Στόχος της διοργάνωσης Elafonisos Eco Week είναι η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα και η προστασία του περιβάλλοντος. Ετσι, για έκτη φορά, από τις 29 Μαΐου έως και σήμερα Κυριακή 4 Ιουνίου, πάνω από 30 ομιλητές και 100 συμμετέχοντες από όλον τον κόσμο, ντόπιοι, ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες, εκπρόσωποι επίσημων Αρχών αλλά και ιδιώτες που ενδιαφέρονται για περιβαλλοντικές λύσεις για οικοσυστήματα που απειλούνται με εξαφάνιση, όπως τα νησιά, έδωσαν το «παρών» στο Elafonisos Resort για να συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις αλλά και να δεσμευθούν πάνω στην προστασία των οικοσυστημάτων.

Πίσω από τη διοργάνωση της εκδήλωσης βρίσκεται ο Οικολογικός Σύλλογος Ελαφονήσου (Elafonisos Eco Association), ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2013 με στόχο τη διατήρηση και προστασία της φυσικής ομορφιάς του νησιού, πάντα με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της οικολογίας, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του, των τουριστών που το επισκέπτονται αλλά και των μελλοντικών γενεών.

Οι δράσεις

Η εκδήλωση περιελάβανε μια σειρά από δράσεις, όπως το Συμπόσιο για την Οικολογική Βιωσιμότητα, αγγίζοντας θεματικές όπως η κυκλική οικονομία και οι ιδιωτικές δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, τα δημόσια σχέδια για τη βιωσιμότητα των εδαφών, τη συμμετοχή των κοινοτήτων στον σχεδιασµό και την εκτέλεση βιώσιµων δράσεων.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η Σύνοδος Κορυφής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, η οποία αποτελεί ουσιαστικά μια συνάντηση δημάρχων, εκπροσώπων δημόσιων Αρχών, συλλόγων και άλλων ενδιαφερόμενων, οι οποίοι δεσμεύονται επίσημα για την προστασία του περιβάλλοντος σε μια δημόσια τελετή. Η κυρία Σοφία Βαχάρη-Τσουβελακάκη, η οποία έδωσε επίσης το «παρών» στο συνέδριο, προσέφερε στους δηµάρχους ένα οικολογικό µαξιλάρι από την εντυπωσιακή «MyCrown» collection.

Παράλληλα έτρεξε και η 2η Οικολογική Σύνοδος Κορυφής Δημάρχων υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και του Δήμου Ελαφονήσου, όπου δήμαρχοι από διάφορους δήμους της Ελλάδας μοιράστηκαν τα αποτελέσματα των προηγούμενων δράσεών τους στον τομέα της βιωσιμότητας καθώς και τα μελλοντικά τους σχέδια, συμπεριλαμβανομένων των ευκαιριών διαδημοτικής συνεργασίας.

Εκτός από αυτές τις δραστηριότητες, η Eco Week επίσης περιλάμβανε μια εκδήλωση Οικολογικής Γαστρονομίας, όπου επιχειρηματίες της εστίασης παρουσίασαν επιλογές που βασίζονται στη βιωσιμότητα. Τέλος, η Εκθεση Οικολογικής Τέχνης αποτέλεσε έναν πειραματικό χώρο, όπου οι οικολογικές ανησυχίες εκφράστηκαν μέσω της δημιουργίας.

Ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό φωτογραφήθηκε δίπλα στους δημάρχους. © Ευρωκίνηση

Η ξεχωριστή παρουσία του πρίγκιπα Αλβέρτου

Κομβικής σημασίας για το εφετινό Elafonisos Eco Week υπήρξε η παρουσία, ως επίτιμου προσκεκλημένου, του πρίγκιπα Αλβέρτου Β΄ του Μονακό, γνωστού για τις οικολογικές του ευαισθησίες, αλλά και για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει μέσω του ιδρύματός του με αποστολή την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης. Ο ίδιος παρέμεινε για λίγες ώρες στην Ελαφόνησο, αλλά δεσμεύθηκε ότι θα επιστρέψει. «Σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να ανακαλύψω αυτό το μοναδικό νησί. Δυστυχώς θα είμαι εδώ μόνο για λίγες ώρες, όμως αυτές οι λίγες ώρες αρκούν για να μου δώσουν το κίνητρο να το επισκεφθώ ξανά. Σήμερα είμαστε συγκεντρωμένοι εδώ για να αναλάβουμε μια κοινή δέσμευση για την αειφόρο ανάπτυξη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες ο σύλλογος Ελαφόνησος Eco συμμετείχε στη Γαλάζια Πρωτοβουλία του Μονακό. Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ωκεανών του Μονακό, συγκέντρωσε σημαντικούς παράγοντες στον τομέα της διατήρησης των ωκεανών ώστε να συζητήσουν τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Η Ελαφόνησος Eco προσκλήθηκε να παρευρεθεί στην εκδήλωση από τον πρίγκιπα Αλβέρτο και εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του συλλόγου, Enrico Toja, και τη δήμαρχο της Ελαφονήσου, Εφη Λιάρου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η κυρία Λιάρου συμμετείχε σε μία συνεδρία που επικεντρώθηκε στην αύξηση των φιλοδοξιών και στην κλιμάκωση λύσεων για μια προστατευμένη, ανθεκτική και βιώσιμη Μεσόγειο Θάλασσα, με την ίδια να τονίζει τη σημασία της εκπαίδευσης στην προστασία του αρχαιολογικού χώρου του Παυλοπετρίου.

Μάλιστα, η Ελαφόνησος Eco παρουσίασε και την πρωτοποριακή έρευνά της σχετικά με το αυξανόμενο πρόβλημα των λεοντόψαρων στη Μεσόγειο Θάλασσα, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Επιστημονικό Κέντρο του Μονακό (CSM) και πραγματοποιήθηκε στο περίφημο Yacht Club του πριγκιπάτου. Η παρουσίαση αυτή ήταν καθοριστική, καθώς η Ελλάδα έχει ήδη μεγάλο αριθμό λεοντόψαρων στα ύδατά της, με τον σύλλογο να πρεσβεύει ότι είναι ζωτικής σημασίας να διαδοθεί η ευαισθητοποίηση και να ενθαρρυνθούν και άλλοι να αναλάβουν δράση προτού η εισβολή τους εξαπλωθεί ακόμη περισσότερο.

Για την Elafonisos Eco η παρουσία της στο Μονακό στάθηκε μια κρίσιμη ευκαιρία να φέρει το όμορφο νησί της Νότιας Πελοποννήσου στη διεθνή σκηνή και να επιστήσει την προσοχή στη σημασία των βιώσιμων πρακτικών και της προστασίας του περιβάλλοντος.