Ερευνώντας το διεθνές συνέδριο «Παγκόσμιο 1922»
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Το διεθνές συνέδριο «Παγκόσμιο 1922», το οποίο διεξήχθη στο King’s College London, σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το University College Dublin στα τέλη Απριλίου, συγκέντρωσε περίπου είκοσι ομιλητές από διαφορετικά πεδία και γεωγραφικές καταβολές. Πρόκειται για την πρώτη απόπειρα να εντάξουμε το ελληνοτουρκικό 1922 σε ένα ευρύτερο, παγκόσμιο, πλαίσιο. Θα ακολουθήσει το καλοκαίρι ένα δεύτερο διεθνές συνέδριο στο νησί της Σάμου, στο περιθώριο του Φεστιβάλ Τεχνών Σάμου – Ανατολικό Ακρο. Μπορείτε να βρείτε παραπάνω λεπτομέρειες για την έρευνα εδώ: www.theglobal1922.com.
Οι ομιλητές χρησιμοποίησαν το 1922 ως επίκεντρο, με τα ενδιαφέροντά τους να καλύπτουν τα γεγονότα των Βαλκανικών Πολέμων (1912-13), τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την πανδημία ισπανικής γρίπης, την αρμένικη γενοκτονία, την κρίση προσφύγων και ορφανών, την καταστροφή της Σμύρνης, την ελληνοτουρκική υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών, την παρέμβαση της Κοινωνίας των Εθνών, την επαναχάραξη των εδαφικών συνόρων διά μέσω διεθνών συνθηκών και την αποτυχία αυτών των διεθνών προσπαθειών σε βραχεία ή μακρά χρονική διάρκεια. Αληθώς ως προς το πνεύμα του παγκόσμιου 1922, οι ομιλητές ανέλυσαν, μεταξύ άλλων, τον ιρλανδικό επαναστατικό πόλεμο, τις καταλανικές φιλοδοξίες για ανεξαρτησία, τους επαναστατικούς απόηχους και τάσεις στην Ιταλία και στην Αργεντινή: κινήματα που ξεκάθαρα μεταμόρφωσαν μια ημερομηνία-κλειδί και ένα συμβολικό σημείο τομής σε μια δεκαετία μακράς «εποχής των επαναστάσεων».
Καλύφθηκαν θέματα πολιτικής, στρατιωτικής και διπλωματικής σημασίας, όπως επίσης ανθρωπιστικές και «ήπιας δύναμης» [soft-power] πρωτοβουλίες. Οι παρουσιάσεις ανέδειξαν τον διαρκή ρόλο των γλωσσικών, θρησκευτικών και πολιτισμικών ταυτοτήτων την επαύριο από την εποχή παγκόσμιας αναταραχής και εξωφρενικής εξάντλησης της περιόδου 1912-1923. Πολλά φαινόμενα που συνδέθηκαν με την ημερομηνία του 1922 αναδύθηκαν εκ νέου στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στον Ψυχρό Πόλεμο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η αναφορά σε προσωπικότητες που καθόρισαν την επικαιρότητα και την ιστορία της εποχής του 1922, όπως για παράδειγμα ο Αρνολντ Τζ. Τόινμπι, ο πρώτος εντεταλμένος στη Εδρα Κοραή στο King’s College του Λονδίνου. Επιπλέον, ορισμένοι συμμετέχοντες έθιξαν τη συμβολή της Οκτωβριανής Επανάστασης στους μετασχηματισμούς της περιόδου. Παραλληλίες και συγκρίσεις με σημερινά γεγονότα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, δεν έλειψαν ούτε από τον φυσικό χώρο του συνεδρίου ούτε και από τον ψηφιακό χώρο συζήτησης [chat room].
Η πρόθεση των διοργανωτών είναι να συνεχίσουν τις πλούσιες συζητήσεις και να ετοιμάσουν έναν συλλογικό τόμο που να περιλαμβάνει έναν ευμεγέθη αριθμό των εισηγήσεων που παρουσιάστηκαν φέρνοντας σε επαφή νεότερους ερευνητές με πιο έμπειρους ακαδημαϊκούς, όπως ο Jay Winter και ο Sir Michael Llwelyn Smith, ο οποίος μας τίμησε με τη φυσική του παρουσία.
Τα κείμενα που φιλοξενούνται στις ΝΕΕΣ ΕΠΟΧΕΣ είναι από παρεμβάσεις ομιλητών στο συνέδριο.
Η κυρία Gonda Van Steen είναι η κάτοχος της Εδρας Κοραή, King’s College London.

