Κατάδυση στη μαγείατου υδάτινου κόσμου
Ταξιδεύουμε νοερά στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ προκειμένου να θαυμάσουμε τρία από τα πιο εντυπωσιακά ενυδρεία του πλανήτη
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Φαλαινοκαρχαρίες των οποίων το μήκος μπορεί να φτάσει και τα 10 μέτρα, «διαβολόψαρα» (σαλάχια μάντα) που μοιάζουν με τεράστιες σαΐτες, θαλάσσιες χελώνες, βιοφωταυγή ψάρια σε διάφορα χρώματα που φωσφορίζουν στο σκοτάδι, χαριτωμένα δελφίνια να κάνουν τα «χορευτικά» τους στο νερό, μανάτοι – οι λεγόμενες θαλάσσιες αγελάδες -, οι οποίοι μοιάζουν σαν να έχουν πέσει σε λήθαργο, παρ’ όλο που ανεβαίνουν στην επιφάνεια της θάλασσας κάθε 20 λεπτά για να πάρουν ανάσα, μέχρι και αφρικανικοί πιγκουίνοι φιλοξενούνται στα τεράστια ενυδρεία που συναντάμε σε διάφορες χώρες του κόσμου, κυρίως σε αυτές των ηπείρων της Αμερικής και της Ασίας – στην Ελλάδα έχουμε το «CRETAquarium Θαλασσόκοσμος» στην Κρήτη. Επιλέξαμε τρία από τα μεγαλύτερα σε μέγεθος, αλλά και με τα πιο ιδιαίτερα ψάρια και θηλαστικά για να τα γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.
Ο «όμορφος ωκεανός»
Στη μακρινή Απω Ανατολή, και συγκεκριμένα στην Ιαπωνία, η οποία την εφετινή χρονιά έχει την τιμητική της, χάρη στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διοργανωθούν εκεί – εξαιτίας της COVID-19 αναβλήθηκαν το 2020 –, βρίσκεται το Okinawa Churaumi Aquarium (από το «chura» που σημαίνει όμορφος και το «umi» που σημαίνει ωκεανός). Στους τέσσερις ορόφους του ενυδρείου (σύνολο 19.000 τ.μ.) βρίσκουμε 77 διαφορετικές δεξαμενές. Από αυτές η κεντρική είναι η «Κuroshio Sea» και έχει μήκος 35 μέτρα. Και εδώ, πρωταγωνιστούν οι φαλαινοκαρχαρίες και τα σαλάχια μάντα, αλλά ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι «νωθροί» μανάτοι ή τρίχεχοι, που είναι μια δωρεά της κυβέρνησης του Μεξικού. Ακρως εντυπωσιακή είναι η αίθουσα που παρουσιάζει τη θαλάσσια ζωή σε μεγάλα βάθη, όπου τα φωταυγή ψάρια κλέβουν την παράσταση με τα έντονα χρώματά τους που φωσφορίζουν στο σκοτάδι, δημιουργώντας ένα θέαμα φαντασμαγορικό. Συνολικά, στο μαγευτικό ενυδρείο υπάρχουν 21.000 θαλάσσια πλάσματα, τα οποία ανήκουν σε 740 διαφορετικά είδη ψαριών και θηλαστικών. Στο συγκεκριμένο ενυδρείο έμφαση δίνεται και στον κοραλλιογενή πλούτο των θαλασσών της Οκινάουα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2021 θα πραγματοποιηθούν στα στάδια της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου μόνο με ιάπωνες θεατές στις κερκίδες, λόγω της COVID-19. Αν δεν υπήρχε η πανδημία, είναι σίγουρο ότι το συγκεκριμένο θεαματικό μουσείο θα συγκέντρωνε πάρα πολλούς επισκέπτες από διάφορες χώρες του πλανήτη.
Ο υποθαλάσσιος κόσμος της Χαβάης
Ενα ενυδρείο το οποίο βρίσκεται στη Χαβάη, το πιο απομονωμένο σύμπλεγμα νησιών του κόσμου, στο κέντρο του Ειρηνικού Ωκεανού, δεν θα μπορούσε παρά να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τα αγαπημένα μας. Γοητεύει κυρίως με την ομορφιά των σπάνιων κοραλλιών που βρίσκονται στη συλλογή του, παρά το γεγονός ότι και εδώ ζουν καρχαρίες, θαλάσσιες χελώνες, φάλαινες, ιππόκαμποι, καθώς και θαλάσσια είδη που απαντώνται αποκλειστικά στη Χαβάη.
