Μέτωπο αλληλεγγύης εναντίον του κορωνοϊού
Δίκτυα που προϋπήρχαν ενδυναμώθηκαν, αλλά και νέες πρωτοβουλίες ξεπήδησαν για να ανταποκριθούν στις πρωτόγνωρες συνθήκες
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Ενα νέο κύμα αλληλεγγύης ήρθε στο προσκήνιο με την κρίση του κορωνοϊού. Δίκτυα που υπήρχαν ήδη στις γειτονιές ενδυναμώθηκαν και νέες πρωτοβουλίες ξεπήδησαν για να ανταποκριθούν στις πρωτόγνωρες συνθήκες. Μοδίστρες ξανάπιασαν τις μηχανές για να φτιάξουν μάσκες, γείτονες κάνουν τα ψώνια για το ηλικιωμένο ζευγάρι της απέναντι πολυκατοικίας, άλλοι προσφέρουν τεχνογνωσία ή απλώς σηκώνουν το τηλέφωνο για να καθησυχάσουν αυτόν που βρίσκεται στην άλλη πλευρά της γραμμής.
Οταν τις πρώτες ημέρες της κρίσης ηλικιωμένοι συμπολίτες μας έβγαιναν για ψώνια ή περίμεναν σε ουρές τραπεζών, συχνά χωρίς τη χρήση μάσκας ή γαντιών μιας χρήσης, το στομάχι των περισσότερων σφιγγόταν. Για την κυρία Τίνα Λαμπρινίδου μια τέτοια σκηνή αποτέλεσε κίνητρο ώστε να δημιουργήσει στο Facebook τη «Βοήθεια ευπαθών ομάδων από τον κορωνοϊό στον Δήμο Αγίου Δημητρίου».
Δίνει χαρά στους ανθρώπους
«Τις τελευταίες ημέρες, πριν από την απαγόρευση της κυκλοφορίας, πήγα στο σουπερμάρκετ και είδα τόσο πολλούς μεγάλους ανθρώπους χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Κινητά ζόμπι» λέει χαριτολογώντας. «Επιστρέφοντας στο σπίτι έφτιαξα αυτή την ομάδα. Ξεκίνησε πολύ αυθόρμητα μέσω Facebook με σκοπό όσοι βλέπουν τη σελίδα και γνωρίζουν κόσμο που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες και έχει ανάγκη να μας ενημερώνουν για να τους προσφέρουμε τη βοήθεια που χρειάζονται, ώστε να μη χρειάζεται να βγουν από το σπίτι».
Στην αρχή υπήρξαν εθελοντές, όμως ήταν άγνωστοι σε εκείνη, γεγονός που την προβλημάτισε. «Αισθάνθηκα ότι υπάρχει ένας βαθμός επικινδυνότητας. Γιατί αφού δεν ξέρω προσωπικά τον εθελοντή μπορεί να τον στείλω κάπου και στην πραγματικότητα ο ίδιος να έχει δεύτερες σκέψεις. Ετσι περιορίστηκε αρκετά ο αριθμός των εθελοντών. Στην ουσία εγώ εξυπηρετώ την περιοχή του Αγίου Δημητρίου και δύο ακόμη στην Αργυρούπολη και τη Νέα Σμύρνη» αναφέρει η κυρία Λαμπρινίδου στο «Βήμα».
Παρά τους ενδοιασμούς που είχε περισσότερο για την ασφάλεια των ωφελουμένων, αλλά και των εθελοντών, δηλώνει ότι δεν το έχει μετανιώσει στιγμή. «Μου δίνει μεγάλη χαρά όλο αυτό. Αλήθεια σας το λέω. Βλέπω ότι η κίνηση αυτή δίνει χαρά στους ανθρώπους και τους βοηθάει. Είδα χαμόγελα αλλά ταυτόχρονα και πολύ μεγάλο φόβο, ειδικά στην αρχή. Χάρηκαν πολύ που μπορούσαμε να τους καθησυχάσουμε. Από τις αντιδράσεις τους καταλαβαίνω ότι αισθάνονται οικεία κι εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους» υπογραμμίζει.
