Με τις αδιόρατες πτυχές της σύγκρουσης Πάνου Καμμένου και Νίκου Κοτζιά στο φόντο των εξελίξεων στο Σκοπιανό, ο Αλέξης Τσίπρας έχει εγκλωβιστεί πλέον στον ρόλο του σιωπηλού παρατηρητή και… αναμένει.
Η βασική εκκρεμότητα για την Αθήνα παραμένει. Και δεν είναι άλλη από την έκβαση της διαδικασίας για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στη γειτονική χώρα. Απομένουν άλλες δύο ψηφοφορίες στη Βουλή της πΓΔΜ, με κρισιμότερη και καθοριστική την τρίτη, στην οποία ο Ζόραν Ζάεφ θα πρέπει να εξασφαλίσει εκ νέου την ψήφο οκτώ τουλάχιστον βουλευτών της αντιπολίτευσης, προκειμένου να εκπληρώσει το σκέλος των δικών του υποχρεώσεων.
Υπό αυτό πρίσμα ερμηνεύουν πολιτικά στελέχη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης το κρεσέντο καταγγελιών του κ. Καμμένου κατά το Υπουργικό Συμβούλιο της προηγούμενης εβδομάδας. Και κάποιοι από αυτούς εξηγούν: «Οι καταγγελίες περί χρηματοδοτήσεων και χρηματισμού δεν ήταν τυχαίες. Είναι φανερό ότι ο Καμμένος έριξε τη βόμβα, εν αναμονή των διαδικασιών στα Σκόπια, αλλά δείχνοντας και τις προθέσεις του για τα επόμενα στάδια στο εσωτερικό. Στην περίπτωση κατά την οποία η διαδικασία μεταφερθεί στην ελληνική πλευρά, καθένας εκτός ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θα εκδηλώνει διαθέσεις να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών θα καταγγέλλεται κατά τον ίδιο ή και χειρότερο τρόπο από τον υπουργό Αμυνας».

Κοτζιάς και Σόρος

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ο Νίκος Κοτζιάς. Οπως έδειξε, δεν έχει σκοπό να σιωπήσει και οι προειδοποιήσεις του της προηγούμενης εβδομάδας ήταν σαφείς. Ειδικά η συγκεκριμένη αποκάλυψή του για τα όσα είπε ο υπουργός Αμυνας στο Υπουργικό Συμβούλιο φαίνεται ότι έχει σπείρει τον πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου: «Δεν είπε (ο Καμμένος) μόνο για μυστικά κονδύλια. Είπε ότι ο Σόρος χρηματοδοτεί την ελληνική κυβέρνηση, για να αγοράζει ξένους. Ουδείς απάντησε, πλην εμού. Κανένας υπουργός, ούτε ο Πρωθυπουργός. Και εγώ είπα τότε ότι σε μια κυβέρνηση που ανέχεται να παραβιάζεται η πολιτική της και η παραβίαση να καλύπτεται από έναν τόνο λάσπης δεν μπορώ να συμμετέχω» σημείωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.
Το Μέγαρο Μαξίμου σιώπησε. Γνωρίζει όμως το περιεχόμενο της επιστολής Κοτζιά…

Σε κοινή γραμμή

Πρόσωπα τα οποία παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σημειώνουν ότι τα όσα έχουν συμβεί σε Σκόπια και Αθήνα τις τελευταίες εβδομάδες θα πρέπει να εξεταστούν λαμβάνοντας υπόψη μία επιπλέον παράμετρο: την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, έπειτα από την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή της πΓΔΜ και την εξασφάλιση των οκτώ αναγκαίων ψήφων από τον κ. Ζάεφ. Οπως σημειώνουν, η ρωσική καταγγελία ταυτιζόταν σχεδόν απολύτως με τη γραμμή του Π. Καμμένου. «Οι οκτώ ψήφοι που υπολείπονταν από το Κοινοβούλιο για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία αποκτήθηκαν με εκβιασμό, απειλή και δωροδοκίες στους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην πΓΔΜ βρισκόταν στο Κοινοβούλιο μέχρι το τέλος της συνεδρίασης στην Ολομέλεια και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κατηύθυνε τη διαδικασία» αναφερόταν σε επίσημη ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.
Οι ίδιες πηγές εφιστούν την προσοχή στο επόμενο διάστημα, και ειδικότερα στην προγραμματισμένη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Μόσχα στις 7 Δεκεμβρίου. Εφόσον δεν υπάρξουν έως τότε ανατροπές, η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν θα πραγματοποιηθεί ενώ το Σκοπιανό θα παραμένει ανοιχτό και με τις καταγγελίες σε Αθήνα και Μόσχα καταγεγραμμένες.
Ορισμένοι δε επιμένουν ότι υπό αυτές τις συνθήκες το ταξίδι αυτό του Πρωθυπουργού στη Μόσχα ενδέχεται να είναι καθοριστικής σημασίας για τα όσα θα επακολουθήσουν σε διπλωματικό αλλά και σε καθαρά πολιτικό επίπεδο στο εσωτερικό της Ελλάδας.

