Eλληνικό «άρωμα» στο Metropolitan Museum
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Το κατάλευκο πορσελάνινο πιάτο με τις μοβ χειροποίητες λεπτομέρειες είχε ένα πολύ μικρό κομμάτι κρέας στο κέντρο του. Ακριβώς δίπλα το λιλιπούτειο λαχανικό μόλις που διακρινόταν στο φως του πορτατίφ. Ο μεγαλοεφοπλιστής, μεγαλογαιοκτήμων Ντίντης Ευπαλίδης φύσηξε τον καπνό του πούρου που μόλις είχε βγάλει από το πανάκριβο, καλυμμένο με δέρμα καμήλας κουτί. «Αυτό και αν είναι μινιμαλισμός όσον αφορά τις γαστρονομικές προτάσεις του σεφ» επισήμανε. Το μικρό κομμάτι κρέας ήταν τυλιγμένο με αβγό, ενώ στην κορυφή… έστεκε υπερήφανα ο κρόκος. Το βαρύ, κρυστάλλινο ποτήρι με το κόκκινο συλλεκτικό κρασί και τα ασημένια μαχαιροπίρουνα πάνω στο τραπέζι έδωσαν τον τόνο του real glamour στο εστιατόριο «L’ Ecrin» του «Hotel De Crillon». Η ξανθιά λεπτεπίλεπτη συνοδός του παιδικού μου φίλου μόλις είχε κατέβει από την υψηλής αισθητικής σουίτα της, η οποία φέρει την υπογραφή του μεγάλου Καρλ Λάγκερφελντ. Η γυναίκα μιλούσε στο διαμαντοφόρο κινητό της τηλέφωνο με την Ντάσα Ζούκοβα-Νιάρχου. Πρόσεξα ότι η συνομιλία των δύο κυριών είχε να κάνει με κάποια σημαντικά έργα τέχνης, τα οποία θα βγουν σε δημοπρασία τις επόμενες ημέρες στο Παρίσι, και τις λεπτομέρειες πίσω από τη μεγάλη παράσταση της όπερας «Αΐντα» στο Κάιρο. Η πλατινομαλλούσα καινούργια girlfriend του Ντίντη αναφερόταν στη μόλις 29 ετών μέτζο σοπράνο Φαρά Ντιμπανί. Η ταλαντούχος καλλιτέχνις έχει μάλιστα ελληνικές ρίζες. Η καταγωγή της είναι από τη Θεσσαλονίκη. Τις «αποκαλύψεις» έκανε η ίδια λίγο μετά το τέλος της παράστασης, όταν συνόδεψε, όπως και αρκετοί μεγαλοεπιχειρηματίες, τους πρωταγωνιστές της «Αΐντα» σε private dinner. Η μικρή πτωχή Ελλάς των σκληρών Μνημονίων «ακτινοβολεί» λοιπόν μέσα από τα νεαρά ταλαντούχα παιδιά της…
Η Νιάρχου, η Μαντόνα,
ο Λουκάς Σαμαράς…
Εσκυψα διακριτικά προς το μέρος του Ντίντη Ευπαλίδη, ο οποίος έμοιαζε να απολαμβάνει τη διαμονή του στο νέο restaurant του ιστορικού ξενοδοχείου στην Πόλη του Φωτός. Τον ρώτησα αν η Ντάσα, πρώην σύζυγος του ρώσου κροίσου Ρόμαν Αμπράμοβιτς, θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στο art world μετά τον γάμο της με τον Σταύρο Νιάρχο junior. Ο κ. Ευπαλίδης, ο οποίος υπήρξε πελάτης της Ζούκοβα στην γκαλερί «Garage» της Μόσχας, δεν είχε καμία αμφιβολία για αυτό. Το νέο μέλος της οικογένειας Νιάρχου θα συνεχίσει να κάνει με επιτυχία τις δραστηριότητές της στον κόσμο της τέχνης. Οι Νιάρχοι άλλωστε τρέφουν ιδιαίτερη αδυναμία στην τέχνη. Ο αείμνηστος μεγαλοεφοπλιστής Σταύρος Νιάρχος υπήρξε ο μεγαλύτερος παγκοσμίως συλλέκτης έργων Ρενουάρ (τα τοπ της συλλογής βρίσκονται στο yacht «Atlantis ΙΙ» και στο ροζ σαλέ του Σεν Μόριτς), ενώ ο πρωτότοκος Φίλιππος ανήκει στους φανατικούς κολεξιονέρ δημιουργημάτων του Αντι Γουόρχολ. Ο κ. Ευπαλίδης μου αποκάλυψε ότι ο εικαστικός Basquiat, στενός φίλος του Αντι τα τελευταία χρόνια της ζωής του, είχε δεσμό με τη Μαντόνα. Ο Basquiat μάλιστα την είχε πάρει μαζί του στο σπίτι του σημαντικού έλληνα εικαστικού Λουκά Σαμαρά, ο οποίος κατοικούσε μόνιμα στη Νέα Υόρκη….