Σήμερα η ομάδα καλύπτει τις εξωτερικές δουλειές περίπου 13 νοικοκυριών. «Τους πληρώνω λογαριασμούς μέσω e-banking, με δικά μου χρήματα και στη συνέχεια μου τα δίνουν. Μου ετοιμάζουν λίστες με ό,τι χρειάζονται από το σουπερμάρκετ, τα συγκεντρώνω από όλους και μέσα στην εβδομάδα τα αγοράζω και τους τα πηγαίνω. Υπάρχουν δύο άνθρωποι που κάνουν αιμοκάθαρση και τους πηγαίνω στο νοσοκομείο. Εχω πάει και σε γιατρό για να μου γράψει τα φάρμακα μιας κυρίας» περιγράφει η κυρία Λαμπρινίδου.
Μάσκες για ιδρύματα και νοσοκομεία
Από τις πρώτες ημέρες της κρίσης, η κυρία Δήμητρα Νίκα, ιδρύτρια της ελληνικής εταιρείας ενδυμάτων MYA Collection, πήρε την απόφαση να μην κατεβάσει τα μανίκια. Μπορεί το πλήγμα για τις επιχειρήσεις ένδυσης να είναι μεγάλο, όμως μέσα σε όλη αυτή τη δυσκολία αποφάσισε να προσφέρει. «Γυρίσαμε πολύ γρήγορα την παραγωγή μας στη δημιουργία μασκών υψηλών προδιαγραφών για νοσοκομεία και ιδρύματα. Πρώτα αναζητήσαμε το κατάλληλο ύφασμα, 100% βαμβακερό, το οποίο πληροί τις προδιαγραφές ISO, και φτάσαμε τον στόχο αμέσως. Φτιάξαμε 3.000 μάσκες και τις δωρίσαμε στο Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο» λέει μιλώντας στο «Βήμα».
Δημιουργία καμπάνιας ειδικού σκοπού
Καθώς οι ανάγκες διογκώνονταν μέρα με τη μέρα, άρχισαν να φτάνουν στην ίδια ακόμα και αιτήματα για περισσότερες μάσκες, το νούμερο 1 προστατευτικό μέσο του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που δίνει τη μάχη στην πρώτη γραμμή. Αποφάσισε λοιπόν να πάει ένα βήμα παραπέρα. Μέσα από την πλατφόρμα Give&Fund, δημιούργησε μια καμπάνια ειδικού σκοπού για να μπορέσει να προσφέρει ακόμα περισσότερες μάσκες μέσω συγχρηματοδότησης.
Σε μόλις δύο εβδομάδες, ο στόχος των 5.000 ευρώ επετεύχθη και αμέσως ράφτηκαν 5.500 μάσκες από ειδικό ύφασμα, εγκεκριμένο για ιατρική χρήση, πλενόμενες στους 90 βαθμούς, οι οποίες μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ακόμα και 15 φορές. Η δυναμική της μονάδας παραγωγής που απασχολεί οκτώ άτομα μπορεί να φτάσει τις 2.500 μάσκες την ημέρα.
Οσο για τη διανομή, όπως εξηγεί στο «Βήμα», κάνει η ίδια τις απαραίτητες επαφές, ώστε να μην υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση, και είτε αυτοπροσώπως, όπως στο Γηροκομείο Αθηνών, είτε μέσω ντόπιων συνεργατών, όπως στο Νοσοκομείο Ζακύνθου, οι μάσκες φτάνουν στον προορισμό τους. Αλλά και με την υποστήριξη φορέων όπως η UNESCO Νοτίων Προαστίων, μέσω της οποίας έχουν διατεθεί 1.600 μάσκες, και του Ορειβατικού Συλλόγου Αχαρνών.
