Η έκρηξη των τουριστικών αφίξεων στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια ανέβασε στα ύψη το ενδιαφέρον μεγάλων tour operators, ξένων funds, διεθνών ξενοδοχειακών αλυσίδων, αλλά και εγχώριων επιχειρηματιών για τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων και την επαναλειτουργία παλαιών.

Μόνο το 2017 διατέθηκαν για τουριστικές επενδύσεις στην Αθήνα και σε άλλους δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς 3,1 δισ. ευρώ, ενώ την τελευταία τριετία εγκρίθηκαν συνολικά 350 επενδυτικά σχέδια για ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων, άνω των 300 κλινών το καθένα. Με βάση τις εγκρίσεις αυτές, εκτιμάται ότι σε ολόκληρη τη χώρα θα προστεθούν σύντομα άλλες περίπου 26.000 νέες κλίνες υψηλών κατηγοριών (4 και 5 αστέρων).

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για νέα ξενοδοχεία παρέμεινε αμείωτο και το 2018. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του χρόνου οι αρμόδιες αρχές (πολεοδομίες των δήμων, εφορείες αρχαιοτήτων, διευθύνσεις περιβάλλοντος κ.λπ.) έχουν εκδώσει τουλάχιστον 160 άδειες για ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. Από αυτές, 42 περιπτώσεις αφορούν νέες άδειες ανέγερσης ξενοδοχείων, 44 άδειες εκσυγχρονισμών ξενοδοχείων, 31 άδειες επεκτάσεων, 20 εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων και 23 άδειες τουριστικών καταλυμάτων.

Ταυτόχρονα, με βάση τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί στην Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων (ΕΥΠΑΤΕ), έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την αδειοδότηση 18 Σύνθετων Τουριστικών Καταλυμάτων, ενώ μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ έχουν κινητοποιηθεί επενδύσεις που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

Πρωταθλήτρια στις τουριστικές επενδύσεις αναδεικνύεται η Κρήτη με συνολικά 37 άδειες και εγκρίσεις, ενώ ακολουθούν η Κως με 16 άδειες, η Ρόδος με 15, η Σαντορίνη με 14 άδειες και εγκρίσεις, η Μύκονος με 9 και η Αθήνα με 8.

Αντίστοιχες άδειες έχουν εκδοθεί και για άλλους προορισμούς, μεταξύ των οποίων είναι οι:

Κέρκυρα, Χαλκιδική, Θάσος, Θεσσαλονίκη, Νάξος, Καβάλα, Ηλεία, Πειραιάς, Πρέβεζα, Κεφαλλονιά, Κάρπαθος, Εβρος, Μεσολόγγι, Λάρισα, Ασπροβάλτα, Αργος, Ερέτρια, Φλώρινα, Ιωάννινα, Σκόπελος, Ανδρος, Σύμη, Πάρος, Αντίπαρος, Σχοινούσα, Μάνη, Σπάρτη, Υδρα, Σπέτσες, Ηγουμενίτσα, Κατερίνη, Νέστος, Χίος, Σάμος, Λήμνος, Κύθνος, Δελφοί και Καμένα Βούρλα.

Νέα πολυτελή brands
στην Αθήνα

Χαρακτηριστικές του ζωηρού ενδιαφέροντος για ξενοδοχεία στην Ελλάδα είναι οι περιπτώσεις των δύο κορυφαίων tour operators της Ευρώπης, TUI και Thomas Cook, που γνωστοποίησαν τις προθέσεις τους για την απόκτηση άλλων 20 ξενοδοχειακών μονάδων στη χώρα μας (από 10 ο καθένας). Ηδη οι δύο tour operators κυριαρχούν στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά ελέγχοντας μαζί περί τις 16.000 κλίνες στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας (στοιχεία 2017).

Το μεγάλο ενδιαφέρον για ανέγερση νέων ξενοδοχείων εντοπίζεται στην Αθήνα, που την εφετινή χρονιά προσήλκυσε πάνω από 5,5 εκατ. ξένους επισκέπτες. Πρόκειται για μονάδες των οποίων η πλειονότητα ανήκει σε διεθνή brands, ενδεικτικό της ψήφου εμπιστοσύνης που παρέχεται στον προορισμό της Αθήνας.

Στα βαριά ονόματα των πολυτελών αφίξεων περιλαμβάνεται η Four Seasons, η οποία πρόκειται να κάνει την είσοδό της στην ελληνική αγορά την άνοιξη του 2019, μέσω του «Four Seasons Astir Palace Hotel Athens».

Εντός του 2019 και ο όμιλος της Accor αναλαμβάνει το franchise -μέσω του brand IBIS Styles – του ξενοδοχείου 200 δωματίων, που δημιουργείται σε πρώην κτίριο γραφείων στις αρχές της λεωφόρου Βουλιαγμένης. Το brand της Accor έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ανήκει στην κατηγορία 4 αστέρων του γαλλικού κολοσσού.

