ΤΟ ΕΠΤΑΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΔΙΟΔΩΡΟΥ
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Από το Ο-μικρόν στο Ο-μέγα
Πατάμε σταθερά πια στο σκάφος του 2022 και με το άλλο πόδι σπρώχνουμε πίσω το καράβι του 2021· δυσκολευόμαστε να το διώξουμε, είναι βαριά βαπόρια οι χρονιές – και έτσι μιλάμε για την COVID σαν να είμαστε ακόμα στο 2021, αγκαλιά με τη Δέλτα.
Ενώ, όπως εξηγούν οι πρώην σύμβουλοί του στον πρόεδρο Μπάιντεν, λόγω της άφιξης της Ομικρον, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να συνεχίσουν να είναι σε «μόνιμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης», αλλά να αναγνωρίσουν ότι ο κορωνοϊός είναι ένας από τους πολλούς ιούς του αναπνευστικού συστήματος που κυκλοφορούν και θα παραμείνει εδώ.
Ητοι, η Ο-μικρόν τείνει να αποτελέσει την Ο-μέγα, την τελευταία μετάλλαξη του SARS-CoV-19 που θα μας απασχολήσει, πηδώντας πάνω από όλες τις ενδεχόμενες Π, Ρ, Σ, …, Φ, Χ, Ψ, και θα είναι κάπως σαν τη γνωστή μας γρίπη – μακάρι να είναι έτσι και επομένως να περιοριστούν οι περιορισμοί, να αρχίσουμε να ξαναγινόμαστε άνθρωποι.
*Και είναι κρίμα που αυτή την τελευταία στιγμή κόλλησε COVID ο υπουργός Δικαιοσύνης, ιατρός Κώστας Τσιάρας. Περαστικά του – αλλά φταίει και αυτός που δεν επέβαλε εγκαίρως του ιού βαρύτερες ποινές για τα αδικήματά του, να τον φοβίσει, να ησυχάσουμε όλοι.
*Όμως ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης ήταν πολύ πιο καίριος στην παρέμβασή του, με την οποία εξήγησε ότι τα δικά μας PCR τεστ κάνουν 47 ευρώ, ενώ τα κυπριακά μόλις 20, διότι εκεί εισάγουν κινεζικά – και αν συνέχιζε, θα αποκάλυπτε το μυστικό επιτυχίας της κυπριακής πολιτικής ελίτ: εισάγει «φτηνιάρικα PCR τεστ» των 20 ευρώ και εξάγει «χρυσά διαβατήρια» των 200.000 ευρώ.
Η δική ούτε εισάγει ούτε εξάγει: δανείζεται για να καλλιεργεί φύκια και να τα πουλάει στους ιθαγενείς σαν μεταξωτές κορδέλες.
Οι emmerdeurs και o Τρότσκι
Υπάρχει βεβαίως και ο τρόπος του Εμανουέλ Μακρόν για την αντιμετώπιση της COVID, που δήλωσε πως «les non-vaccinés, j’ai très envie de les emmerder» – «στους ανεμβολίαστους, θα τους τη σπάσω» θα λέγαμε ευπρεπώς. Αλλά επειδή το «emmerder» προέρχεται από το «merde», τα «σκατά», ακούγεται στα γαλλικά κάπως σαν το εγγλέζικο «fuck» – «θα τους πηδήξω τους ανεμβολίαστους: από τις 15 Ιανουαρίου δεν θα μπορούν να πάνε έξω για φαγητό, για ποτό, για καφέ, στο θέατρο ή στον κινηματογράφο» δήλωσε.
Εγινε σάλος για τα «γαλλικά» του προέδρου, αλλά η ουσία είναι πως οι ανεμβολίαστοι πρέπει να αναλάβουν τις συνέπειες των αποφάσεών τους.
*«2,30 χιλιόμετρα (1,43 μίλια)» με ενημερώνει ο χάρτης ότι απέχει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο από το Μουσείο της Ακρόπολης· και τα δύο βρίσκονται στην πόλη των Αθηνών, που ανήκει στην ελληνική επικράτεια, της οποίας πρωθυπουργεύει τούτη την εποχή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Πρωθυπουργός λοιπόν συμμετείχε σε τελετή μεταφοράς «θραυσμάτων των Γλυπτών του Παρθενώνα» από τις αποθήκες του πρώτου μουσείου στις αποθήκες του δεύτερου – κάτι που θα μπορούσαν να το είχαν κάνει εδώ και πολλά χρόνια κλητήρες του υπουργείου Πολιτισμού, ιδιοκτήτη και των δύο μουσείων, χωρίς τελετές και φανφάρες.