Υποστήριξη ατόμων
με άνοια
Λίγες ημέρες μετά το Πάσχα, περίπου 30 φροντιστές ηλικιωμένων και ασθενών με άνοια έδωσαν διαδικτυακό ραντεβού για να μοιραστούν, στο πλαίσιο ενός webinar, την εμπειρία της παραμονής στο σπίτι. Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώθηκε από το Σωματείο «Φροντίζω», με κεντρικό ομιλητή τον επίκουρο καθηγητή Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και επιστημονικό συνεργάτη κ. Πάνο Αλεξόπουλο.
Οπως εξηγεί στο «Βήμα», ο γενικός διευθυντής του «Φροντίζω», κοινωνικός λειτουργός, κ. Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, «από την αρχή της κρίσης αποφασίσαμε να μπούμε αποφασιστικά στη διαδικασία εξ αποστάσεως υποστήριξης, τηλεφωνικά, μέσω Skype, ακόμα και με e-mail προς τους φροντιστές, προκειμένου να προσφέρουμε έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση και ψυχική ανακούφιση σε μια περίοδο που η αγωνία για τους δικούς τους ανθρώπους γίνεται εντονότερη. Υποστηρίζουμε 100 μοναδικές περιπτώσεις».
Το Κέντρο Ημέρας του Σωματείου στην Πάτρα, που χρηματοδοτήθηκε από το Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας, δεν μπορεί να δεχθεί ωφελουμένους, ενώ γίνονται μόνο οι απολύτως απαραίτητες κατ’ οίκον παρεμβάσεις. Η τεχνολογία όμως δίνει λύσεις. Ετσι ξεκίνησαν τηλεσυνεδρίες υποστήριξης μέσω ραντεβού.
Ενημερωτικό υλικό online
Οσον αφορά τους ασθενείς, «το στοίχημα είναι να μη μείνουν αδρανείς, γιατί αυτό δημιουργεί σύγχυση και επιδεινώνει τη νοητική τους κατάσταση. Αμέσως δημιουργήθηκε online ενημερωτικό υλικό, πρόγραμμα ασκήσεων για το σπίτι, ασκήσεις χαλάρωσης για τους φροντιστές, ενώ αποστέλλονται βίντεο με δημιουργικές δραστηριότητες» περιγράφει ο κ. Θεοδωρόπουλος.
Η προετοιμασία για την επόμενη μέρα έχει ξεκινήσει, δεδομένου ότι εκτιμάται πως θα χρειαστεί χρόνος ώστε η ευπαθής αυτή ομάδα να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς. Οργανώνεται λοιπόν η εξ αποστάσεως παροχή υπηρεσιών για την αξιολόγηση ασθενών και την ένταξη σε προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης. Ακόμα, προετοιμάζεται, μέσω του ευρωπαϊκού έργου Actimentia, η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας με διαδραστικό υλικό εκπαίδευσης για επαγγελματίες και φροντιστές με απλές δραστηριότητες για το σπίτι.
Ψηφιακό ραντεβού με τους Γιατρούς του Κόσμου
Μια νέα γραμμή βοήθειας δημιουργήθηκε από τους Γιατρούς του Κόσμου (ΓτΚ) και την ομάδα της Booking Clinic, της διεθνούς πλατφόρμας που συνδέει ασθενείς με κλινικές και γιατρούς, παρέχοντας πληροφορίες για το ιατρικό προσωπικό, τις υπηρεσίες και το συνολικό κόστος, με σκοπό την προσφορά ιατρικών και ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών σε συμπολίτες μας.
