Τρίτη 18 Oκτωβρίου, το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο τουρκικές πηγές μεταδίδει την είδηση της δοκιμαστικής εκτόξευσης του βαλλιστικού πυραύλου μικρής εμβέλειας Tayfun, τουρκικής κατασκευής. Τα τουρκικά ΜΜΕ αναπαράγουν την είδηση. Εχει προηγηθεί την προηγούμενη μέρα η τηλεφωνική επικοινωνία του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν με τον εκπρόσωπο του τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν. Ενας δίαυλος επικοινωνίας που παγιώνεται και είναι στο ραντάρ της Αθήνας. Στην ατζέντα F-16, Ουκρανία, αλλά και οι «ελληνικές προκλήσεις» κατά τον Καλίν. Και το ερώτημα που προκύπτει εύλογα είναι αν ο Σάλιβαν μεταξύ άλλων ενημερώθηκε για τον Tayfun. Η προφανής απάντηση είναι «πιθανότατα». Θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ; Μάλλον όχι.

Το ανησυχητικό

Στα ελληνικά ΜΜΕ σήμανε συναγερμός, αντίθετα στις τάξεις του στρατού υπήρχε μία αφοπλιστική ψυχραιμία. Ο Tayfun εικάζεται ότι είναι αντιγραφή του επίσης τουρκικού Bora, για τον οποίο χρησιμοποιούν κινεζική και λευκορωσική τεχνολογία. Με τους αναλυτές να τονίζουν ότι μία δοκιμή δεν σημαίνει μαζική παραγωγή και ένταξη του όπλου άμεσα. Αναφέροντας ότι και οι δύο χώρες έχουν επίσης πολύ πιο προηγμένα αμυντικά συστήματα και όπλα. Σημείωναν ωστόσο ως πιο ανησυχητικό όλων την ταχύτατη ανάπτυξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας με μία μεγάλη γκάμα παραγωγής από σφαίρες μέχρι εξελιγμένα οπλικά συστήματα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και όχι μόνο. Με τον Ερντογάν καθώς και αρμόδιους αξιωματούχους να σημειώνουν επανειλημμένα ότι η ανάγκη οδήγησε την Τουρκία να εξελίξει την αμυντική της βιομηχανία και τα κατάφερε.

Τουρκικές πηγές δε μιλώντας στο «Βήμα» σημείωναν τις αντιδράσεις που καταγράφηκαν στην Ελλάδα, τόνιζαν ωστόσο ότι η δοκιμή είναι στο πλαίσιο μίας γενικότερης στρατηγικής της Αγκυρας που ακολουθεί εδώ και χρόνια και αφορά την αυτάρκειά της στα εξοπλιστικά αλλά και την ανάπτυξη των εξαγωγών στον συγκεκριμένο τομέα. Φροντίζοντας να υπογραμμίσουν την ταυτόχρονη ένδεια της Ελλάδας στο πεδίο αυτό. Θα ήταν άλλωστε υποτιμητικό ακόμα και ως προπαγάνδα η Αγκυρα να ισχυριστεί ότι καθορίζει το πρόγραμμα της αμυντικής της βιομηχανίας με άξονα τα ελληνοτουρκικά.

Η απάντηση της Αθήνας

Διπλωμάτες δε σημείωναν ότι αυτή η δοκιμή, που μπορεί να ήταν και προγραμματισμένη εδώ και καιρό, δεν αποτελεί παράγοντα μεταβολής των ήδη τεταμένων ελληνοτουρκικών σχέσεων. Υπογραμμίζοντας ότι ο επιπλέον πανικός μόνο κακός σύμβουλος μπορεί να αποδειχθεί. Στρατιωτικοί αναλυτές και πηγές του Πενταγώνου δήλωναν ότι περιμένουν τα στοιχεία από τις πηγές τους για το εν λόγω σχέδιο, το οποίο δεν σχολίαζαν επί της ουσίας, σημείωναν ωστόσο ότι η Αθήνα έχει ήδη λάβει τα μέτρα της απέναντι στις κινήσεις της Τουρκίας και έδειχναν το εξοπλιστικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Λέγοντας ότι όσο περνάει ο καιρός η απόσταση Αθήνας – Αγκυρας στα εξοπλιστικά θα μεγαλώνει και οι ισορροπίες θα κλίνουν μάλλον προς την πλευρά της Ελλάδας.

Η στροφή Καλίν στη σκληρή ρητορική

Δημοσιογραφικές πηγές στην Αγκυρα σημειώνουν ως αρνητική εξέλιξη τη στροφή Καλίν σε πιο σκληρή ρητορική απέναντι στην Ελλάδα, ενώ το συνεχιζόμενο αδιέξοδο για αποκλιμάκωση της έντασης κάνει και τα διεθνή ΜΜΕ να αναρωτιούνται αν τελικά είναι πιθανό ένα «θερμό επεισόδιο» Τουρκίας – Ελλάδας. Στην πλειοψηφία των άρθρων η απάντηση είναι αρνητική, με τον διάλογο να παραμένει ζητούμενο και αρκετούς να αναγνωρίζουν ότι αν ο Ερντογάν θέλει να δημιουργήσει μία κρίση μπορεί. Σημειώνοντας ως αρνητικό ότι η εποχή δεν ευνοεί τους συμβιβασμούς…