Αλλά τότε δεν θα μπορούσε ο Πρωθυπουργός να απαγγείλει τη μεγαλειωδώς ανόητη φράση: «Αυτό το ταξίδι της επιστροφής εκπέμπει από μόνο του ένα ηχηρό μήνυμα επανένωσης όλων των τμημάτων αυτού του μοναδικού μνημείου της ανθρωπότητας».
Εκτός και αν η μεταφορά αποτελεί μήνυμα ότι όλα τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου θα επιστρέψουν στις θέσεις τους: σε Μυκήνες, Τροία, Κυκλάδες, Κρήτη, Θεσσαλία, Μακεδονία, Κύπρο κ.λπ. για να «επανενωθούν» με τα ερείπια στα οποία ανήκουν – οπότε να τα κλείσουμε όλα τα μουσεία, να ησυχάσουμε και εμείς και οι Αγγλοι.
*Μπορεί να θεωρείται μουσειακό είδος ο τροτσκισμός, όμως αν ζούσε ο Λέων Τρότσκι, πολύ θα χαιρόταν βλέποντας να καίγεται ο τόπος που τον είχε εξορίσει ο Στάλιν, η μεγαλύτερη πόλη του Καζακστάν, Αλμα-Ατα, που τη λένε σήμερα Αλμάτι. Θα έφτιαχνε στα γρήγορα σοβιέτ, θα γινόταν αρχηγός τους, ως εμπειρότατος πραξικοπηματίας σε λίγες ημέρες θα ανέτρεπε τον πρόεδρο Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ. Μετά θα ίδρυε Κόκκινο Στρατό, θα έπαιρνε το τρένο και θα κατευθυνόταν προς τη Μόσχα του τσάρου Πούτιν του Τρομερού.
Επειδή ο Βλαδίμηρος Πούτιν δεν είναι βέβαιος ότι ο Τρότσκι πράγματι έχει πεθάνει, για να προλάβει το κακό, έστειλε στρατό να συμπαρασταθεί στον Τοκάγιεφ γιατί αυτός πρέπει να είναι ο emmerdeur και όχι να emmerde τον ίδιο o καθένας. Διότι, μπορεί να νομίζουμε πως είναι μακριά, αλλά μόλις 500 χιλιόμετρα απέχει το Καζακστάν από την Ουκρανία, όπου ο Πούτιν μας emmerde τους Ευρωπαίους.
«Τρεις εφτά, 28»
Αφού λοιπόν αυτά συνέβαιναν πριν από εκατό χρόνια και συμβαίνουν σήμερα στις πρώην περιοχές του υπαρκτού σοσιαλισμού, είναι απολύτως επίκαιρη και σοφή η απόφαση της περισπούδαστης Επιτροπής Προγράμματος να προτείνει για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ «Εκατό θέσεις για τον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα» – υπό τον όρο ότι το συνέδριο θα γίνει εντός του αιώνος.
Οπότε, αν γίνει, εκτός των «εκατό θέσεων» θα ψηφιστούν και «21 δεσμεύσεις» που έχει ετοιμάσει η σοφή Επιτροπή για να εφαρμόσει αμέσως μόλις γίνει εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ – καθεμία «με έναν νόμο και ένα άρθρο», υποθέτω. Το ιδιαίτερο στοιχείο είναι πως αυτές οι 21 δεσμεύσεις δεν είναι οικεί και ως έτυχε πεταγμένες, αλλά αυστηρά διατεταγμένες: υποδιαιρούνται σε 3 δέσμες 7 δεσμεύσεων η καθεμία.
