Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Ελάχιστος έως αμελητέος είναι ο αντίκτυπος του φιλόδοξου «πακέτου» φοροελαφρύνσεων ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων που εφάρμοσε τη χρονιά που πέρασε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Οπως έδειξε η τριμηνιαία έρευνα της National Association of Business Economics (ΝΑΒΕ) – είναι η μεγαλύτερη διεθνώς Ενωση οικονομολόγων, στρατηγικών αναλυτών, ακαδημαϊκών και υπευθύνων χάραξης οικονομικής πολιτικής – τα εντυπωσιακά υψηλά διαθέσιμα κεφάλαια που αίφνης απέκτησαν οι αμερικανικές επιχειρήσεις ούτε διοχετεύθηκαν σε επενδυτικά σχέδια ούτε διατέθηκαν για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με την έρευνα, κάποιες αμερικανικές επιχειρήσεις όντως προχώρησαν σε επιτάχυνση των επενδυτικών τους πλάνων. Αλλά σε ποσοστό 84% απάντησαν ότι δεν μετέβαλαν τα επιχειρηματικά σχέδιά τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο ποσοστό στην προ τριμήνου έρευνα της ΝΑΒΕ ήταν 81%.
Αιχμή του δόρατος
της εκστρατείας
Οι μεταρρυθμίσεις Τραμπ συνιστούν «τη μεγαλύτερη αναμόρφωση του αμερικανικού φορολογικού κώδικα τα τελευταία 30 και πλέον έτη», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το Reuters. Ο Λευκός Οίκος είχε στηριχθεί πολύ στη μεταρρύθμιση αυτή, κεντρικός μοχλός της οποίας είναι η μείωση του συντελεστή εταιρικής φορολόγησης από το 35% στο 21%. Ο νέος συντελεστής εφαρμόστηκε τον Ιανουάριο του 2018, οπότε η έρευνα της ΝΑΒΕ καταγράφει τον αντίκτυπο των μέτρων την πρώτη χρονιά εφαρμογής τους. Η φορολογική μεταρρύθμιση αποτέλεσε, ως γνωστόν, και αιχμή του δόρατος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και συνδυάζεται με την επιβολή υψηλότερων δασμών στις εισαγωγές, στο πλαίσιο του συνθήματός του «Πρώτα η Αμερική».
«Το ποσοστό 84% δείχνει ότι η φορολογική μεταρρύθμιση των επιχειρήσεων έναν χρόνο μετά την εφαρμογή της δεν κατάφερε να αλλάξει τα πλάνα τους ούτε σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις ούτε σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΑΒΕ Κέβιν Σουίφτ. Παρά ταύτα, οι χαμηλότεροι συντελεστές είχαν αντίκτυπο στον τομέα παραγωγής αγαθών, καθώς τα στελέχη του 50% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν ότι αυξήθηκαν ήδη οι επενδύσεις των εταιρειών τους, ενώ το 20% απάντησε ότι ανακατηύθυνε επενδύσεις από το εξωτερικό προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και για προσλήψεις και για την αγορά εξοπλισμού.
Η έρευνα της ΝΑΒΕ διαπιστώνει επίσης περαιτέρω επιβράδυνση των εταιρικών δαπανών το τέταρτο τρίμηνο του 2018 έπειτα από την απότομη κάμψη που κατεγράφη το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς που πέρασε. Ειδικά τον Ιανουάριο του 2019 οι κεφαλαιακές δαπάνες των επιχειρήσεων συρρικνώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2017. Και οι προσδοκίες για τις κεφαλαιακές δαπάνες το επόμενο τρίμηνο παραμένουν πολύ μετριοπαθείς.
Επιφυλακτικές
οι επιχειρήσεις
«Λιγότερες εταιρείες αύξησαν τις κεφαλαιακές τους δαπάνες συγκριτικά με την έρευνα του περασμένου Οκτωβρίου. Αλλά διαπιστώνεται ότι οι επιχειρήσεις εμφανίζονται επιφυλακτικές κυρίως όταν πρόκειται να δαπανήσουν για υποδομές. Οχι τόσο όταν πρόκειται για δαπάνες που αποσκοπούν στη βελτίωση των πληροφορικών συστημάτων και των επικοινωνιών» δήλωσε ο Σουίφτ, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής οικονομολόγος του Αμερικανικού Συμβουλίου Χημείας.
Και η επίδραση στην αύξηση της απασχόλησης. Το τέταρτο τρίμηνο του 2018 μόλις μία στις τρεις αμερικανικές επιχειρήσεις (33%) αύξησε το εργατικό της δυναμικό, ενώ το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 31%. Εξάλλου τον περασμένο Οκτώβριο ο δείκτης μελλοντικών προσλήψεων ήταν 29, ενώ τον Ιανουάριο του 2019 υποχώρησε στο 25.