Είναι το πιο παλιό από τα τρία, αφού ιδρύθηκε το 1998, αλλά και το πιο ιδιαίτερο, αφού μερικά από τα είδη που φιλοξενούνται δεν τα βρίσκουμε πουθενά αλλού στον κόσμο. Επίσης, εδώ δίνεται στον επισκέπτη, αν διαθέτει πιστοποιητικό δύτη, η δυνατότητα, με το πρόγραμμα «Shark Dive Maui» (Κατάδυση με καρχαρίες Μάουι), να κολυμπήσει δίπλα σε καρχαρίες, σαλάχια και άλλα ψάρια του ενυδρείου. Ακόμα ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι και η εμπειρία που προσφέρει το «Humpbacks of Hawaii Exhibit & 3D Sphere» (Χαβανέζικη έκθεση φαλαινών και τρισδιάστατη σφαίρα), που ουσιαστικά είναι μια αίθουσα κινηματογράφου, όπου οι επισκέπτες φορώντας ειδικά γυαλιά και με τη βοήθεια της τεχνολογίας μπορούν να νιώσουν σαν να είναι στον βυθό της θάλασσας ανάμεσα στις φάλαινες humpback.
Σπίτι των πιο σπάνιωνειδών της θάλασσας
Πενήντα έξι ενυδρεία σε 13 διαφορετικές χώρες επισκέφθηκε ο Μπέρναρντ Μάρκες με τη σύζυγό του Μπίλι, προκειμένου να εμπνευστεί για την εφαρμογή του μεγαλεπήβολου σχεδίου του, τη δημιουργία δηλαδή του μεγαλύτερου ενυδρείου στον κόσμο, στην Ατλάντα της Πολιτείας της Τζόρτζια. Για τον σκοπό αυτόν μάλιστα ο φιλάνθρωπος δισεκατομμυριούχος έδωσε 250 εκατ. δολάρια από την προσωπική του περιουσία. Αλλα 40 εκατ. δολάρια προστέθηκαν από δωρεές άλλων επιχειρηματιών και έτσι, σε μια έκταση γης που παραχώρησε δωρεάν η Coca-Cola – σε πολύ μικρή απόσταση βρίσκονται και οι δικές της ιστορικές εγκαταστάσεις –, ξεκίνησε η κατασκευή του Georgia Aquarium, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του τον Νοέμβριο του 2005. Αρχικά διέθετε πέντε αίθουσες και περισσότερα από 30 εκατ. λίτρα νερό, σε μια έκταση περίπου 167.640 τετραγωνικών μέτρων, ενώ σήμερα, παρά τις διάφορες επεκτάσεις μέσα στα χρόνια και το γεγονός ότι πλέον περιλαμβάνει 7 αίθουσες και τα λίτρα νερού αυξήθηκαν κατά 11 εκατομμύρια, έχει εκθρονιστεί από την πρώτη θέση της λίστας με τα μεγαλύτερα ενυδρεία. Αυτό όμως καθόλου δεν αφαιρεί από το γόητρό του, αφού στο Georgia Aquarium ζουν μερικά από τα πιο σπάνια και επιβλητικά υδρόβια πλάσματα του πλανήτη. Το ψάρια του ενυδρείου που προσελκύουν τον περισσότερο κόσμο είναι οι φαλαινοκαρχαρίες, οι οποίοι κατάφεραν να φτάσουν στις εγκατάστασεις της Τζόρτζια μέσω αέρα, γης και θαλάσσης, από τη μακρινή Ταϊβάν, ένα απαιτητικό εγχείρημα που πραγματοποιήθηκε τότε για πρώτη φορά. Ο φαλαινοκαρχαρίας είναι το πιο μεγάλο ψάρι που έχει ζήσει ποτέ στον πλανήτη Γη – από αυτά που μας είναι γνωστά και το μεγαλύτερο έχει φτάσει τα 18,8 μέτρα. Δεύτερο πιο δημοφιλές είναι το σαλάχι μάντα ή διαβολόψαρο – αποκαλείται έτσι γιατί τα κεφαλικά του πτερύγια/λοβοί μοιάζουν με κέρατα –, το οποίο μπορεί κανείς να δει μόνο σε τέσσερα ενυδρεία σε όλον τον κόσμο. Τα δύο αυτά ψάρια, μαζί με χιλιάδες άλλα, βρίσκονται μαζί στην αίθουσα «Ocean Voyager», η οποία περιέχει σχεδόν 24 εκατ. λίτρα νερό.
Τέλος, έχουμε και τις φάλαινες Μπελούγκα, τα θαλάσσια λιοντάρια, αλλά και τα δελφίνια, τα οποία και τα τρία, χάρη στην κοινωνικότητά τους, έχουν το δικό τους φανατικό κοινό.

