Δύο ιδιαίτερους χώρους πολιτισμού για τα Τρίκαλα αποτελούν το Μουσείο Τσιτσάνη (που συνυπάρχει με το δίδυμο οθωμανικό λουτρό) και το Μουσείο Δημήτρη και Λέγκως Κατσικογιάννη.

Το Μουσείο Τσιτσάνη βρίσκεται στο κτίριο των παλιών φυλακών, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν και ως χώρος κράτησης πολιτικών κρατουμένων. Οταν το 2006 έκλεισαν οι φυλακές, το κτιριακό συγκρότημα αποδόθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης στον Δήμο Τρικκαίων και αποφασίστηκε να στεγαστεί εκεί το Κέντρο Ερευνας και Δημιουργίας – Μουσείο Τσιτσάνη.

Και ενώ ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανάδειξη ολόκληρου του χώρου, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως το παλαιό χαμάμ (το οποίο κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα). Με την ολοκλήρωση του έργου στα τέλη του 2016, το κτίριο μετατρέπεται σε έναν αρχαιολογικό χώρο στο ισόγειο και σε έναν χώρο με αναφορά σε έναν από τους μεγαλύτερους έλληνες συνθέτες στον επάνω όροφο. Οι δύο εκθέσεις λειτουργούν ξεχωριστά, και οι δύο μαζί όμως συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τοπικής περιοχής και του τουρισμού της πόλης.

Στο ισόγειο, στον χώρο του δίδυμου οθωμανικού λουτρού, συντηρήθηκαν στοιχεία της παλαιάς τοιχοδομίας και του τρόπου μεταφοράς του ζεστού νερού, ενώ υπάρχει και εικονική αναπαράσταση στοιχείων των οθωμανικών χαμάμ. Διατηρούνται είδη νιπτήρων, αλλά και τα «δάκρυα του Αλλάχ» (πρόκειται για χαρακτηριστικό οθωμανικό διακοσμητικό στοιχείο που μοιάζει με σταλακτίτες), καθώς και στοιχεία αναμνηστικά των παλιών φυλακών.

Αντίστοιχα, το Μουσείο Δημήτρη και Λέγκως Κατσικογιάννη είναι αφιερωμένο στις εικαστικές τέχνες. Ο Δημήτρης Κατσικογιάννης (1915-1991), ζωγράφος-γλύπτης, αφιέρωσε όλη του τη ζωή στη τέχνη, στερούμενος κάθε άλλη απόλαυση. Το έργο του, εμπνευσμένο από την Εθνική Αντίσταση, απεικονίζει τα πάθη των λαών της εποχής του και τις αιτίες που τα προκάλεσαν και εκφράζει τη δύναμη της αντίστασής τους. Μέσα από τα έργα του φαίνεται η υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια των αγωνιστών που συμμετέχουν στους αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη, αδελφοσύνη και ειρήνη.

Ο Κατσικογιάννης δεν πωλούσε τα έργα του γιατί, όπως έλεγε, δεν είχε κανένα δικαίωμα τον αγώνα του λαού, τον οποίο καταγράφει στα έργα του, να τον μετατρέψει σε χρήμα προς δικό του συμφέρον. Το έργο του, που αποτελείται από 1.236 πίνακες, 114 γλυπτά και σχέδια πρώτης έμπνευσης, δώρισε στον Δήμο Τρικκαίων με προϋπόθεση την ίδρυση μουσείου που θα φέρει το όνομα αυτού και της συζύγου του Λέγκως, η οποία εργαζόμενη τον συντηρούσε. Ο Δήμος Τρικκαίων ίδρυσε το μουσείο το 1984.

Των Κωνσταντίνας-Ναταλίας Μαγκούφη, Αθηνάς Παπία, Δήμητρας Σούλκο