέπει να είναι η στάση ενός δημάρχου όπως των Ιωαννίνων στο Μεταναστευτικό – Προσφυγικό;

«Το μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα αποτελεί μια πρόκληση για τις σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες που δοκιμάζει την αλληλεγγύη και τη συνύπαρξη. Οι δήμοι στην Ελλάδα πρέπει να αποκτήσουν σαφή και οριοθετημένο ρόλο στη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος, να πάρουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την ομαλή ενσωμάτωση των μεταναστών – προσφύγων και να δημιουργήσουν τις απαραίτητες δομές σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και άλλους φορείς».

Με αφορμή και αυτό το μείζον θέμα, σας φοβίζει η άνοδος της Ακροδεξιάς;

«Είναι προφανές. Η άνοδος της Ακροδεξιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο που δεν συσχετίζεται μόνο με το Μεταναστευτικό αλλά και με τις αρνητικές συνέπειες μιας άναρχης παγκοσμιοποίησης που περιθωριοποιεί ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και οδηγεί στην ανάδυση ταυτοτικών φαινομένων και του εθνικισμού».

Η Ηπειρος στο παρελθόν είχε ακμάζουσες και σημαντικές εβραϊκές κοινότητες. Τι σκοπεύετε να κάνετε για αυτό, όχι μόνο στο πλαίσιο της διατήρησης της ιστορικής μνήμης;

«Η ανάδυση του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της πόλης και επομένως και της πλούσιας εβραϊκής παράδοσης του ελληνόφωνου (ρωμανιώτικου) εβραϊσμού μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη της πόλης, στην ανάκτηση της ιστορικής της μνήμης και της ταυτότητάς της και βέβαια στην τουριστική της προβολή. Ηδη τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση».