«Η Παιδεία είναι το πιο δυνατό μας όπλο, για να αλλάξουμε τον κόσμο», τα λόγια του Νέλσον Μαντέλα υποδέχονται τον μαθητή καθημερινά στο τεράστιο οικοδομικό συγκρότημα που απαρτίζεται από το Λύκειο, το Γυμνάσιο, το κτήριο της Βιβλιοθήκης και το Γυμναστήριο, καθώς βρίσκονται χαραγμένα στην είσοδο αυτού. Το ΓΕΛ Σουφλίου οικοδομήθηκε το 1974 και η λειτουργία του ξεκίνησε το 1975, αντικαθιστώντας το Παλιό Γυμνάσιο, ένα νεοκλασικό κτήριο που είχε χρησιμοποιεί από τους Γάλλους ως τελωνείο.

Οι αίθουσές του είναι όμορφες με μοντέρνους χρωματισμούς, με σχέδια και ζωγραφιές που οι ίδιοι οι μαθητές έχουν επιλέξει και πολλές από αυτές φιλοτεχνήσει. Συγχρόνως, οι διάδρομοι διακοσμημένοι με δημιουργίες των μαθητών μεταφέρουν αυτούς άλλοτε στο δάσος με τις πηγές και τα λουλούδια του, άλλοτε σε ένα ελληνικό νησί με το εκκλησάκι του ή σε μια ελληνική παραλία να απολαύσουν ένα μαγευτικό δειλινό ή να συνομιλήσουν με μία Καρυάτιδα. Στον εξωτερικό χώρο το επαγγελματικά ζωγραφισμένο κτήριο της Βιβλιοθήκης αποτελεί σήμα κατατεθέν για το σχολείο μας, καθώς εκεί η μορφή της Αλκυόνης, σύμβολο γαλήνης και προστασίας, «παύει κάθε θαλασσοταραχή» για τους μαθητές.

Το Λύκειο Σουφλίου είναι ένα σχολείο όπου στον αύλειο χώρο του συγχρωτίζονται χριστιανοί και μουσουλμάνοι μαθητές. Το μωσαϊκό αυτό των διαφορετικών πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων κάνει το σχολείο μας ξεχωριστό και ιδανικό, καθώς η συνεργασία, η φιλία, η αλληλεγγύη των παιδιών με διαφορετική κουλτούρα αποδεικνύει το ήθος όλων των φορέων που είναι υπεύθυνοι για τη διαπαιδαγώγηση αυτών των νέων.

Στο πέρασμα των χρόνων εκατοντάδες μαθητές φοίτησαν και μετέπειτα διέγραψαν και διαγράφουν μια λαμπρή καριέρα έκαστος στο είδος του. Το Λύκειο Σουφλίου είναι σχολείο που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής του. Εξοπλισμένες όλες οι αίθουσες με μέσα τεχνολογίας δίνουν τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς για καινοτόμες διδασκαλίες και καλές πρακτικές. Οι μαθητές μας με την αρωγή των εκπαιδευτικών υλοποιούν πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα και κυρίως ευρωπαϊκά, όπου τους δόθηκε η δυνατότητα να επισκεφθούν τρεις φορές το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο ως επιστέγασμα της άοκνης προσπάθειάς τους και της άριστης βαθμολογίας που έλαβαν στην αξιολόγηση των δράσεών τους. Το θεατρικό τμήμα με τις ξεχωριστές παραστάσεις του, οι ποικίλες δράσεις Αγωγής Υγείας αλλά και οι επιτυχίες της σχολικής ομάδας πετοσφαίρισης – κατέλαβε την πρώτη θέση στους σχολικούς αγώνες σε Ελλάδα και Κύπρο – έχουν προσφέρει ερείσματα στους νέους, ώστε να γίνουν υπεύθυνοι, ενεργοί και καλλιεργημένοι ευρωπαίοι πολίτες.

Ενας τόσο μικρός τόπος πια, ένα ακριτικό σχολείο όπως το Λύκειό μας, ποτέ δεν επαναπαύεται. Αφουγκράζεται τις εξελίξεις, δραστηριοποιείται και κυρίως προσπαθεί να ακουστεί η φωνή του από εκεί ψηλά στον Εβρο σε όλη την Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο. Οι δυσκολίες είναι ανυπέρβλητες, οι σκόπελοι πολλοί, με ζωντανό παράδειγμα τις φωτιές του καλοκαιριού του 2023 που δοκίμασαν μικρούς και μεγάλους με τον πιο σκληρό τρόπο. Οι μαθητές μας, όμως, προέρχονται από έναν τόπο που ήκμασε, παρήκμασε και τώρα ξαναγεννάται και αυτή η φιλοσοφία αποτελεί οδηγό στη ζωή τους, να μην εγκαταλείπουν ποτέ, να κοπιάζουν αέναα και να προσθέτουν τη δική τους ψηφίδα στο ψηφιδωτό που λέγεται ΕΛΛΑΔΑ αφήνοντας το δικό τους ξεχωριστό νεανικό αποτύπωμα. Αυτών των νέων τα άρθρα και τις επιλογές θα γνωρίσετε παρακάτω διεισδύοντας στον τρόπο σκέψης τους και στις αναζητήσεις τους.

Ευχαριστούμε ειλικρινά και βαθιά τους υπεύθυνους της εφημερίδας «Βήμα» που έδωσαν την ευκαιρία στους μαθητές μας να εκφράσουν τις ιδέες τους και τους προβληματισμούς τους.

 Η κυρία Λεμονιά Γκάγκου είναι υποδιευθύντρια του Γενικού Λυκείου Σουφλίου.