Και θυμήθηκα πολύ παλιά ιστορία, ημερολόγιό μου: «Δάσκαλε, εσύ με έσωσες, με έκανες και άνθρωπο και πλούσιο», είχε αγκαλιάσει με δάκρυα τον παλιό του καθηγητή Μαθηματικών ο πάμπλουτος σκράπας μαθητής του και του εξήγησε τι συνέβη:
«Βγήκα το πρωί από το σπίτι· βλέπω 7 γάτες πάνω στα κεραμίδια· πάω λίγο παρακάτω, 7 σκυλιά λιάζονταν· προχωράω, βλέπω 7 παπάδες να πηγαίνουν σε λιτανεία. Είπα μέσα μου ‘δεν μπορεί να είναι τυχαίο αυτό’. Πήγα κατευθείαν στο καζίνο, έπαιξα το 28 στη ρουλέτα – και τίναξα την μπάνκα στον αέρα, αγαπημένε σοφέ δάσκαλε, γιατί εσύ με είχες μάθει στην προπαίδεια πως «τρεις εφτά, 28″!».
Οι τόσοι μαθηματικοί και φιλόσοφοι που φτιάχνουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα να καταλάβουν πως άπαξ ο σκράπας, το 2015, τίναξε τη χώρα στον αέρα με το «τρεις εφτά, 28» – αυτά, δεν ξαναγίνονται.
Ανίατα αισιόδοξοι, Διόδωρε, αγοράσαμε και το νέο ετήσιο ημερολόγιο, αν και δεν μπορούμε πλέον να σχεδιάσουμε ούτε καν την επόμενη εβδομάδα, που είναι – ως γνωστόν, εδώ και δύο χρόνια – πάντα η πιο κρίσιμη.
ΣΤΑΥΡΟΣ, «ΖΗΣΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ…»
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Διαλαλεί επενδύσεις σε ψηφιοποίηση, πράσινη ενέργεια, υποδομές· αναμένει καλύτερη επενδυτική βαθμίδα – η κυβέρνηση. Εν τω μεταξύ, ένα κιλό πίτουρο τείνει να κοστίζει μισό ευρώ! Κινδυνεύει να τη φάνε οι «κότες».
Γ. Κ., ΚΥΜΗ
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Μακάρι οι άγιες μέρες που πέρασαν να βοήθησαν να ειπωθεί κάνα καλό από την κυβέρνηση και κάνα καλύτερο (εποικοδομητικότερο) από την αξιωματική αντιπολίτευση! Μην τα περιμένουμε όλα από ΚΙΝΑΛ…
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙ
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Τα επιχειρήματα: Βρίζω, βρίζεις, βρίζει, βρίζουμε, όλοι μαζί για να πιστέψουν οι πολίτες, ψηφοφόροι ότι έτσι τεκμηριώνεται η… αλήθεια! Ας ευχηθούμε «καλύτερη χρονιά»!
ΛΕΥΤΕΡΗΣ Ο ΑΜΟΡΓΙΝΟΣ
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Το 2022 το καράβι της Ελλάδας θα πλεύσει μεταξύ της Σκύλλας-Πανδημίας και της Χάρυβδης-Ακρίβειας. Εκτός από κοινωνική αλληλεγγύη απαιτούνται κατάλληλες κρατικές παρεμβάσεις για να μη σπάσει «το κατάρτι της υπομονής». Καλή χρονιά!
ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΚΑΝΤΟΣ, ΚΟΖΑΝΗ
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
«Εκοιμήθη» ο τάδε ή ο δείνα αντιεμβολιαστής, διαβάζω. Ο κορωνοϊός τους «έπιασε στον ύπνο».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Των Φώτων ξανά. Η ανθρωπότητα όμως έχει κλείσει τον διακόπτη, έσβησε το φως και πορεύεται στα σκοτάδια της θεόπνευστης πίστης και του φανατισμού των δικαιωμάτων, χωρίς αντίστοιχες υποχρεώσεις. Καλή χρονιά, με απλές ιώσεις και γρίπες και είθε οι καλικάντζαροι να μας προστατεύουν.
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Δεν τους βρίσκεις πουθενά τους πολιτικούς! Χθες αποδοκιμάζανε, χλευάζανε, διασύρανε τον αείμνηστο Κάρολο Παπούλια και σήμερα λένε τιμητικά λόγια!
ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ
++++++++++++++++++++++++++++++++
– Για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ καλά πάω;
– Ναι! Ολο ευθεία. Σε τρία χρόνια στρίψε αριστερά…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