Σχέδιο αποδυνάμωσης

Ενώ η κόντρα Καμμένου – Κοτζιά συνεχίζεται και απ’ ό,τι φαίνεται θα διαρκέσει, η ηγεσία της κυβέρνησης έχει θέσει σε εφαρμογή με απροκάλυπτο τρόπο το σχέδιο κοινοβουλευτικής αποδυνάμωσης των ΑΝΕΛ.
Ακόμα και διά του κυβερνητικού εκπροσώπου διαμηνύεται ότι βουλευτές άλλων κομμάτων (και κυρίως των ΑΝΕΛ) είναι έτοιμοι να προσχωρήσουν σε μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία!
Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν θα πρόκειται ωστόσο και για τόσο… νέα σύνθεση της πλειοψηφίας, καθώς θα στηριχθεί κατά μείζονα λόγο σε βουλευτές οι οποίοι θα αποστατήσουν από το κόμμα του κ. Καμμένου και ως μεμονωμένα πρόσωπα πλέον θα προσχωρήσουν, ακολουθούμενοι από άλλους, οι οποίοι ήδη έχουν εκδηλώσει σχετική προθυμία, όπως ο Χάρης Θεοχάρης και ο Σπύρος Δανέλλης και φυσικά η Κατερίνα Παπακώστα.
Δεδομένων των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, στους χώρους του Κοινοβουλίου και στα πέριξ πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία ορισμένοι παραλληλίζουν τα φαινόμενα σε Αθήνα και Σκόπια, μιλώντας για «τους οκτώ του Ζάεφ και τους έξι του Τσίπρα»…

Σανίδα σωτηρίας η προφυλάκιση Παπαντωνίου

Στους πολιτικούς κύκλους της χώρας εκτιμάται ότι η διάρκεια του βίου της κυβέρνησης θα καθοριστεί από τις εξελίξεις στο Σκοπιανό. Δεδομένου όμως ότι λίγα μπορούν αυτή τη στιγμή να θεωρηθούν προδιαγεγραμμένα, στην Ηρώδου Αττικού σχεδιάζουν κάποιες κινήσεις προκειμένου να απεγκλωβιστούν από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει.
Σε ένα πρώτο επίπεδο είναι φανερή η σπουδή με την οποία επιχειρείται η επικοινωνιακή εκμετάλλευση της υπόθεσης Παπαντωνίου. Με την προφυλάκιση του πρώην υπουργού άρχισε αμέσως να ασκείται πίεση προς το ΚΙΝΑΛ, με βολές κατά του Κώστα Σημίτη και προφανή επιδίωξη την απαξίωση και εκείνης της περιόδου διακυβέρνησης της χώρας, με την ελπίδα προσέλκυσης κάποιων ενδεχόμενων ψήφων από τη δεξαμενή των μη εκσυγχρονιστών ή όσων από αυτούς έχουν απομείνει στο ΠαΣοΚ.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπαινίσσονταν εξάλλου σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι με αφορμή την υπόθεση Παπαντωνίου δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και ένας νέος κύκλος επιθέσεων κατά του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού κατά την περίοδο διακυβέρνησης Σημίτη και στην πορεία προς την ένταξη στο ευρώ.
Παράλληλα με αυτή την απόπειρα «πολεμικής διαχείρισης» στον δρόμο προς τις εκλογές, η κυβέρνηση διακινεί ότι θα επιχειρήσει να φέρει σε δύσκολη θέση την αντιπολίτευση, προκαλώντας τη να ψηφίσει μια σειρά «φιλολαϊκά» νομοσχέδια, και πιο συγκεκριμένα την αύξηση κατώτατου μισθού και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, των ασφαλιστικών εισφορών, της φορολογίας επιχειρήσεων, την επιδότηση ενοικίου, κ.ά.
Παρά ταύτα, η πίεση υπό την οποία βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, διεθνώς και στο εσωτερικό, είναι αμφίβολο αν θα καταστεί δυνατόν να αντισταθμιστεί από κινήσεις τέτοιου τύπου.