«Μέσω βίντεο συνομιλίας με έναν από τους ΓτΚ, ο ασθενής έχει τη δυνατότητα να συζητήσει το ιστορικό του, να ανταλλάξει με ασφάλεια ιατρικά έγγραφα και να λάβει συμβουλές σχετικά με τα επόμενα βήματα. Η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν μέσω της ιστοσελίδας bookingclinic.com, από την οθόνη της συσκευής μας, από το σπίτι μας, ενισχύοντας τη δράση του #menoumespiti» εξηγεί η κυρία Βασιλεία Χατζηστεργίου, γιατρός και υπεύθυνη ιατρικού περιεχομένου της πλατφόρμας.
Ανταποκρινόμενη στο εθνικό κάλεσμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψηφιακή αλληλεγγύη, η Booking Clinic πρότεινε αυτή τη συνεργασία στους Γιατρούς του Κόσμου, «οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με θέρμη, καθώς η ανθρωπιστική προσφορά είναι στο DNA της οργάνωσης» σημειώνει.
Με τέσσερα απλά βήματα, ο ασθενής μπορεί να κλείσει ραντεβού με έναν από τους ΓτΚ. Συνομιλούν ηλεκτρονικά και λαμβάνει την απαραίτητη καθοδήγηση σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σε περίπτωση δε που κριθεί απαραίτητο, παραπέμπεται με ασφάλεια και αξιοπιστία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Αν και η γραμμή «2120006400» λειτουργεί μόλις από τα μέσα Απριλίου, φαίνεται ότι υπάρχει ανταπόκριση, με τους πολίτες να περιγράφουν τα συμπτώματα που έχουν και τους γιατρούς να τους καθοδηγούν για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν. «Προς το παρόν οκτώ εθελοντές των ΓτΚ πραγματοποιούν τα ραντεβού. Θεωρούμε πως σταδιακά η ανταπόκριση θα αυξηθεί εκθετικά, καθώς ο κόσμος, σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση, εξοικειώθηκε με τις online διαδικασίες και έτσι οι συνήθειές του την επόμενη μέρα θα είναι σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό ψηφιακές, και στον χώρο της Υγείας» σημειώνει η κυρία Χατζηστεργίου.
Τροφοδοσία σε 25 χωριά του Εβρου
Εχοντας υπηρετήσει τη θητεία του στον Εβρο, τον οποίο έχει επισκεφθεί μερικές φορές από τότε, ο κ. Πάνος Ισμαήλος, που βρίσκεται στο τιμόνι της ομώνυμης εταιρείας, στηρίζει την ακριτική περιοχή. Η κρίση του κορωνοϊού γέννησε μια νέα πρωτοβουλία, τον συνεργατικό σχηματισμό Time to Act, που λειτουργεί στα πρότυπα του «Βοήθεια στο Σπίτι». Οπως αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα», γνωρίζοντας τις ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των 25 χωριών της δημοτικής ενότητας Τριγώνου και Κυπρίνου, ήταν μια αυθόρμητη αντίδραση. «Η δημιουργία ενός τηλεφωνικού αριθμού, μιας ιστοσελίδας και ενός μηχανισμού γρήγορης ανταπόκρισης στα αιτήματα των κατοίκων για τροφοδοσία ήταν το βασικό κομμάτι του σχεδιασμού».
Η πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε από 15 εθελοντές, οι οποίοι προσφέρουν ένα χαμόγελο στους ηλικιωμένους κατοίκους της περιοχής, που δείχνουν κάπως παραξενεμένοι όταν αντικρίζουν τα αυτοκίνητα με τις προμήθειες. «Οι εθελοντές είναι διαθέσιμοι να εξυπηρετήσουν κάθε αίτημα, με προτεραιότητα σε εκείνα που προέρχονται από τα πιο “αδύναμα” χωριά, όπως ο Δίλοφος με μόλις 27 ηλικιωμένους κατοίκους και τα Πετρωτά, το τελευταίο χωριό του Νομού Εβρου» λέει ο κ. Ισμαήλος. Στη διάδοση του τηλεφωνικού αριθμού της δράσης «2551200120» βοήθησαν η δημοτική αρχή Ορεστιάδας, οι 25 κοινοτάρχες, αλλά και κάθε κάτοικος. Τα αρχικά 10 αιτήματα την ημέρα σύντομα διπλασιάστηκαν και αφορούσαν φρέσκα προϊόντα, όπως λαχανικά και κρέας. «Οι κάτοικοι που ζητούν τη βοήθειά μας είναι οι μεγάλοι σε ηλικία, οι οποίοι δεν έχουν κάποιον που να μπορεί να τους εξυπηρετήσει».
