Τα ιαπωνικά καλλυντικά και η ιαπωνική ποπ κουλτούρα είναι εδώ και καιρό εξαιρετικά δημοφιλή στην Κίνα. Οι ιαπωνικές μετοχές όχι και τόσο.

Το γεγονός ότι αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει – μεμονωμένοι κινέζοι επενδυτές συρρέουν με ορμή στις ιαπωνικές μετοχές, καθώς η δική τους αγορά χάνει τις δυνάμεις της – αφενός αποτελεί σημείο των καιρών, αφετέρου δίνει ένα σημαντικό στοιχείο για το γιατί οι ιαπωνικές μετοχές τα πάνε ξαφνικά τόσο καλά.

Ξένοι επενδυτές που προηγουμένως είχαν παρκαρισμένη αρκετή ρευστότητα στην Κίνα χρειάζονται κάποιον άλλον προορισμό για τη διεθνή κατανομή των επενδύσεών τους. Εξάλλου, αρκετά από τα κινεζικά κεφάλαια βλέπουν επίσης την έξοδο από τη χώρα: Και η Ιαπωνία είναι φθηνότερη από τις ΗΠΑ και πιθανόν να παρουσιάζει μικρότερους πολιτικούς και ρυθμιστικούς κινδύνους.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 έχει ήδη σημειώσει άνοδο 9% εφέτος, μόλις 6% χαμηλότερα από την ιστορικά υψηλότερη επίδοσή του, η οποία καταγράφηκε το 1989. Από την άλλη πλευρά, ο κινεζικός CSI 300 υποχώρησε κατά 6%. Ο Hang Seng στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος περιλαμβάνει και μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες όπως η Alibaba και η Tencent, τα πήγε ακόμη χειρότερα: Μέσα στο 2024 υποχωρεί κατά 12%.

Στο μεταξύ, κινεζικά χρηματιστηριακώς διαπραγματεύσιμα κεφάλαια (ETFs) που είναι συνδεδεμένα με ιαπωνικές μετοχές έχουν αρκετά καλή πορεία. Για παράδειγμα, το China AMC Nomura Nikkei 225 έχει γίνει τόσο δημοφιλές ώστε διαπραγματεύεται με premium 10% έναντι της καθαρής αξίας ενεργητικού του, κάτι που έκανε τη διαχειρίστρια εταιρεία να εκδώσει σχετικές προειδοποιήσεις. Το συγκεκριμένο fund κινήθηκε ανοδικά κατά 6,3% τη Δευτέρα, αν και ο Nikkei σημείωσε άνοδο μόλις 1,6%. Την περασμένη εβδομάδα τίτλοι αξίας περίπου 1,8 δισ. δολαρίων άλλαξαν χέρια στο fund. Αλλα κινεζικά ETFs έχουν επίσης αποτελέσει αντικείμενο παρόμοιας επενδυτικής φρενίτιδας.

Ενώ οι μεμονωμένοι επενδυτές στην Κίνα είναι παραδοσιακά διαβόητοι για την τάση τους να τρέχουν πίσω από τις επενδυτικές μόδες, η ιστορία είναι ενδεικτική μιας πολύ μεγαλύτερης τάσης: Οι επενδυτές που φεύγουν από την Κίνα φαίνεται να πέφτουν στην αγκαλιά της Ιαπωνίας.

Στην εβδομάδα που τελείωσε στις 12 Ιανουαρίου οι ξένοι επενδυτές αγόρασαν ιαπωνικές μετοχές καθαρής αξίας 956 δισ. γεν ή 6,5 δισ. δολαρίων. Σε όλη τη διάρκεια του 2023 οι αγορές ιαπωνικών μετοχών από ξένους είχαν καθαρή αξία μόλις 3,1 τρισ. γεν. Από την άλλη, ξένοι επενδυτές, μεταξύ αυτών και όσοι έχουν τη βάση τους στο Χονγκ Κονγκ, έχουν ήδη πουλήσει μέσα στο 2024 μέσω Stock Connect (ενός συνδέσμου διαπραγμάτευσης ανάμεσα στο χρηματιστήριο της ηπειρωτικής Κίνας και σε εκείνο του Χονγκ Κονγκ) μετοχές που διαπραγματεύονται στη Σανγκάη και στη Σεντζέν. Η καθαρή αξία αυτών των μετοχών φτάνει τα 30 δισ. γουάν ή 4,2 δισ. δολάρια.

Οι ξένοι επενδυτές που αγόραζαν κινεζικές μετοχές στις αρχές του 2023 ελπίζοντας σε μια ανοδική κίνηση με την επανέναρξη της κινεζικής οικονομίας ξεκίνησαν τους τελευταίους μήνες να τις πουλούν. Από τον περσινό Αύγουστο έχουν πουλήσει κινεζικές μετοχές αξίας περίπου 220 δισ. γουάν. Σύμφωνα εξάλλου με μια έκθεση της Morgan Stanley, η οποία δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα, funds με έδρα την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και το Χονγκ Κονγκ έχουν ήδη, μέσα στο 2024, πουλήσει κινεζικές μετοχές αξίας 1,6 δισ. δολαρίων.

Προς επιβεβαίωση αυτών, υπάρχουν και θεμελιώδεις λόγοι για τους οποίους οι επενδυτές αναμένουν θετική την τάση για την Ιαπωνία. Η προσπάθεια της κυβέρνησης για τη βελτίωση του επιπέδου της εταιρικής διακυβέρνησης τόνωσε τα μερίσματα και τις επαναγορές τίτλων. Οι ακτιβιστές επενδυτές ασκούν όλο και μεγαλύτερες πιέσεις, και οι ιαπωνικές εταιρείες είναι πιο πρόθυμες να ακούσουν. Η επιδοκιμασία του Γουόρεν Μπάφετ που εκδηλώθηκε μέσω της μεγάλης του επένδυσης σε ιαπωνικούς εμπορικούς οίκους έδωσε στο επενδυτικό κλίμα νέα ώθηση. Επιπλέον, όπως οι περισσότερες αγορές μετοχών ανά τον κόσμο, τα ιαπωνικά χρηματιστήρια ωφελούνται από το τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της Fed.

Ωστόσο, βασικό λόγο για τη συρροή επενδυτών στις ιαπωνικές αγορές αποτελεί και η κακή επίδοση των κινεζικών μετοχών. Το χρήμα που φεύγει από τους κινεζικούς τίτλους πρέπει να βρει μια αρκετά μεγάλη αγορά για να κατευθυνθεί – ειδικά αν οι διαχειριστές θέλουν να διατηρήσουν αμετάβλητο το συνολικό τους επίπεδο έκθεσης σε αγορές εκτός των ΗΠΑ. Η ιαπωνική χρηματιστηριακή αγορά των 6 τρισ. δολαρίων αποτελεί τον ιδανικό νέο προορισμό για αυτό το χρήμα.