Ακριβώς την τελευταία μέρα του Μάη, οι Ηνωμένες Πολιτείες «ξύπνησαν» με το ενδιαφέρον τους για το… soccer να χτυπά ταβάνι. Eνα παράξενο ιστορικά υψηλό που προέκυψε μέσα από την αναμονή για το τελευταίο επεισόδιο της πιο επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς στην πρόσφατη ιστορία της Apple TV: τον «Τεντ Λάσο» που στις 31/5 έκλεισε – μάλλον οριστικά – την αυλαία έπειτα από τρεις κύκλους προβολής και 11 βραβεία Emmy. Ποιος να το πίστευε στα αλήθεια πως σχεδόν δύο εβδομάδες αργότερα οι Αμερικανοί, πάνω στους τελικούς του ΝΒΑ, θα βρίσκονταν ακόμη σε ποδοσφαιρικό αμόκ; Και ότι ο συμπαθής μυστακοφόρος προπονητής που ερμήνευσε υποδειγματικά ο Τζέισον Σουντέικις θα ετοιμαζόταν να υποδεχθεί στο… γήπεδό του εκείνον που από τον Δεκέμβρη και την κατάκτηση του Μουντιάλ στα γήπεδα του Κατάρ λογίζεται και υπολογίζεται οριστικά ως ο GOAT (Greatest Of All Time) της ασπρόμαυρης μπάλας. Τον ίδιο τον Λιονέλ Μέσι…

Η προφητεία και οι κολοσσοί

Ναι, όσο οι μέρες περνούν τόσο και όλα μοιάζουν περισσότερο κατανοητά στην απόφαση του Αργεντινού να αφήσει την Μπαρτσελόνα στα «κρύα του λουτρού» προκειμένου να συνεχίσει την καριέρα του στο MLS και στην Ιντερ Μαϊάμι του Ντέιβιντ Μπέκαμ. Eμοιαζε με την εκπλήρωση μιας προφητείας η επιστροφή του στη Βαρκελώνη έπειτα από τα δύο χρόνια στο Παρίσι για την Παρί Σεν Ζερμέν. Οι τέλειες συνθήκες για το τέλειο φινάλε μιας καριέρας μυθικής. Ο 36χρονος megastar όμως είχε διαφορετική άποψη. Και όπως φαίνεται τα… επιχειρήματά του τον στέλνουν απευθείας στο θησαυροφυλάκιο δύο επιχειρηματικών κολοσσών: της Apple, που πριν από μερικές εβδομάδες δαπάνησε το εξωφρενικό ποσό των 2,3 δισ. δολαρίων για την εξαγορά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου των ΗΠΑ (MLS), και της Adidas, που αντί του ποσού των 775 εκατ. δολαρίων ανέλαβε να «ντύσει» τις 29 ομάδες του για τα επόμενα δέκα χρόνια. Απαραίτητη σημείωση: Η πρώτη μόλις συμφώνησε με τον Μέσι για ένα ντοκιμαντέρ 4 επεισοδίων που θα αφορά τα 5 παγκόσμια κύπελλα στα οποία ο Αργεντινός έχει λάβει μέρος από το 2006 και μετά. Και η δεύτερη από το 2017 έχει υπογράψει μαζί του «ισόβιο» συμβόλαιο συνεργασίας. Μη ρωτάτε για τα… μηδενικά που περιλαμβάνουν οι συμφωνίες. Το Μαϊάμι άλλωστε παραμένει ένας ιδιαίτερος φορολογικός «παράδεισος» για όσους το επιλέξουν κάποια στιγμή στη ζωή τους…

Ο Πελέ και ο Μαραντόνα

Κάπως έτσι τα 40 εκατ. ευρώ που θα βάζει ο Αργεντινός ετησίως στον λογαριασμό του για την επόμενη τριετία κατά την οποία θα φορά τη φανέλα με τα Φλαμίνγκο της Ιντερ Μαϊάμι του Ντέιβιντ Μπέκαμ μάλλον μοιάζουν απλώς να συμπληρώνουν την εξίσωση μιας απόφασης που αλλάζει οριστικά τον ποδοσφαιρικό χάρτη. Στην πραγματικότητα εξελίσσεται η τρίτη και μεγαλύτερη προσπάθεια ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να μπουν οριστικά στο πιο δημοφιλές ομαδικό παιχνίδι του πλανήτη. Η πρώτη ήταν μισόν αιώνα πριν, όταν ο Εντσον Αράντες ντο Νασιμέντο – ο θρυλικός Πελέ – με τις ευλογίες της Βραζιλίας αποφάσισε να κλείσει την τεράστια ποδοσφαιρική του καριέρα στην ομάδα «Κόσμος» της Νέας Υόρκης δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο ντόμινο που άνοιξε την πόρτα του American dream στον Φραντς Μπεκενμπάουερ, τον Κάρλος Αλμπέρτο, τον Γιόχαν Κρόιφ κ.λπ. Η δεύτερη συνέπεσε με τη διοργάνωση του Μουντιάλ 1994 από τους Αμερικανούς, στο τουρνουά που έκλεισε άδοξα ο κύκλος της καριέρας του Ντιέγκο Μαραντόνα με το εθνόσημο. Η τρίτη μοιάζει με… φαρμακερή. Και οι συνθήκες είναι τέλειες.

