Για ένα μεγάλο μέρος του ανθρώπινου πληθυσμού η σόγια δεν συμπεριλαμβάνεται στο μενού της εβδομάδας. Ωστόσο, αν και ενδεχομένως να μην το αντιλαμβανόμαστε, τα προϊόντα του φυτού αυτού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εφοδιαστικής τροφικής αλυσίδας, αφού αποτελούν βασικό συστατικό της τροφής που προορίζεται για την εκτροφή των ζώων. Περίπου το 75% της σόγιας που παράγεται στον πλανήτη προορίζεται για την παραγωγή ζωοτροφών. Ομως η αυξημένη κατανάλωση ζωικών προϊόντων οδηγεί στην αναζήτηση καινούργιων εκτάσεων καλλιέργειας της σόγιας, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την εκτενή αποψίλωση των δασών. Μία ομάδα νέων επιχειρηματιών προτείνει μία εξαιρετικά πρωτότυπη λύση για να μειωθεί η εξάρτηση της παραγωγής ζωοτροφών από τη σόγια. Συνδυάζοντας τις γνώσεις τους από την έρευνα στη μηχανική και τη βιολογία, κατασκεύασαν εμπορευματοκιβώτια τα οποία λειτουργούν ως αυτοματοποιημένες βιοτεχνίες παραγωγής ζωοτροφής. Μέσα σε αυτά, τα τρόφιμα τα οποία περισσεύουν από την εφοδιαστική αλυσίδα (όπως παραδείγματος χάριν από τα σουπερμάρκετ) χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη εντόμων, τα οποία αποτελούν ένα εξαιρετικό γεύμα για τα κοτόπουλα ενός αγροκτήματος. Με τον τρόπο αυτόν ενθαρρύνεται ο φυσικός τρόπος θρέψης των κοτόπουλων, ενώ παράλληλα οι παραγωγοί αποκτούν μία αυτονομία ως προς τις ζωοτροφές τις οποίες χρησιμοποιούν για τη θρέψη των ζώων τους. Το ΒΗΜΑ-Science συνομίλησε με τον κ. Φώτη Φωτιάδη, μηχανικό και συνιδρυτή της νεοφυούς επιχείρησης Better Origin, ο οποίος εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο οι καινοτόμες αυτές μονάδες παραγωγής αποτελούν μία εξαιρετική εναλλακτική λύση για τη δημιουργία ζωοτροφών σε τοπική κλίμακα.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη
συνδρομή;

Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Θέλετε να γίνετε συνδρομητής;

Μπορείτε να αποκτήσετε την συνδρομή σας από εδω