Η βοήθεια των τοπικών φορέων ήταν σημαντική για τη μεταφορά τεχνογνωσίας , ώστε να γίνονται όλες οι δράσεις με μέτρα υγιεινή και ασφάλεια.
«Στην πορεία, ζητήθηκε να συμβάλουμε με τα οχήματα και τους εθελοντές σε παράλληλες δράσεις υποστήριξης που γίνονται από τον δήμο, όπως η διανομή φαγητού, και στις ανάγκες του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”» λέει ο εμπνευστής του σχηματισμού, που βρήκε σύμμαχο την Ελληνική Ενωση Επιχειρηματιών για την κάλυψη του κόστους καυσίμων των μετακινήσεων.
Τηλεφροντίδα στα Τρίκαλα
Για τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα η παραμονή στο σπίτι και σε ορισμένες περιπτώσεις η απουσία της μέχρι πρότινος βοήθειας που δέχονταν από τους οικείους τους ενέτειναν την ανησυχία τους για το τι μέλλει γενέσθαι. Τα Τρίκαλα βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των δημοτών που χρήζουν βοήθειας μέσω της υπηρεσίας «τηλεφροντίδας» δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μετρούν το σάκχαρό τους, με τον θεράποντα ιατρό τους να έχει απευθείας πρόσβαση στο αποτέλεσμα.
Ο Δήμος Τρικκαίων και η e-trikala AE, από τις 17 Μαρτίου και μέχρι τον Ιούνιο, παραχώρησαν δωρεάν τον εξοπλισμό του Κέντρου Τηλεφροντίδας, όπως τηλεσακχαρόμετρα με διεπαφή bluetooth και διασύνδεση μέσω Internet αλλά και σετ αισθητήρων «έξυπνης οικίας», σε μοναχικούς ηλικιωμένους για τηλεπαρακολούθηση.
«H e-trikala ΑΕ εδώ και 10 χρόνια ασχολείται με ευρωπαϊκά προγράμματα ehealth και έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό, καθώς είναι η μοναδική εταιρεία πιστοποιημένη στην Ελλάδα για να τρέχει τέτοια ευρωπαϊκά προγράμματα. Με τις ανάγκες που προέκυψαν βγάλαμε αυτά τα μηχανήματα από το ντουλάπι, που περίμεναν να λειτουργήσουν ξανά, καθώς τα προγράμματα είχαν ολοκληρωθεί εδώ και καιρό» λέει στο «Βήμα» ο πρόεδρος της αναπτυξιακής ανώνυμης εταιρείας του Δήμου Τρικκαίων, κ. Γιάννης Κωτούλας, διευκρινίζοντας ότι έχουν δοθεί 10 τηλεσακχαρόμετρα, 3 τηλεκαρδιογράφοι και 3 συσκευές έξυπνου σπιτιού.
Παρόλο που οι ωφελούμενοι δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και στην αρχή μπορεί να τους φάνηκε δύσκολη η όλη διαδικασία, με τη βοήθεια των οικείων τους γρήγορα άρχισαν να αντιλαμβάνονται τον τρόπο λειτουργίας των συσκευών. «Είναι πολύ απλά στη χρήση και εξοικειώθηκαν εύκολα. Είναι ένα απλό σακχαρόμετρο που φέρει κάρτα SIM και στέλνει τα δεδομένα στον θεράποντα ιατρό» σημειώνει ο κ. Κωτούλας.