Επίσης, στα μέσα του 2019 αναμένεται να λειτουργήσουν άλλα δύο νέα ξενοδοχεία με την υπογραφή του ομίλου Marriott σε Αθήνα και Πάτρα. Η λειτουργία τους προωθείται μέσω συμφωνίας του ομίλου με την κοινοπραξία Shaner Italia SRL/CS Hospitality που θα αναλάβει τη διαχείρισή τους. Πρόκειται για το νέο Αcademia Hotel που θα λειτουργήσει σε ακίνητο του ΝΑΤ στην οδό Ακαδημίας (θα έχει 60 πολυτελή δωμάτια και roof garden με θέα την Ακρόπολη), φέροντας το brand της Autograph και το νέο Moxy της Πάτρας, το οποίο θα λειτουργήσει στο πρώην ξενοδοχείο «Μορέας».

Τα Moxy είναι από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα brands της Marriott, με πολύ καλή σχέση ποιότητας – τιμής και στόχος του ομίλου είναι να λειτουργήσει και νέα ξενοδοχεία στην Ελλάδα (σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη).

Τη διαχείριση των δύο ξενοδοχείων θα αναλάβει joint venture που αποτελείται από τη Shaner Italia, του ομίλου The Shaner Hotel Group με πάνω από 50 ξενοδοχεία σε ΗΠΑ, Ιταλία και Μπαχάμες και την ελληνική CS Hospitality. Ουσιαστικά θα είναι το πρώτο κοινό εγχείρημα στην ελληνική αγορά, στο πλαίσιο της προωθούμενης επέκτασής τους σε Ελλάδα και Κύπρο.

Στην κατηγορία πολυτελείας θα ανήκει και το MGallery (το παλαιό Kings Palace, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Κριεζώτου) του Ομίλου Λάμψα, που προβλέπεται να ανοίξει για το κοινό στις αρχές του 2020. Την ίδια στιγμή, η Zeus International ετοιμάζει το «άνοιγμα» άλλων δύο μονάδων στην Αθήνα εντός του 2019. Πρόκειται για ξενοδοχείο 150 δωματίων επί της λεωφόρου Συγγρού, το οποίο θα λειτουργήσει σε πρώην κτίριο γραφείων. Μέχρι στιγμής, οι ιθύνοντες της Zeus δεν έχουν αποφασίσει για το brand που θα αναλάβει τη διαχείριση του ξενοδοχείου.

Επίσης, υπό την ομπρέλα της Zeus International αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στο 2019 στην περιοχή του Μετς και το Wyndham Residence που θα περιλαμβάνει 45 πολυτελείς σουίτες.

Στις νέες αφίξεις και μάλιστα στις αρχές του προσεχούς έτους περιλαμβάνεται και το πολυτελές Boutique ξενοδοχείο που δρομολογεί η Grecotel επί της οδού Μητροπόλεως, στο ιστορικό κτίριο Χυτήρογλου.

Ανοίγουν τα «Αστέρια»
στη Γλυφάδα

Αλλη μια διεθνής υπερπολυτελής αλυσίδα (το όνομά της δεν έχει διαρρεύσει), αναμένεται να αναλάβει τη διαχείριση των «Αστεριών» Γλυφάδας. Η πεντάστερη ξενοδοχειακή μονάδα δυναμικότητας 400 κλινών θα εκσυγχρονιστεί για να αποτελέσει ουσιαστικά το πρώτο city resort της Αθήνας. Στόχος του επενδυτικού σχήματος της Grivalia Hospitality (του ξενοδοχειακού βραχίονα της Grivalia Properties AEEAΠ) είναι το πεντάστερο συγκρότημα να είναι έτοιμο για τη θερινή σεζόν τού 2019.

Στα καινούργια πεντάστερα που θα λειτουργήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα περιλαμβάνεται και το ξενοδοχείο 90 δωματίων, κάτω από την Ακρόπολη, που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο τής «Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ», της νέας Επενδυτικής Ακινήτων του ομίλου Ευμορφίδη. Tην ίδια στιγμή, η εταιρεία έχει δρομολογήσει τη λειτουργία ενός νέου boutique ξενοδοχείου 4 αστέρων επί της οδού Ηροδότου στο Κολωνάκι (ήδη λειτουργεί το τετράστερο της Πατριάρχου Ιωακείμ).

Εντός τoυ 2019 αναμένεται να λειτουργήσει και το νέο πεντάστερο ξενοδοχείο του ομίλου Κόκκαλη στο Σύνταγμα, στο τριώροφο διατηρητέο κτίριο, επιφάνειας 4.160 τ.μ., ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ), το οποίο έχει μισθώσει η Intrakat από τα τέλη του 2017 και βρίσκεται στο στάδιο των αδειοδοτήσεων. Θα διαθέτει 45 δωμάτια, bar-restaurant με εξωτερική αυλή και spa, ώστε να αποτελεί έναν πολυτελή πόλο έλξης για τους επισκέπτες της Αθήνας.

Στον Πειραιά, εγκρίθηκε η άδεια δόμησης για τη δημιουργία ενός νέου ξενοδοχείου, επί της λεωφόρου Ομηρίδου Σκυλίτση 62, που θα φέρει την υπογραφή του ομίλου της Accor και το brand της Novotel. Η νέα ξενοδοχειακή μονάδα θα έχει στοιχεία βιοκλιματικού σχεδιασμού, προβλέπεται να είναι 4 αστέρων και δυναμικότητας 510 κλινών. Πρόκειται για τη σχεδιαζόμενη επένδυση της Hatsios Development με φορέα επένδυσης τη ΜΑΣΤΕΡ Αναπτυξιακή, για την οποία έχει υπογραφεί προσύμφωνο με τον όμιλο της Αccor.