Με φόντο την
Πέμπτη Λεωφόρο
Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι Γκαλάτσι, ο οποίος έφθασε κατάκοπος ύστερα από ένα private viewing στο Μουσείο Ορσέ, παρεμβαίνει στη συζήτηση. Μας λέει ότι ο Γουόρχολ «εκμεταλλευόταν» τον Basquiat με μάλλον άσχημο τρόπο. Επιθυμώ να κρατήσω στο μυαλό μου τα «καλά» του Γουόρχολ. Ο εικαστικός συνδεόταν φιλικά με αρκετούς Ελληνες. Η Αλίκη Περρωτή είχε σε περίοπτη θέση στο διαμέρισμά της στο Trump Tower της Πέμπτης Λεωφόρου τον πίνακα με τις μοβ, γεμάτες στρας, γόβες του Αντι. Η Ντέπυ Χανδρή με τις περίφημες πεταλούδες-μπιζού στο Saks Fifth Avenue υπήρξε η μοναδική Ελληνίδα η οποία φωτογραφήθηκε στο εξώφυλλο του avant-garde περιοδικού του Γουόρχολ, το εξαιρετικό τότε «Ιnterview». Η Ιλεάνα Μακρή διασκέδαζε μαζί του στο «Studio 54» και σε ιδιωτικά δείπνα με μυθικές μορφές της τέχνης αλλά και του διεθνούς τζετ σετ. Το ελληνικό «touch» υπάρχει όμως πάντα στο Big Apple. Ισως όχι τόσο έντονο ή glamorous όπως στο παρελθόν. Υπάρχει όμως πάντα μέσα από την τέχνη. Πληροφορούμαι ότι η Μαρία Λως, σύζυγος του εφοπλιστή Νίκου Νοτιά, επιφανές στέλεχος φημισμένου οίκου δημοπρασιών, έχασε πριν από λίγες ημέρες τον πατέρα της.
Στο Μητροπολιτικό
της Νέας Υόρκης
Το αγαπημένο μου μουσείο σε παγκόσμιο επίπεδο είναι το Μητροπολιτικό της Νέας Υόρκης. Η αλήθεια είναι ότι στον συγκεκριμένο μουσειακό χώρο αισθάνεσαι ίσως μεγαλύτερο «δέος» από αυτό ακόμα του Λούβρου στο Παρίσι. Το Metropolitan Museum of Art στον αριθμό 1000 της Fifth Avenue είναι συνδεδεμένο με τα πολύ νεανικά μου χρόνια, όταν παρακολουθούσα μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης. Το μουσείο επί διεύθυνσης Μοντεμπέλο είχε στις τάξεις του μια ικανότατη Ελληνίδα με σημαντικό έργο, την Αλεξ Αντωνίου. Οι σημαντικοί Ελληνες έχουν επιστρέψει και πάλι στο Metropolitan μέσα από γεγονότα τα οποία κρατούνται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι συνδεδεμένο τα τελευταία χρόνια με το Μητροπολιτικό του Big Apple. Το Museum of Cycladic Art, που δημιούργησαν ο Νίκος και η Ντόλλυ Γουλανδρή και συνεχίζει να «τρέχει» η ικανή Σάντρα Μαρινοπούλου, έχει οργανώσει εδώ και μερικά χρόνια events με διεθνείς προσωπικότητες να δίνουν το «παρών».
Το καλύτερο ίσως είναι αυτό το οποίο θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 7 Νοεμβρίου στο Metropolitan Museum of Art με χορηγό την J.P. Morgan. Ο διάσημος εικαστικός Τζεφ Κουνς θα μιλήσει για τη σημασία του να έχει κανείς «σχέση» (και γνώση) γύρω από το Art History. Αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας θα ακολουθήσει private dinner. Τα έσοδα θα διατεθούν για τους ευγενείς σκοπούς του μουσείου στην Αθήνα…
Το dress code και οι καλεσμένοι
Η πρόσκληση γράφει «dress code: Formal Attire». Είμαι σίγουρη ότι οι δύο top stars Ρενέ Ρούσο (έχει πρωταγωνιστήσει άλλωστε στην ταινία «Υπόθεση Τόμας Κράουν» που έχει να κάνει με την κλοπή σημαντικών έργων τέχνης) και Κέιτ Μπλάνσετ, λάτρεις και συχνές επισκέπτριες του Metropolitan Museum, θα είχαν δημιουργήσει χαμό με τις στυλιστικές τους επιλογές. Αν βεβαίως τις είχε προσκαλέσει ο φίλος τους, υπερδιάσημος εικαστικός, στενός φίλος και συνεργάτης του Δάκη Ιωάννου, Τζεφ Κουνς. Εκεί θα βρίσκονται ο Τζον Κουμάνταρος, ο Αντριου Λιβέρις, η Κάρεν Γουλανδρή, οι Αλεξ και Ειρήνη Καλαφατίδη, ο Τζορτζ Στάμας, η πριγκίπισσα Alexandra, ο Κάρλος Πικόν, η Θεοδώρα Γουίαρ-Χανδρή, η Μαρίνα Χατζηπατέρα, η ελληνολάτρις Σούζαν Γκούντφρεντ, η Μαριάννα Κουλουκουντή, ο Τζον Κατσιματίδης, η Τίνα Λιβανού, η Αΐντα Μαυροσκότη, η Ελλη Κανελλοπούλου, ο Δημήτρης Γκέρτσος κ.ά. Είναι πραγματικά εξαιρετικό να γίνονται «πράγματα» γύρω από την τέχνη. Στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στην οδό Ερατοσθένους στο Παγκράτι, το Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή (το παρουσίασε πρώτο το BHMAgazino), με εκπληκτικά εκθέματα, λάμπει σαν ένα σπάνιο διαμάντι διεθνούς βεληνεκούς…