Το τέλειο σενάριο

Οι Αμερικανοί διοργανώνουν το επόμενο Copa America σε έναν χρόνο από τώρα και το 2026 είναι η ηγέτιδα δύναμη στη συνδιοργάνωση του επόμενου Μουντιάλ (ΗΠΑ, Μεξικό, Καναδάς). Φυσικά προσδοκούν και στα δύο αυτά τουρνουά να είναι εκεί ο Λιονέλ Μέσι, ο οποίος υπέγραψε ακριβώς για τρία χρόνια με την προσδοκία να γίνει ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην Ιστορία που θα αγωνιστεί σε έκτο Παγκόσμιο Κύπελλο. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι ο Ντέιβιντ Μπέκαμ τού έχει… τάξει να επιλέξει τον επόμενο προπονητή (όλοι μιλούν για τον Χεράρδο «Τάτα» Μαρτίνο που ο Μέσι επέβαλε κάποια στιγμή της καριέρας του και στην Μπαρτσελόνα και στην Εθνική Αργεντινής) αλλά και τους συμπαίκτες του (Ανχελ Ντι Μαρία, Λουίς Σουάρες, Σέρζι Μπουσκέτς, Τζόρντι Αλμπα είναι εντιμότατοι φίλοι του και… ελεύθεροι για νέες περιπέτειες), τότε ίσως να μπορεί να δει ολόκληρη τη… φωτογραφία αυτής της επιλογής!

Ο Μέσι μπορεί να είναι χαρούμενος στο Μαϊάμι, να έχει τους φίλους του, ένα εξαίσιο ποδοσφαιρικό σενάριο για τον επίλογο, ένα σπουδαίο οικονομικό deal – το μεγαλύτερο στην ιστορία του MLS -, να αποκτήσει μετοχές της νέας του ομάδας ή και το δικαίωμα να σχηματίσει στο μέλλον το δικό του franchise που θα συμμετάσχει στο πρωτάθλημα και μια ολόκληρη χώρα να περιμένει από εκείνον να της «ξυπνήσει» το ενδιαφέρον για ένα σπορ που αυτή τη στιγμή είναι το πρώτο σε δημοφιλία στο γυναικείο κοινό, αλλά που δεν έχει καταφέρει ακόμη να μπει στην ίδια σειρά με τα τέσσερα ισχυρά επαγγελματικά πρωταθλήματα (μπέιζμπολ, μπάσκετ, αμερικανικό ποδόσφαιρο, χόκεϊ) που φυσικά και κρατούν τα σκήπτρα!

Ηδη η μεσι-μανία κάνει μια πρώτη επίδειξη δύναμης. Η Ιντερ Μαϊάμι μέσα σε λίγα 24ωρα αύξησε κατά 4,5 εκατομμύρια τους «ακολούθους» της στο Instagram, ξεπερνώντας κάθε αντίστοιχη ομάδα του MLS αλλά και του NFL (αμερικανικό ποδόσφαιρο), του MLB (μπέιζμπολ) και του NHL (χόκεϊ). Τα εισιτήρια – που προ Μέσι κόστιζαν 29 δολάρια και μετά 477 δολάρια – για την ενδεχόμενη πρώτη του παρουσία με τη νέα του ομάδα (υπολογίζεται να κάνει ντεμπούτο στις 21 Ιουλίου)… εξαφανίστηκαν και οι υπολογισμοί για τη χρηματιστηριακή αξία της νέας του ομάδας την έστειλαν στο εξωφρενικό νούμερο των 560 εκατ. δολαρίων.

Σε κάθε περίπτωση, ο Αργεντινός μόλις γύρισε σελίδα. Και ποιος δεν περιμένει να τον δει (και) στον «τέταρτο» κύκλο του «Τεντ Λάσο» και στα χρώματα της τηλεοπτικής Ρίτσμοντ που ξετρέλανε το κοινό; Αλλωστε στο προτελευταίο επεισόδιο εμφανίστηκε εκεί ως guest star και ο αγαπημένος του φίλος Πεπ Γκουαρδιόλα

Αλ Χιλάλ: Η αδιανόητη πρόταση των 1,5 δισ. δολαρίων

Ο Λιονέλ Μέσι πέρα από την Μπαρτσελόνα απέρριψε και μια ακατανόητη πρόταση από τη Σαουδική Αραβία ύψους 400 εκατ. δολαρίων τον χρόνο. Την Τετάρτη, λίγο πριν πέσουν οι υπογραφές με την Ιντερ Μαϊάμι, η Αλ Χιλάλ φέρεται να ανέβασε την πρόταση της σε 500 εκατ. δολάρια τον χρόνο και «κλειστή» συμφωνία για τρία έτη. Και η τελευταία της απόπειρα όμως δεν έπιασε.